TEST PLAY<>
112014<><>

FIFA 15

Zamislite da trčite uz aut-liniju na fudbalskom terenu, frenetično pritiskajući kursorske tastere kako biste ispratili kontra napad gostujuće ekipe. U datom momentu na ekranu se pojavljuje kružić i vi refleksom pantera „overavate” levi taster na mišu i u istom momentu podižete zastavicu visoko u vazduh – odbrambeni igrač je napravio faul. Završili ste prvi nivo u Be a Referee režimu igranja...

FIFA 15 je najkompletnija fudbalska igra do sada.

Šalu na stranu, ali zaista nije daleko od istine – FIFA 15 je najkompletnija fudbalska igra do sada i nudi toliko igračkih režima i modova da će vas bez problema držati ispred ekrana mesecima i mesecima. Možete da budete igrač, golman, menadžer, tu je offline i online multiplayer, podrška za Ultimate Team, pomoćni teren na kojem trenirate... Da ne govorimo o tome da postoje sudije (imenom i prezimenom), igranje rukom (doduše, još uvek u eksperimentalnoj fazi), određivanje izgleda mreže i tenzije kojom su „zakačene” za okvir gola i još mnogo, mnogo toga. Bukvalno fali samo još da možete da uzmete pištaljku u ruke i da stvar bude kompletna. Čistunci će primetiti da i dalje nedostaje produbljen režim reprezentacija i da FIFA neuverljivo deluje kada su oficijelna klupska takmičenja u pitanju, ali stvar izvlači neverovatan roster igrača, klubova i liga (naravno, i stadiona) koji ove godine predvodi u fullu obrađena engleska Braclay’s Premier liga sa svih 20 klubova, prepoznatljivom prezentacijom, audio-komentarima i 200 potpuno novih modela igrača.

Okosnica ovogodišnjeg izdanja je, definitivno, režim Ultimate Team koji vam nudi mogućnost formiranja savršenog tima prikupljanjem kartica sa igračima, trenerima i pomoćnim osobljem, sprovođenjem naročitih treninga i igranjem utakmica u offline i online svetu. Na raspolaganju je 10 liga, a promociju zavređujete osvajanjem na početku naznačenog broja bodova. Oponenti su šaroliki i od njih zavisi težina utakmica koja se menja iz susreta u susret (ne možete je spustiti ispod definisanog nivoa koji se menja sa protivničkim timovima). Tu su i okršaji u kupu, ogromna online berza igrača i pomagala, prodavnica u kojoj trošite zavređene poene za kupovinu „kesica” sa igračima i goodiesima i tako dalje. Zanimljivosti posebno doprinosi način na koji gradite tim. Pored toga što su igrači podeljeni po kvalitetu (bronzani, srebrni, zlatni...), morate voditi računa da im dodelite uloge u timu koje odgovaraju njihovim preferencama (bek, vezni igrač, krilo, napadač...). Hemija u timu se ne postiže samo poštovanjem pozicija, već morate voditi računa i o nacionalnoj pripadnosti igrača koji se bolje razumeju na terenu, potom ligi u kojoj igraju, a sve to predstavljeno je šemom pozicija i veznih linija koje tweakujete tražeći idealnih 11. Stvar, naravno nije u potpunosti nova, ali je dodatno produbljena i predstavlja stvar sa kojom ćete se najviše igrati.

Gameplay je manje-više na prošlogodišnjem nivou.

Sledeću novinu predstavljaju dinamični tereni. Na prvi pogled izgleda trivijalno to što se korner zastavice njišu na vetru i što je trava urađena u 3D, ali je neobično zanimljivo što možete da odredite brzinu „propadanja” travnate površine na kojoj su sada vidljivi tragovi igranja. Sve ima samo vizuelni karakter i ne utiče na utakmice, ali je lepo za oko. Oko terena su postavljene LED reklame, a na tribinama se nalaze 3D modeli navijača.

Kada je u pitanju gameplay, stvari su manje-više ostale na prošlogodišnjem nivou. Kao i mnogi drugi razvojni timovi, i EA Sports je ostao zaglavljen negde između old i next-gen izdanja. Doduše, pomaci za vreme igre su vidljivi, ali su nekako nedovoljno potencirani da bi zaslužili revolucionarnu notu. Kao i poslednjih par puta, akcenat je na duel igri gde do izražaja dolaze fizičke predispozicije pojedinačnih igrača i ovaj deo je urađen sjajno. Igrači su nešto okretniji u duelima, pogotovo na skučenom prostoru, i lakše je izvoditi driblinge i bravure. To opet ne znači da ćete se sa jednim igračem prošetati od gola do gola. Za uspešnost pasova i dalje morate da gledate u pasulj, baš kao i za ponašanje saigrača u fazi napada. Upravo ovo je najveća mana igre koja u velikoj meri sputava kreativnost, jer bez obzira na odabranu strategiju igrači vas često ne prate u naumu, ne otvaraju se i ne utrčavaju, recimo, u prazan prostor kako bi to trebalo da čine. Sledeći minus je brzina izvođenja koja je, čak i na bazičnom podešavanju, prebrza za naš ukus. Javlja se čuveni utisak boks meča u kojem vas je protivnik dobro „išibao”. Golmani su sjajni (brže reaguju, ne prave početničke greške, ne odbijaju loptu na nogu protivničkim napadačima...) i konačno liče na „čuvare mreže”, a ne statiste kojima je kiks srednje ime. Ispolirana AI rutina obogaćena je sa preko 50 novih pokreta.

Igra nudi toliko igračkih režima i modova da će vas bez problema držati ispred ekrana mesecima i mesecima.

Najveće razočarenje doživeli smo na polju tehničkih karakteristika. Gotovo stvar za neverovati, pogotovo ako se zna koliko EA Sports ovom segmentu uvek posvećuje pažnje. Komentatori su često nedorečeni i ponavljaju se, a nekad čak imate utisak „isprekidanog komentara”, gde je primetno kako su veštački uklopljene dve različite rečenice. Dalje, nadali smo se da će na modelima igrača biti više detalja, što ipak nije slučaj u finalnoj verziji igre. Konačno, na ekranu ćete često videti grafičke elemente (pod uslovom da igrate u Full HD rezoluciji) zaostale iz prošle generacije. Kao da autori još uvek nisu napravili tranziciju između novog i starog i nalaze se na pola puta da učine neminovni kvalitativni skok. Kao što rekosmo, EA Sports nije jedini koji je upao u ovu zamku. FIFA 15 je i pored svojih nedostataka vrlo dobro ostvarenje u koje vredi uložiti novac ako ste ljubitelj fudbalskih simulacija. Da li će se krajem godine stvari promeniti ostaje da se vidi kada se Konami „namoli” da izbaci novi PES.

Vladimir PISODOROV

 
Alien: Isolation
The Vanishing of Ethan Carter
Middle-Earth: Shadow of Mordor
The Evil Within
FIFA 15
Šta mislite o ovom tekstu?
Legend of Grimrock II
F1 2014
NBA 2K15
Borderlands: The Pre-Sequel!
Sherlock Holmes: Crimes and Punishments
Gauntlet
Dark Souls II: Crown of the Ivory King
Total War: Rome II – Emperor Edition
Stronghold Crusader II
Styx: Master of Shadows

Platforma:
PC, PlayStation 4, Xbox One, PlayStation 3, Xbox 360
Potrebno:
Intel Core 2 Quad Q6600 na 2,4 GHz ili ekvivalent, AMD Radeon HD 5770 ili Nvidia GTX 460, 4 GB RAM
Poželjno:
Intel i5-2550K na 3,4 GHz ili ekvivalent, AMD Radeon HD 6870 ili Nvidia GTX 650, 8 GB RAM
Veličina:
1 DVD
Adresa:
www .easports .com /fifa
Kontakt:
Extreme CC

85
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera