NA LICU MESTA<>
112014<><>

Konferencija Intel Technology Days 2014, hotel Falkensteiner, 15. oktobar

Tehnologija na dlanu

Na konferenciji pod nazivom „Intel Technology Days 2014” predstavnici poznate američke kompanije promovisali su novitete iz svog proizvodnog asortimana. Pored standardnih desktop rešenja iz aktuelne Haswell Refresh serije i serverskih sistema baziranih na familiji procesora Xeon, predstavljena je i Haswell-E platforma o kojoj ste mogli da pročitate u prethodnom broju „Sveta kompjutera”. Ipak, glavni akcenat bio je na proizvodima namenjenim mobilnim uređajima, pa je tako posebnu pažnju dobio novi Core M procesor koji je i prvi izdanak nove Intelove Broadwell arhitekture izrađene u 14-nanometarskom proizvodnom procesu. Na prezentaciji su učestvovale i Intelove partnerske kompanije Lenovo, Kingston i Asus, kao i domaći brend Tesla koje su predstavile neke od svojih proizvoda. Posebnu pažnju privukao je hibridni notebook Yoga 3, prvi proizvod kompanije Lenovo koji koristi novi Core M procesor.

O Core M generaciji procesora i Broadwell arhitekturi razgovarali smo sa predstavnikom kompanije Intel Srbija Delimirom Tasićem.

SK: Šta nam možete reći o novitetima koje donose novi Core M procesori?

Delimir Tasić: Core M procesori pripadaju Broadwell-Y generaciji i prvi su procesori izrađeni u proizvodnoj tehnologiji od 14 nanometara. Predstavljaju naslednika modela iz prethodne generacije sa Y sufiksom, tj. ultra štedljive modele sa potrošnjom od svega 4,5 vati. Ovako niska potrošnja dovela je do toga da Core M procesorima nije potrebno aktivno hlađenje, pa će u skladu sa time rashladni sistemi biti manjih dimenzija i apsolutno nečujni. Dimenzije uređaja koji ih koriste takođe će biti smanjene, pa očekujemo da njihova debljina neće prelaziti devet milimetara.

SK: Kako ovako niska potrošnja utiče na performanse i trajanje baterije kod mobilnih uređaja?

Delimir Tasić: Što se samog procesora tiče, performanse su čak i do 50 odsto više u odnosu na modele iz prethodne generacije. Posebna pažnja posvećena je razvoju grafičkog podsistema na koga otpada najveći od ukupnog broja tranzistora ugrađenih u procesor, a čije su performanse do 40 odsto više u odnosu na prethodnu generaciju procesora. Smanjena potrošnja i zagrevanje takođe pozitivno utiču i na trajanje baterije mobilnih uređaja, pa je tako autonomija sa istim kapacitetom baterije povećana i do 20 odsto u odnosu na prethodnu generaciju.

SK: Sa izuzetno niskom potrošnjom Core M procesori postaju konkurencija čak i Bay Trail platformi i liniji čuvenih Atom procesora. Da li Intel planira da nastavi sa razvojem Atom platforme kao low-cost rešenja ili će Core M procesori preuzeti i taj segment?

Delimir Tasić: Core M procesori namenjeni su premijum segmentu mobilnih platformi, prvenstveno ultrabook računarima i 2-u-1 uređajima. i3 i i5 ostaju u performance segmentu kod klasičnih notebook računara, dok će u low-end klasi Bay Trail platforma i Atom procesori i dalje biti Intelovi glavni predstavnici.

SK: Da li se razmatra mogućnost da se Core M procesori pojave i u desktop varijanti u uređajima poput HTPC računara i malih multimedijalnih servera?

Delimir Tasić: Core M procesori ostaju ekskluziva za mobilne platforme, ali će i kod desktop modela Broadwell generacije posebna pažnja biti posvećena energetskoj efikasnosti i smanjenoj potrošnji, pa će i rashladni sistemi izgubiti na dimenzijama.

SK: Neki od modela koji koriste Core M procesor već su predstavljeni na svetskim IT sajmovima. Kada se očekuje pojava prvih uređaja sa novom linijom procesora na domaćem tržištu?

Delimir Tasić: Prve proizvode sa Core M procesorom na domaćem tržištu očekujemo već krajem oktobra, dok bi do kraja godine trebalo da budu široko dostupni.

Vladimir TRAJKOVIĆ

 
 TRŽIŠTE
Podela kompanije HP

 PRIMENA
Računari poslednje tri decenije (2)

 NA LICU MESTA
Microsoft Sinergija 14, hotel Crowne Plaza, Beograd, 20-23. oktobar
SBB prezentacija, Telepark Testing Room, 23. oktobar
Najava; JobFair 14, Zgrada tehničkih faluteta, 3-4. novembar
Konferencija Intel Technology Days 2014, hotel Falkensteiner, 15. oktobar
Šta mislite o ovom tekstu?
Najava: Četvrti Hackathon, Prostorije Nordeusa, 13. decembar
Epson prezentacija, Beogradski Sajam, 16. okobar
Dodela IT Awards 2014, studio emisije Polarotor, 21. oktobar

 KOMPJUTERI I FILM
Penguins of Madagascar
Interstellar
Filmovi, ukratko

 DOMAĆA SCENA
Predstavljamo: Saga

 SERVIS
Povećanje Wi-Fi dometa

 VREMENSKA MAŠINA
Ravni ekrani i srušeni mostovi

 PRST NA ČELO
Kloniranje proseka

 GOST KOLUMNISTA
Vladimir PRELOVAC
Vladimir PISODOROV
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera