TEST RUN<>
042014<><>

FurMark 1.13.0

Mučitelj grafičkih kartica

Odmah da napomenemo, iako izgleda spartanski i u radu koristi OpenGL tehnologiju, FurMark nije uobičajen program za testiranje grafičkih kartica namenjen prosečnim korisnicima. U pitanju je ostvarenje koje će grafički podsistem gotovo dovesti do izdisaja, stavljajući ga na Tantalove muke. Budite oprezni i imajte na umu podatak da FurMark strahovito podiže temperaturu grafičke kartice i ako nemate adekvatno hlađenje može da dođe do trajnih posledica. Dalje, u toku rada može da se desi „zamrzavanje” sistema, resetovanje računara, pa čak i njegovo isključivanje. Uzrok je naravno ogromna disipacija toplotne energije, ali i nezajažljiva glad za snagom koju generiše napajanje (eto šanse da pored grafičke kartice i njenog hlađenje istestirate i PSU).

Upravo je stresiranje sistema osnovna namena ovog programa. Cilj je grafičku karticu dovesti pred svršen čin i tako istestirati vrednosti koje ste postavili u procesu overklokinga. Ako sistem izdrži test, gotovo je sigurno da nijedna nova igra neće moći da ga obori i natera da brljavi? Kako je to postignuto, odnosno koji princip su autori primenili ne bi li tako kvalitetno izmučili grafičku karticu? Odgovor leži u naročitoj vrsti renderinga, tzv. Fur (krzno), koja je toliko zahtevna da će namučiti i najbrže grafičke procesore. S obzirom na to da je moguće upadanje u nepredviđene situacije, iz sekcije sa podešavanjima dobro je aktivirati opciju logovanja koja će u naročitu datoteku upisivati vrednosti temperature na grafičkoj kartici, ali i druge važne podatke. Takođe, možete postaviti sigurnosni okidač koji će se aktivirati nakon što temperatura na grafičkoj kartici dosegne kritičnu granicu (po defaultu, je to 100 stepeni).

Testovi su, logično, podeljeni u dve grupe – generičke koji se obavljaju u 720p ili 1080p rezolucijama i burn-in komplemente namenjene ekstremnom testiranju stabilnosti. U prvom slučaju radi se o jednostavnim zadacima čije je trajanje ograničeno na 60 sekundi. Za vreme trajanja testa korisnik može da prati sve vitalne parametre, od broja izrenderovanih sličica u sekundi, pa sve do temperature na grafičkoj kartici. U full screen režimu, podrazumevano. Nakon kompletiranja testa otvara se nova radna forma u kojoj stoje podaci i, najvažnije, postignuti skor, te maksimalna dosegnuta temperatura GPU-a. Skor se može uploadovati u online bazu, odnosno uporediti sa rezultatima drugih korisnika. Burn-in testove možete da sprovedete na dva načina – kontinualno, koji će vršiti torturu nad grafičkom karticom u full HD rezoluciji i sa popaljenom većinom grafičkih efekata sve dok kartica ne baldiše ili ne izdate komandu za prekid testa; i u kontrolisanim uslovima, odnosno u vremenskom intervalu od 15 minuta. FurMark u ovom režimu napada grafički podsistem svom snagom i drži ga uposlenim preko 90 odsto. Programeri su mislili i na one koji vole da stvari drže pod kontrolom, te su ostavili mogućnost setovanja parametara testiranja. Tako možete da postavite radnu rezoluciju, odredite da li će se test obaviti u režimu prikaza preko celog ekrana ili u prozoru, a tu je i mogućnost setovanja nivoa anti-aliasing efekta, te uključivanje raznih 3D efekata koji će dodatno otežati posao grafičkom podsistemu.

Iz FurMarka se, bez prethodne instalacije, može pristupiti i alatima za nadgledanja rada grafičke kartice. Na meniju su GPU Shark koji u prozoru nalik DOS komandnoj liniji daje pregršt zanimljivih podataka u tekstualnom obliku. Tako dolazite do podataka o procentu zauzetosti grafičkog podsistema i pripadajuće memorije, temperaturi, brzini okretanja kulera i slično. GPU Shark može da radi u kompaktnom ili proširenom režimu kada daje obilje dodatnih informacija na uvid. Sledeći alat je GPU-Z o kojem verujemo ne treba trošiti dodatne reči. U pitanju je „must have” program za nadgledanje parametara grafičkog sistema koji radi u minimalističkom, ali izuzetno preglednom i informativnom okruženju. Konačno, tu je i CPU Burner – alat za koji ne znamo kako se našao u ovom društvu. Reč je o pilot verziji koja kao što joj ime kaže služi za stresiranje procesora. Sem izbora broja jezgara koji će biti uključeni u test, korisnik nema na raspolaganju nikakve druge opcije.

FurMark je zlata vredan program koji će izvršiti ispitivanje ispravnosti grafičke kartice umesto vas. Jednostavan je za korišćenje, pedantno prati sve važne parametre, pa čak nudi i jednostavni benchmark sistem sa online podrškom. Naravno, sve je besplatno za krajnjeg korisnika i obavezno ako na umu imate overklokovanje ili napredno testiranje sistema.

Vladimir PISODOROV

 
Driver Booster 1.2 Free, Device Doctor 2.1, DriverEasy 4.6.5.0, SlimDrivers Free 2.2, DriverMax Free Edition 7.28, Free Driver Scout
WinToolkit 1.4.34
TV 4.0
Microsoft WorldWide Telescope 5.0 RC1
FurMark 1.13.0
Šta mislite o ovom tekstu?
MCShield 3.0.4
Extreme Picture Finder 3.24.1
Photoimp 2.2
Geekbench 3.1.5
YouTube Anywhere Player 2.8
Retro Sci-fi Screensaver 1.2
Pixel City
OmniSidebar 1.3.2
FB2 Reader 0.24
ScreenTabs 0.92
PointerStick 2.33
OneTab 1.6

Potrebno:
Windows
Veličina:
5 MB, 7,7 MB na HD-u
Cena:
Program je besplatan
Adresa:
www .ozone3d .net /benchmarks /fur
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera