INTERNET<>
112014<><>

Web servisi za obradu grafike

Crtanje po oblaku

Aplikacije na webu su sve moćnije. Pogledajte šta se sve može uraditi kada je grafika u pitanju

Klasična podela računarske grafike govori da postoje dve osnovne kategorije: vektorska i rasterska grafika. Vektorska grafika koristi elemente prikaza zasnovane na matematičkim formulama, što im omogućava veliku fleksibilnost prilikom promene veličine ili deformacije oblika. Sa druge strane, rasterska grafika podrazumeva prikaz gde svaka tačka na ekranu ima određenu boju. I jedna i druga vrsta imaju svoje prednosti i nedostatke. Ako uzmete neki rasterski crtež i uvećate ga 10 puta, dočekaće vas nazubljeni kvadratići koji kvalitetom drastično odudaraju od prvobitnog oblika. Ukoliko isto to uradite sa vektorskim crtežom, i nakon hiljadu iteracija uvećanja, krajevi prikazanog predmeta će ostati glatki kao na početku. Sa druge strane, vektorski prikaz je inferioran u slučajevima kada crtež sadrži mnoštvo raznobojnih elemenata (fotografija). Ova dva osnovna tipa grafike se posle dele na više potkategorija. Tako, recimo, imamo tzv. paint programe i one koji su specijalizovani za obradu fotografija. Prvi su primarno orijentisani na crtanje preko nekog od ulaznih uređaja, dok su drugi usmereni na manipulaciju nad celom slikom (regulisanje boje, osvetljenosti, specijalni efekti itd.). Vremenom su se sve ove kategorije međusobno izmešale, pa tako sada imamo programe za vektorsku grafiku sa podrškom za rasterske elemente i obratno.

Danas skoro svi znaju za Photoshop ili neki od brojnih programa slične namene. Međutim, malo je onih koji znaju da je crtanje i obradu fotografija danas moguće obaviti bez bilo kakvog instaliranog programa na računaru. Dovoljno je u vašem omiljenom pregledaču interneta ukucati web adresu i pred vama će se pojaviti punokrvna grafička aplikacija! Vrlo zgodna stvar kada se nalazite daleko od svog računara i kada nemate administratorska prava da instalirate program na tuđem računaru. Pa da ukratko vidimo šta se na internetu može naći u vezi sa crtanjem i obradom fotografija.

Fatpaint

fatpaint.com

Prva zanimljivost vezana za ovu web aplikaciju je ta da su je razvili momci koji su mnogo godina zajedno proveli na Amiga demo sceni. Ideje o razvoju projekta su se pojavile još 2002. godine ali je realizacija morala da sačeka do 2010. godine, pošto su postojeće tehnologije bile pune ograničenja. Prvenstveno je kao razvojna platforma korišćena Flash tehnologija ali je posle preovladala Java. Prilikom pokretanja možete da birate koju tehnologiju ćete koristiti ali autori toplo savetuju da to bude Java. Fatpaint je moguće koristiti u sledećim internet pregledačima: Opera, Internet Explorer, Chrome i Firefox. Pri tome je potrebno da budu omogućeni kukiji i JavaScript. Integracija Flasha i Jave ispravno funkcionišu jedino na Windows platformi, dok je se na računarima sa OS X i Linux sistemima mogu očekivati određeni problemi. Istini za volju, mi smo isprobali rad pod Linuxom i nismo primetili nikakve aberacije.

Prva stvar koja pada u oči prilikom pokretanja aplikacije je reklamni baner koji se nalazi iznad linije menija. Na sreću, njega možete ukloniti pomeranjem točkića miša i na taj način dobiti dodatnu površinu za rad. Meniji jako podsećaju na klasične grafičke programe i sadrže veliki broj opcija. Sa leve strane se nalazi panel sa glavnim alatima. Dugme Project otvara prozor u kojem zadajemo veličinu crteža i osnovne parametre samog projekta. Unutar ove opcije možete podesiti i boju samog korisničkog interfejsa aplikacije. Dugme Products skriva pravu namenu ovog programa, naime, Fatpaint je kreiran sa namerom da služi kao dizajnersko sredstvo za kreiranje konkretnih štampanih materijala. Tako, recimo, možete kreirati sliku koju ćete poslati proizvođaču majica, patika, torbi, privezaka, nalepnica, vizit karti, razglednica, „oklopa” za smartfon i još mnogo drugih stvari. Kreirate dizajn i automatski ga prosledite u firmu koja će ostatak posla odraditi za vas (ovo prvenstveno važi za industrijski razvijenije zemlje). Doduše, vidimo da cene izrade i nisu baš jeftine, ali onima koji žele da svojoj odeći daju sopstveni pečat, to neće biti prepreka. Dugme Pages otkriva dijalog za izbor crteža/slike sa lokalnog diska, kolekcije programa Fatpaint ili fajlova dobijenih preko servisa Google, Flickr i Picasa. Objects prikazuje paletu sa svim objektima prikazanim u našem projektu. I na kraju, Vector i Raster Graphic omogućavaju dodavanje i obradu vektorskih i rasterskih sadržaja. Sve opcije imaju iznenađujuće veliki broj parametara za podešavanje, što se i ne bi očekivalo od aplikacije koja cilja na široke mase. Alati su brojni i kvalitetno urađeni. Pojedini su čak i na višem nivou od viđenih u desktop aplikacijama. Iako je namenjen za pravljenje i naručivanje štampanih sadržaja, Fatpaint je odlično sredstvo i za poslove opšte namene. Besplatno i bez registracije možete uraditi mnogo toga, ali vam pojedini sadržaji (bez kojih se može), neće biti na raspolaganju. U meniju Help se nalazi mnoštvo video tutorijala uz koje je osvajanje radom programa znatno olakšano.

Autodesk Pixlr Express

apps.pixlr.com/express

Ovaj servis je prvenstveno poznat vlasnicima savremenih telefona, pošto je aplikacija Pixlr vrlo čest izbor kada su u pitanju mobilni programi za obradu fotografija. Osim na telefonima, može se naći kao desktop aplikacija za Windows i Mac. Međutim, ukoliko nemate mogućnost da koristite desktop ili mobile aplikaciju, tu je web servis iza kojeg stoji poznato ime- Autodesk. Na početku biramo fotografiju koju ćemo obrađivati. Ona može da bude sa lokalnog fajl sistema, web kamere ili sa URL adrese. Ponuđena je i opcija za kreiranje kolaža (kombinovanje više manjih fotografija u jednu veliku). Izborom fotografije prelazimo na glavni radni prozor aplikacije koji je veoma jednostavan i intuitivan. U desnom uglu je instrument za zumiranje i prelazak u režim rada preko celog ekrana, dok su glavne opcije smeštene pri dnu ekrana. Opcije su podeljene u sedam kategorija koje sadrže veći ili manji broj podopcija. Ubedljivo najvažniji instrumenti se nalaze pod opcijom Adjustment. Tu su smeštene alatke za regulisanje game boja, promene dimenzija slike, rotacije, kropovanja, regulisanje oštrine, osvetljenosti itd. Osim njih treba istaći i mogućnost uklanjanja efekta crvenih očiju i automatskog regulisanja glavnih parametara slike. Opcija Pixlr skriva nekoliko načina za dodavanje predefinisanog sloja na površinu fotografije. Effect je kolekcija alata koji (po želji) fotografijama daju poseban „šmek”. Overlay je opcija dosta slična opciji Pixlr. I ovde nam se pruža mogućnost da kombinujemo raznorazne viuzelne efekte sa osnovnom fotografijom. Border formira raznorazne okvire po rubovima slike. Stickers (opet) sadrži predefinisane oblike koji se „lepe” preko osnovne fotografije. I na kraju, pod opcijom Type se krije nekoliko zanimljivih načina za ispisivanje tekstualnih poruka. Na kraju rada sa svakim od alata, prihvatamo rezultate ili izlazimo bez snimanja promena. Na kraju, kada završimo sa obradom fotografije, izabiramo opciju Save u gornjem levom delu ekrana. Pixlr Express nudi udobno radno okruženje u kojem će se brzo snaći i oni koji sa računarima na „Vi”.

FotoFlexer

fotoflexer.com

Rad sa ovim servisom započinje sa stranice gde vršimo izbor fotografije koju želimo obraditi. Osim fajla sa lokalnog računara, na raspolaganju imamo sve važnije sajtove koji mogu da služe kao izvor fotografije, uključujući tu i Facebook. Fajlovi mogu biti JPG, GIF ili PNG formata. Sam interfejs glavnog radnog ekrana izgleda dosta zastarelo i ne naročito prijatno za oko. Sve operacije su raspoređene u devet kategorija u okviru menija sa stubcima. Da ne bismo taksativno navodili sve opcije menija, samo ćemo reći da program poseduje veliki broj kvalitetnih opcija i da omogućuje široki spektar operacija nad fotografijama. Tu su i neke raritetne opcije koje nude mogućnost kreiranja elementarne fotomontaže ili šablon za pravljenje famoznih demotivatora (slika u crnom okviru sa tekstom ispod). Svakako je za pohvaliti to što postoji podrška za rad sa slojevima (layers). Iz mnoštva postojećih opcija ćemo još izdvojiti dve. To su alati za morphing lica i Smart Cutout za isecanje željenog dela fotografije.

Nakon završetka rada sa programom, potrebno je čekati određeno vreme do trenutka kada možemo da snimimo naše remek delo (zavisi od veličine fajla). Osim na poznate servise za hosting grafičkih fajlova, fotografiju možemo prikazati i preko servisa TinyPic, poslati preko elektronske pošte ili direktnog linka na serveru samog FotoFlexera. Aplikacija je napisana uz pomoć Adobe Flash tehnologije i u stanju je da odradi zaista veliki broj poslova.

SumoPaint

sumopaint.com/app

Kada bi vas neko prvi put seo za računar na čijem ekranu je prikazan SumoPaint u full screen modu, teško biste mogli poverovati da se ne radi o nekoj moćnoj aplikaciji koja jako podseća na Photoshop. I stvarno, autori su se pri dizajnu interfejsa držali Photoshopa koliko je god to bilo moguće (verzija od pre 7-8 godina). Sa leve strane je smeštena paleta sa alatima koja sadrži mnoštvo opcija. Međutim, posle malo detaljnije analize, shvatićete da je to posledica nepostojanja dodatnih podopcija na svakoj prikazanoj ikoni. Zato u paleti imamo čak deset geometrijskih oblika koji u ostalim programima stoje pod jednom ili dve ikone u paleti alata. Osim toga, funkcionalnost prikazanih alate je često daleko iza onoga što smo navikli da vidimo u Photoshopu. Ispod linije menija je smeštena paleta sa parametrima trenutno izabranog alata. Sa desne strane se nalaze paneli za navigaciju po radnom crtežu, selektor boja i panel za rad sa slojevima. To je verovatno i najjači adut programa. Pošto podrazumevamo da se većina čitalaca oprobala u radu sa Photoshopom, reći ćemo da skoro sve što važi za Photoshop važi i ovde. Aplikacija podržava rad sa JPG, GIF, PNG i SUM(O) formatima. Iako smo malo skeptični po pitanju kvaliteta pojedinih opcija, moramo priznati da je SumoPaint dosta moćna aplikacija. Besplatna verzija nema dostup ka svim ponuđenim alatima ali je i takva upotrebljiva za mnoštvo poslova.

Adobe Photoshop Express

photoshop.com/tools

A evo i njega! Najpoznatiji program za obradu fotografija sada i u verziji za web browsere. Prilikom ulaska u aplikaciju moramo da učitamo fotografiju sa našeg računara. Druge varijante za sada ne postoje. Nakon toga nas dočekuje poruka da editor podržava samo JP(E)G fajlove maksimalne veličine do 16 megapiksela. Korisnički interfejs koji se pojavljuje pred nama ni izbliza ne podseća na svog poznatog starijeg brata. Možemo slobodno reći da SumoPaint mnogo više zaslužuje da nosi naziv Photoshop od ove aplikacije ali šta je – tu je. Po svojoj koncepciji, aplikacija mnogo više naginje ka onome što radi Pixlr Express. Dakle, jednostavan interfejs prilagođen ekranima osetljivim na dodir, namenjen za najvažnije operacije sa fotografijama. Panel sa leve strane je podeljen na dve grupe: Edit i Decorate. Panel Edit je opet podeljen na tri podgrupe: Basic, Adjustments i Effects. Podgrupa Basic sadrži osnovne alate regulisanje veličine slike, automatsku korekciju, uklanjanje efekta crvenih očiju, zasićenost boja i elementarno retuširanje. Podgrupa Adjustments nam donosi alate za regulisanje balansa belog, osvetljenosti i oštrine. I na kraju, treća kategorija u sebi sadrži osam (uslovno rečeno) umetničkih efekata. Grupa alata Decorate donosi mogućnost unošenja teksta, kao i brojnih varijanti kliparta koji će najviše obradovati najmlađe korisnike. Karakteristika aplikacije je da su maksimalno izbegnuta komplikovana podešavanja i pri izboru svake od opcija na vrhu ekrana se pojavljuje nekoliko predefinisanih varijanti koje znatno uprošćavaju rad. Ispod njih se nalazi klizač za preciznije podešavanje. Od ostalih opcija treba izdvojiti odlično rešen instrument za zumiranje, kao i mogućnost da uvek pogledate kako izvorno izgleda fotografija koju obrađujemo. Jeste, nedostaju nam napredne opcije „velikog” Photoshopa, ali je i ovaj sjajno rešenje za rad na touch screen računarima. Program je (očekivano) rađen u Adobe Flash tehnologiji i potpuno je besplatan za korišćenje.

Pixlr Editor

apps.pixlr.com/editor

I za kraj prikaza, još jedan odličan program. Videli smo Pixlr Express i njegov jednostavni interfejs za rad sa touch screen ekranima. Međutim, postoji i znatno jača verzija programa Pixlr koja se zove Pixlr Editor i koja cilja da za grafičke web aplikacije postane ono što je Photoshop za desktop. I ovde na početku biramo fotografiju koju nameravamo obrađivati. Osim fajla sa našeg računara ili sa URL adrese, ovde možemo zadati i dimenzije novog fajla kojega želimo formirati uz pomoć aplikacije. Korisnički interfejs ostavlja lep utisak na oko. Organizovan je tako da podseća na svoj moćni uzor, što će svakako pozdraviti svi oni koji su se iole ozbiljnije bavili obradom fotografija. Linija menija sadrži veliki broj korisnih opcija. To se posebno odnosi na menije Layers i Adjustments. Tamo ćete naći praktično sve što je potrebno za napredno korišćenje aplikacije. Tu je još i mogućnost da izaberete fajl iz vaše biblioteke fajlova sa „oblačnog” servisa. Paleta sa alatima sadrži manje-više sve osnovne alate koji se sreću u programima ove vrste. Dodatno su tu stvari kao što su: korekcija crvenih očiju i optička deformacija dela slike. Selektor boja je po našem mišljenju jedan od najfunkcionalnijih koji postoje. Osim RGB palete koja je ovde odlično vizuelno rešena, tu su još i sjajni HSL (hue-saturation-lightness) model, kao i odlični pregled web palete boja. Desna strana radnog prostora je kao po običaju namenjena za navigaciju po slici, kao i za panele sa slojevima i sa istorijom urađenih poteza. I ovde nije potreban nikakav dodatan opis svima koji su radili sa Photoshopom. Logovanje u program je omogućeno preko Google naloga, što će velikoj većini uštedeti vreme za registraciju. Da rezimiramo, u pitanju je sjajna aplikacija koja skoro briše granice između desktopa i servisa koji se nalazi negde daleko u oblaku.

Igor S. RUŽIĆ

 
.rs
Web servisi za obradu grafike
Šta mislite o ovom tekstu?
WWW vodič
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera