TEST RUN<>
042014<><>

Microsoft WorldWide Telescope 5.0 RC1

Računar kao virtuelni teleskop

Ljubitelji astronomije dobili su lep poklon od Microsofta. U saradnji s različitim akademskim i državnim ustanovama u Americi, Microsoft Research je davne 2002. godine počeo projekat WorldWide Telescope, program koji na jednom mestu objedinjuje i prikazuje fotografije kosmosa prikupljene iz različitih izvora. Koliko je truda uloženo u ceo projekat govori i činjenica da je program prvi put javno prikazan tek na konferenciji TED (promoviše dostignuća na poljima tehnologije, dizajna i zabave) 2008. godine. Taj trud nije bio uzaludan. Oni koje interesuje astronomija dobili su uvid u terabajte i terabajte fotografija snimljenih teleskopima koji su pozicionirani kako na zemlji, tako i u orbiti. A takvih korisnika ima dosta – po zvaničnim podacima Microsoft Researcha, program je do sada instaliran više od milion i po puta. Osnovna ideja koja stoji iza čitavog ovog projekta je edukacija i želja da se korisnici navedu na istraživanje univerzuma, pa je stoga i ceo projekat besplatan i slobodan za korišćenje.

WorldWide Telescope je u stanju da prikaže nebo u tri dimenzije, u smislu da dozvoljava zumiranje i pogled u dubine svemira, kao i da vizuelizuje apstraktne naučne podatke koji su prikupljeni upotrebom različitih teleskopa. U ovom trenutku, korite se podaci sa Habla, teleskopa koji se nalazi u Zemljinoj orbiti i još desetak drugih teleskopa koji su raspoređeni širom zemaljske kugle.

Edukativna nota, koja se provlači kroz ceo program, vidljiva je i po tome što se pored prikaza fascinantnih fotografija nebeskih tela i udaljenih galaksija, u programu nalaze i „vodiči” koji će vas virtuelnim putem prošetati kroz različite oblasti univerzuma. Jedna od nama bližih tema je i virtuelna tura po Marsu, jedinom nebeskom telu koji je pored Meseca podrobnije i izbliza istražen. Zahvaljujući podacima iz Nase napravljena je fascinantna video-tura kroz ovu planetu, sa Nasinim naučnicima kao vodičima.

Pored pomenutih tura, WorldWide Telescope omogućava još nekoliko načina korišćenja. Dozvoljeno je pozicioniranje na određenim lokacijama na zemlji ili na nekoj drugoj lokaciji u svemiru i pogled na zvezde sa te tačke. Uz posebne dodatke moguće ga je konfigurisati tako da predstavlja edukativno sredstvo u planetarijumima ili muzejima. Za ovu svrhu postoje tri različita moda funkcionisanja – prikaz u realnom vremenu, odigravanje određene akcije na komandu operatera i u obliku prerenderovane video-sekvence.

Jedini problem koji smo iskusili u toku korišćenja programa je tehničke prirode. S obzirom na to da se svi podaci učitavaju preko interneta, njihov prikaz može nekad da potraje, jer se radi o prenosu velike količine podataka. Kada se jednom učita slika u radnom prozoru, zumiranje je moguće praktično u realnom vremenu, ali ukoliko poželite da pogledate neku drugu tačku na nebu, koja nije bila u vidnom polju, moraćete ponovo da sačekate da se učitaju svi podaci. Ipak, strpljenje će se isplatiti jer će se pred vama naći zaista fascinantni prizori univerzuma koji su „uhvaćeni” moćnim teleskopskim sočivima. Čak iako vas astronomija ne zanima kao nauka, sigurni smo da nećete ostati ravnodušni na prikaze koje ćete ovde videti.

Branislav BUBANJA

 
Driver Booster 1.2 Free, Device Doctor 2.1, DriverEasy 4.6.5.0, SlimDrivers Free 2.2, DriverMax Free Edition 7.28, Free Driver Scout
WinToolkit 1.4.34
TV 4.0
Microsoft WorldWide Telescope 5.0 RC1
Šta mislite o ovom tekstu?
FurMark 1.13.0
MCShield 3.0.4
Extreme Picture Finder 3.24.1
Photoimp 2.2
Geekbench 3.1.5
YouTube Anywhere Player 2.8
Retro Sci-fi Screensaver 1.2
Pixel City
OmniSidebar 1.3.2
FB2 Reader 0.24
ScreenTabs 0.92
PointerStick 2.33
OneTab 1.6

Potrebno:
Windows
Veličina:
80,88 MB, 128,62 MB na HD-u
Cena:
Program je besplatan
Adresa:
research .microsoft .com /en -us /projects /wwt
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera