TEST RUN<>
042014<><>

MCShield 3.0.4

Lokalni borac protiv malicioznog sadržaja

Mnogi korisnici računara sreću se s malicioznim programima koji se šire putem prenosivih diskova. Naročito oni koji često moraju da idu do kopirnice da štampaju nešto. Iako se antivirusne kompanije trude da što pre ažuriraju svoje programe ne bi li bili u stanju da detektuju nove primerke malicioznih programa, to u velikom broju slučajeva nije dovoljno brzo, što rezultira velikim brojem inficiranih sistema. Čak i kada se infekcija ukloni sa sistema, vrlo često dođe do reinfekcije. Iz tog razloga, dvojica srpskih programera su odlučili da razviju program koji će štititi Windows od malicioznih programa koji se šire putem USB diskova i koji će biti dopuna antivirusnom programu. Nakon više od tri godine postojanja, svetlo dana je ugledala i verzija 3.

MCShield je „težak” samo 4,5 megabajta i zbog svoje niske hardverske zahtevnosti će raditi bez problema na starim konfiguracijama. Ono što će se posebno svideti domaćim korisnicima jeste to što je program preveden na srpski jezik (dostupna je i ćirilična i latinična varijanta) i to što će USB disk biti skeniran odmah po „ubadanju” u računar.

Korisniku je dostupna široka lepeza podešavanja od kojih bi izdvojili izbor jezika, isključivanje prikaza notifikacija prilikom pokretanja sistema, „razotkrivanje” svih skrivenih fajlova i foldera na disku bez obzira na to da li je disk inficiran ili ne, kao i uključivanje interaktivnog režima rada. Pored navedenog, moguće je i podešavanje automatskog ažuriranja, pregled izveštaja kao i manipulisanje fajlova u karantinu. MCShield poseduje boljku koju poseduju svi antivirusni programi, a to su lažne uzbune (false positive). U tom slučaju, postoji mogućnost dodavanja fajlova u belu listu, ali je prijavljivanje pogrešno detektovanog fajla autorima programa putem kontakt forme na oficijelnom sajtu bolje rešenje. U jezičku MCS Cloud možete pratiti koliko je stavki popravio MCShield na sistemima na kojima je instaliran, kao i ukupan broj instalacija istog.

Preko ikonice u tray meniju korisnik može po potrebi da isključi zaštitu i da uključi igrački režim rada u kojem neće biti prikazivana obaveštenja.

Stvar koja MCShield izdvaja od gomile programa slične namene jeste veoma visok stepen detekcije. On ne cilja samo malware koji koristi autorun.inf kao okidač već i infekcije koje sakrivaju foldere na disku i koriste ikonice foldera u EXE fajlu da bi prevarile korisnika da ih pokrene. U slučaju da nađe takvu infekciju na disku, MCShield će pored uklanjanja inficiranih fajlova ukloniti hidden i superhidden atribute sa foldera koji su skriveni, što će biti od velike koristi onima koji su zbog takve infekcije „izgubili” važne fajlove. Njegova napredna heuristika mu omogućava da izađe na kraj i sa novim VBS/VBE crvima (Dunihi i Gamarue) koji koriste LNK fajlove kao okidač. Ne treba smetnuti sa uma da su tvorci zlonamernih programa uvek korak ispred i da u nekim trenucima ni MCShield neće sprečiti inficiranje sistema.

Program nije zamišljen niti ima mogućnost na uklanja aktivnu infekciju sa sistema. On isključivo uklanja crve sa prenosivih diskova i štiti sistem koji nije inficiran istima. Takođe je preporučljivo izuzeti MCShield od skeniranja u podešavanjima antivirusnog programa, kao i isključivanje automatskog skeniranja USB diska od strane antivirusnog programa kako ne bi došlo do sukoba između njih tokom uklanjanja pretnji.

Ovaj program ima malu, ali jako zadovoljnu grupu korisnika koja raste iz dana u dan. Među njima je i pisac ovih redova koji je zahvaljujući njemu „skinuo sa vrata” poznanike kojima je često trebalo uklanjati infekcije sa sistema koje su primili putem USB diskova i koji smatra da nije jedini sa takvim iskustvom. Jedna od mana programa koju će zapaziti korisnici kojima je na Windowsima povećan DPI jeste unakažen GUI, ali i pored te mane verujemo da će ga ostaviti na sistemu jer je MCShield nezamjenjiv u svojoj kategoriji i sigurno se može nazvati svetskim, a našim.

Slaviša BAKIĆ

 
Driver Booster 1.2 Free, Device Doctor 2.1, DriverEasy 4.6.5.0, SlimDrivers Free 2.2, DriverMax Free Edition 7.28, Free Driver Scout
WinToolkit 1.4.34
TV 4.0
Microsoft WorldWide Telescope 5.0 RC1
FurMark 1.13.0
MCShield 3.0.4
Šta mislite o ovom tekstu?
Extreme Picture Finder 3.24.1
Photoimp 2.2
Geekbench 3.1.5
YouTube Anywhere Player 2.8
Retro Sci-fi Screensaver 1.2
Pixel City
OmniSidebar 1.3.2
FB2 Reader 0.24
ScreenTabs 0.92
PointerStick 2.33
OneTab 1.6

Potrebno:
Windows
Veličina:
2,7 MB, 4,5 MB na HD-u
Cena:
Program je besplatan
Adresa:
www .mcshield .net
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera