TEST DRIVE<>
042014<><>

Artengo Personal Coach

Trener na reketu

Bolje upućenim ljubiteljima „belog sporta” rad francuske kompanije Artengo dobro je poznat. U pitanju je proizvođač opreme (ne samo) za tenis koji korisnike privlači niskom cenom i više nego pristojnim kvalitetom. Krajem prošle godine Artengo je na tržište izašao s krajnje neobičnim gedžetom koji će obradovati sve hard core ljubitelje tenisa.

Reč je o svojevrsnom meraču brzine servisa, što je podatak koji retko koji teniser-rekreativac ima prilike da sazna. Malo koji klub u našoj zemlji ima spravu za merenje brzine servisa, a gledajući profesionalce na TV-u uvek se pitamo kako se kotiramo u odnosu na njihove nemilosrdne standarde. Uz pomoć Personal Coacha bićete u mogućnosti konačno da stavite tačku na pitanja u ovom departmentu, ali i da obavite još nekoliko veoma zanimljivih radnji.

Treba istaći da Artengo nije prvi došao na ovu ideju. Čuveni Babolat (takođe firma iz Francuske) high-tech korisnicima nudi naročitu verziju svog popularnog reketa Pure Drive urađenog u GT Cortex tehnologiji. Sklop je ugrađen u dršku reketa, opremljen je sa dva kontrolna dugmeta i ima USB port za konekciju s računarom. Ipak, Babolatovo rešenje (zove se Play) inferiorno je u odnosu na ono što nudi Artengo iz više razloga, a osnovni je taj što senzor ne može da se premešta sa reketa na reket, jer je njegov sastavni deo.

U Artengou su se odlučili za modularni pristup čime je omogućeno montiranje optomehaničkog senzora praktično na bilo koji reket. Sprava se postavlja odmah iznad drške, a za ram se pričvršćuje uz pomoć dve čičak trake (u osnovnom kompletu dobijate i dve rezervne). Sa stražnje strane nalazi se gumirani amortizer koji senzor drži na mestu (između okvira rama), čak i pri najjačim udarcima. Uređaj smo svakodnevno testirali tri nedelje i nijednom nam se nije desilo da se senzor pomeri, otkači ili spadne s reketa. Inače, senzor je veoma kompaktnih dimenzija (40,5 x 49 mm) i sa trakama teži nepunih 25 grama. Bez obzira na naizgled malu gramažu, njegovo „nošenje” u velikoj meri narušava fabričke osobine reketa, počevši od težine, pa sve do balansa. Ukoliko koristite profesionalni reket za tenis čija je težina između 300 i 325 grama (Novak Đoković, recimo, igra sa Head Speed Pro modelom reketa koji teži 315 grama), povećanje težine ćete i te kako osetiti, a da ne govorimo o potpuno drugačijem balansu. Jednostavno, sa senzorom na reketu moraćete da pribegnete bržem izvođenju pokreta i da usput korigujete putanju glave reketa kroz vazduh. Ako niste znali, pre nekoliko godina Rafael Nadal je, tražeći još razornije udarce, eksperimentisao sa reketom veće težine. Na kraju je završio sa povećanjem težine od četiri grama, pa vodite računa o ovom podatku.

Personal Coach dolazi sa neizmenjivom baterijom koja se puni kada se uređaj priključi na računar uz pomoć priloženog USB kabla. Omogućava neprekidno korišćenje od punih šest sati (puni se za tri sata), dok u memoriju može da primi deset sati podataka. Kao što smo već rekli, osnovna namena uređaja je merenje brzine servisa, a to se radi na osnovu brzine zamaha prilikom servisa. Izmerena vrednost potom se ubacuje u naročitu formulu, kombinuje se sa takozvanim ACOR faktorom (koji određuje kako/koliko se loptica odbija od konkretnog reketa i žica) i tako se dobija izlazna brzina. Naravno, sve to odvija se bez bilo kakvog učešća od strane korisnika koji praktično ne mora da zna ove stvari. Ono što je bitno jeste da je preciznost senzora +-15 km/h, što se može činiti kao velika margina, ali nije. Ponovljenim testiranjem steći ćete prilično tačan uvid o brzini servisa, pri tome ćete naučiti kako da odbacite vrednosti koje ispadaju iz okvira. Sledeća stvar koju ovaj uređaj radi jeste brojanje udaraca. Jasna distinkcija pravi se između forhend i bekhend udaraca, te servisa, pri tome za svaki udarac može da se dobije podatak kojim ste ga delom žica izveli. Personal Coach deli reket po vertikali na tri oblasti – centralnu i dve krajnje (do leve i desne ivice rama).

Iako proizvođač nudi opciju kupovine samo senzora (u inostranstvu košta oko 70 evra), daleko bolju akviziciju predstavlja komplet s kontrolnim Geonaute sportskim satom (100 evra). Na kućište od kvalitetne plastike i metalnog dna nadovezuje se gumirana narukvica, a moramo da priznamo da je sat prilično robustan, sa velikim grafičkim ekranom (ima pozadinsko osvetljenje) i krupnim brojkama. Sat podržava ANT+ tehnologiju, te se tako može koristiti sa svim kompatibilnim spoljnim uređajima: trakom za merenje broja otkucaja srca, foot podom za merenje pređene distance i slično. Logično, uređaji se mogu kombinovati i koristiti istovremeno.

U kombinaciji sa Personal Coachom, sat služi za ispisivanje statističkih podataka u realnom vremenu. Odmah nakon servisa na ekranu se pojavljuje brzina, a isto važi i za podatke o broju odigranih forhenda/bekhenda, te informaciju o tome kojim delom reketa „lupate” lopticu. Podaci o snimljenim vežbanjima mogu da se pogledaju iz sekcije Statistics, a sat se može koristiti i prilikom trčanja, pa čak i za vođenje detaljne statistike tokom igranja mečeva (ovo poslednje prilično je naporno i odvlači pažnju).

Stvar koja nam se u celoj priči nije svidela jeste to što Personal Coach sa računarom opšti putem dva programa/servisa. Prvo vam treba Geonauteov ONconnect (goo.gl/bfwrAB, 21,1 MB) koji služi kao svojevrsni medijator i na računar prenosi podatke iz memorije uređaja i potom ih po vašem nalogu transferuje do Artengo sajta gde se vrši obrada i njihovo prezentovanje. U oba slučaja trebaće vam različiti nalozi i ne znamo zašto je ceo postupak do te mere iskomplikovan. Bilo kako bilo, na sajtu možete pogledati svaki sačuvani trening, od broja odigranih udaraca, preko njihovog „centriranja”, pa sve do napretka koji ostvarujete u brzini servisa. Pamti se i prosečna brzina servisa, a na posebnom dijagramu može da se vidi kako ste u određenim vremenskim intervalima pojačavali/smanjivali snagu početnog udarca. Šlag na torti je zbirna statistika koja dosta može da vam kaže o vašem načinu igranja, te zavređeni trofeji koje servis dodeljuje nakon što ispunite unapred predefinisane zadatke (na primer, za servis preko 200 km/h).

Vladimir PISODOROV

 
AMD Radeon R9 290 4 GB
Canon PowerShot S120 i G16
Kingston SDHC UHS kartice
Toshiba Portégé Z30-A-12N
LC-Power LC-ADA-525-35-SWAP
HP Pavilion x360 (11t-n000)
APC SurgeArrest P1, P5B i PF8VNT3
LG 23MP65HQ-P i 24MP76HM-S
HP Webcam HD-2200
Trust Jukebar
Graphtec Silhouette Cameo
N’joy GMK310, Aneex E-K709, Intex Keyboard Slim Corona, Gigatech GT-430L i MS Dynamite Gaming Wired Keyboard
Asus PCE-AC66, PCE-AC68, RT-AC66U, RT-AC68U i TP-Link Archer C7
Artengo Personal Coach
Šta mislite o ovom tekstu?

Adresa:
www .artengo .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera