AKTUELNOSTI<>
112014<><>

Međunarodni salon stripa

SKC, od 25. do 28. septembra

Manifestacija „Salon stripa” odavno je postala mesto okupljanja svih ljubitelja devete umetnosti. U pitanju je međunarodni festival koji već jedanaest godina organizuje i vodi Srećna galerija Studentskog kulturnog centra u Beogradu.

Kao i svake godine, i ove je u okviru Salona organizovan međunarodni konkurs autora svih uzrasta, a gostovao je veliki broj posetilaca iz raznih zemalja sveta (Britanije, Francuske, Hrvatske, Mađarske, SAD, Slovenije, Belgije, Italije...). Nagrade su dodeljivane u više kategorija, a posebno su zanimljiva priznanja za mlade autore koji tek stupaju u vode stvaranja stripova. Od gostiju bismo izdvojili italijanskog umetnika Manuelea Fjora, jednog od najkreativnijih strip-umetnika srednje generacije u Evropi, kao i bugarskog autora stripova, ilustratora i izdavača Petera Stanimirova, majstora ilustracije za decu.

Naravno, u sklopu manifestacije održana su i razna druga prateća dešavanja: izložbe, berza stripova, različita predavanja, zatim crtačke radionice, promocije izdavača, dodele nagrada, tribine i slično, a obeleženi su i neki zanimljivi jubileji: 80 godina od prvog objavljivanja avanturističkog stripa i uvođenja termina „strip” kao zvaničnog naziva novog medija, kao i 75 godina „Politikinog Zabavnika”.

Međutim, nama je svakako najzanimljivije bilo kosplej takmičenje održano 25.09. u 18 h. Izgleda da se kosplej polako uvlači u sva zanimljivija dešavanja u Beogradu, pa je tako ove godine i Salon stripa privukao određeni broj zaljubljenika u strip-junake koji su odlučili da se preruše u svoje omiljene likove. Tema kospleja, naravno, bio je svet stripova i fantastike: likovi iz mangi, superheroji, junaci grafičkih romana, prinčevi, varvari i svi drugi zanimljivi momci i devojke sa stranica stripa. Kosplej je bio veoma zabavan, zahvaljujući, pre svega, izuzetno opuštenom karakteru. Za razliku od nekih drugih kosplej takmičenja o kojima smo pisali, ovde nije bila neophodna prijava niti je bilo strogih propitivanja sudija o tipu šavova i vrsti pletenica koje nosite, već je bilo potrebno samo biti originalan i kreativan pri predstavljanju lika. Tako se, na uživanje svih prisutnih, ovaj kosplej pretvorio u pravu malu žurku jer su se učesnici okupili u velikoj sali i tako u kostimima opušteno đuskali. Konačnu pobedu odneo je Vladimir Veskov koji je zahvaljujući sjajnom kostimu Deadpoola osvojio kurs vizuelnih efekata po izboru u Crater VFX training centru Beograd. Drugu nagradu za najoriginalniji izbor lika, paket izdanja domaćih strip izdavača (Darkwood, System Comics, Mala prodavnica retkosti, Lavirint, Makondo), dobila je Marijana Mihailov, a treću nagradu za najbolje dočaran lik iz sveta stripa, takođe paket izdanja domaćih izdavača, dobila je Jovana Ninković.

Nama ostaje samo da željno iščekujemo neki sledeći događaj ovog tipa.

Jovana KUZMANOVIĆ

 
 AKTUELNOSTI
Evenstar festival fantastike
Međunarodni salon stripa
Šta mislite o ovom tekstu?

 TEST JOY
Genius KM-G230
Cooler Master Storm Resonar

 GAME TALK
Sefirot na lepom plavom Dunavu

 JA, IGRAČ
Besan zbog besa
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera