LAKI PINGVINI<>
112014<><>

AppGrid 2.12.23

Alternativa za Ubuntu softverski centar

Canonical se trudi da u Ubuntu upakuje sve što je korisnicima potrebno i pri tom da se to estetski uklapa u njihovu filozofiju. Više puta smo bili svedoci da su rešenja kod Ubuntua na vizuelno veoma visokom nivou, dok njihova funkcionalnost i brzina baš i nisu. Tako im je trebalo par godina dok nisu uspeli da „ispeglaju” svoje Unity okruženje koje je, iako odiše elegancijom, ranije bilo veoma sporo. Cela distribucija trenutno funkcioniše veoma lepo i brzo osim jednog dela – instalacije softvera preko njihovog softverskog centra. Kao alternativa postoji korišćenje apt menadžera paketa iz terminala, Lubuntu softverskog centra (koji se ne uklapa uz Unity i Ubuntu izgled) ili, za nostalgičare, instalacija Synaptica koji olakšava stvari i pruža dodatne opcije korisniku. Međutim, šta je sa onima koji žele brz, lep, pregledan i jednostavan način za instalaciju softvera koji će da se uklapa uz ostatak okruženja? Njima je potreban program AppGrid.

Ovu aplikaciju mogu da koriste korisnici Ubuntua 12.04 ili novijih verzija, a mogu ga preuzeti sa zvaničnog sajta u obliku .deb paketa. Naravno, ovo podrazumeva da program možete koristiti i na distribucijama koje su bazirane na ovim Ubuntu verzijama. Za razliku od „Softverskog centra” koji dolazi uz distribuciju, AppGrid se pali u roku od 1-2 sekunde. Primarna boja je naravno narandžasta, tako da se uklapa uz ostatak okruženja i zadane teme. Veći deo ekrana zauzima spisak programa sa slikom, kratkim opisom i ocenom koji listate horizontalno. U gornjem delu prozora se nalazi polje za pretragu aplikacija, kao i opcije za pregled kategorija (multimedija, igre, programiranje, produkivnost, nauka i sistemske aplikacije), sortiranje i pregled već instaliranih aplikacija. Tu je i dugme za osobe koje žele da daju donaciju autoru programa preko servisa PayPal. Klikom na željenu aplikaciju se istog trenutka otvara novi prozor sa većom slikom aplikacije (koju možete još povećati levim klikom), opisom, ocenom, dodatnim informacijama o programu kao i komentarima korisnika. Zgodan detalj je što pored komentara imamo različite simbole u zavisnosti od toga da li je komentar negativan, neutralan ili pozitivan (ocene su od jedne do tri zvezdice), tako da vrlo brzo možemo videti kakvi komentari preovladavaju za program koji želimo da instaliramo.

AppGrid je veoma mali i jednostavan program sa ciljem da vam pruži što lepše iskustvo i brz rad i u tome u potpunosti uspeva. Mada nema dodatnih opcija kao što je uređivanje repozitorijuma, to mu ne uzimamo za manu, pošto su za to dovoljni drugi programi koji već dolaze uz Ubuntu (Software & Updates), te se nećete osetiti ograničeno. Naprotiv, činjenica da ćete mnogo brže pronaći i instalirati željeni program nego upotrebom Ubuntu softverskog centra dovoljna je da se zanemari bilo kakva kritika. Svi korisnici Ubuntua imaju preporuku od nas za ovaj program, jer će vam sigurno olakšati rad.

Bojan STOJANOVIĆ

 
Zablude o Linuxu
Cheese 3.10.2
AppGrid 2.12.23
Šta mislite o ovom tekstu?
cmus 2.6

Platforma:
GNU/Linux
Licenca:
GNU GPL
Veličina:
70 KB
Cena:
Besplatno
Adresa:
www .appgrid .org
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera