PRST NA ČELO<>
112014<><>

Kloniranje proseka

Prvi put je Bobi morao da improvizuje. Trajalo je! Vreme koje je utrošio na treći zadatak je bilo jednako onom koje je potrošio na prva dva, ukupno.

Tog jutra je Bobi u radosti krenuo na fakultet. Još uvek nesvestan mašinerije kakva ova visoka škola sama po sebi jeste i svih njenih kvarova, mladić nije ni mogao da sanja kako će narednih nekoliko godina njegovog života biti, u najmanju ruku, problematične. Prošlo je dobrih petnaestak minuta pre no što je Bobi pronašao učionicu u kojoj će polagati svoj prvi ispit. Fakultetska zgrada je bila pravi lavirint. On je, kao i svako dobro dete iz dobre porodice iz provincije, na fakultet došao čitavih sat vremena pre početka ispita, za svaki slučaj. Vežbanku koja mu je bila potrebna je imao u torbi jer je čitavo pakovanje kupio pred sam početak dugo čekane prve godine. Set olovaka, kojim je nameravao da pleše po papiru vežbanke je naoštrio jutros, pritom pazeći da svaka bude identična prvoj koju je pripremio.

Materiju za ispit je dobro poznavao. Bio je to njegov omiljeni predmet, Programiranje, i s osmehom na licu se prisećao svih linija kôda u Pascalu koje je kucao na starom računaru. No, nova škola – novi računar. Prvi poklon od bake i deke, za početak visoke škole svog prvog i najstarijeg unuka, bio je laptop koji je oduvek želeo. Taj ga je laptop podsećao zbog čega je došao u veliki grad – da uči i ređa uspehe, kao što je to činio u školi iz mesta u kom se rodio. Do ispita je ostalo nešto manje od pola sata. Bobi je pogledao oko sebe. U velikoj učionici koja je, po njegovim proračunima, mogla primiti stotinak studenata bili su samo on i još troje. Dve devojke su zurile u nekakve sveske i glasno raspravljale „šta će doći”, a mladić u uglu je sedeo i zurio u zelenu tablu na centru učionice. Bobi nije razumeo kako ostali studenti nisu tu bili kada i on. „Zar ne znaju da je bitno uvek doći na vreme?”, pitao se. Ostavivši stvari na jednoj od klupa i time zauzevši mesto koje mu je prijalo zbog osvetljenja i udaljenosti od prozora kroz koji je duvala novembarska promaja, shvatio je da bi mogao da prošeta malo po bližoj okolini učionice.

Posmatrao je studente koji su, poput njega, čekali da njihovi ispiti počnu. U bližoj učinici se polagala neka Matematika, a u daljoj neki predmet čudnog naziva. Prišao je da osmotri šta to studenti razmenjuju ispred učionice. Puškice! Shvatio je da je to bio neki predmet sa smera koji nije nameravao da upiše. Mora da je strašno težak ispit, kada svi pitaju za te puškice. Neki kolega sa prošlih godina, saznao je to kasnije, napravio je puškice koje su se kopirale godinama. Eto koliko dugo profesori nisu promenili ispit. Zvali su ga popularno – Knjiga. Naime, morao si da naučiš profesorovu knjigu gotovo napamet. No, Bobija to neće sačekati. On će na svom smeru raditi samo programiranja i zanimljive računarske predmete.

Bilo je već vreme za poslednje pripreme. Pitao se da li je potrebno da izmisli nekakav ritual koji bi mogao ponavljati svaki put pred ispit. Čuo je da je to neophodno svakom studentu. Pošto mu ništa nije padalo na pamet, odvezao je i ponovo zavezao pertlu na levoj patici. Sada je ispit mogao da počne! Okrenuo je list sa zadacima i pročitao prvi. Već je radio sličan i tačno je znao kojim putem mora krenuti. Brzo ga je sastavio s krajem. Bobi je bio potpuno siguran da će na ovom zadatku biti ocenjen maksimalno. Drugi je bio nešto izazovniji. Nakon kraće analize Bobi je pomislio kako ga podseća na zadatak koji je obeležio jednu subotu koju je morao potrošiti na njegovo uspešno rešavanje. Nešto duže no što bi voleo je proteklo od početka rada pa do poprilično dobrog kraja.

Treći zadatak mu nije bio poznat. Ne seća se da je ikada video išta slično. Pročitao ga je još par puta. Ne, nije mu bilo poznato. Prvi put je Bobi morao da improvizuje. Trajalo je! Vreme koje je utrošio na treći zadatak je bilo jednako onom koje je potrošio na prva dva, ukupno. Bio je zadovoljan. Dok je radio zadatak, prisetio se mnogih programa koje je pravio kao srednjoškolac. Iskoristio je mnoge ideje iz tog vremena. Naposletku, bio je zadovoljan. Umoran od svoje prve fakultetske bitke, pokupio je stvari i otišao u pravcu doma.

Nekoliko dana kasnije izašla je lista sa ocenama. Položio je. Ipak, nimalo mu nije prijala osmica koja je stajala pokraj njegovog imena. Saznao je kako ide procedura žalbi i uputio se ka učionici pred kojom je čekalo nekoliko studenata. Kada je napokon došao na red, asistent ga je primio i s njim prolazio zadatak po zadatak iz njegove vežbanke. Prva dva su bila ocenjena maksimalnim ocenama. Za treći je ocenjen – nula bodova. „Niste uradili kako smo pokazali na predavanjima”, kroz osmeh je progovorio asistent i dodao „Ovo što ste vi pokušali je nekakva improvizacija. Morate shvatiti da se prvo nauči standardna varijanta, pa tek onda može mala improvizacija. Ovo je ipak fakultet”. Bobi je slegao ramenima i ćutke izašao iz klon-sobe.

Momir ĐEKIĆ

 
 TRŽIŠTE
Podela kompanije HP

 PRIMENA
Računari poslednje tri decenije (2)

 NA LICU MESTA
Microsoft Sinergija 14, hotel Crowne Plaza, Beograd, 20-23. oktobar
SBB prezentacija, Telepark Testing Room, 23. oktobar
Najava; JobFair 14, Zgrada tehničkih faluteta, 3-4. novembar
Konferencija Intel Technology Days 2014, hotel Falkensteiner, 15. oktobar
Najava: Četvrti Hackathon, Prostorije Nordeusa, 13. decembar
Epson prezentacija, Beogradski Sajam, 16. okobar
Dodela IT Awards 2014, studio emisije Polarotor, 21. oktobar

 KOMPJUTERI I FILM
Penguins of Madagascar
Interstellar
Filmovi, ukratko

 DOMAĆA SCENA
Predstavljamo: Saga

 SERVIS
Povećanje Wi-Fi dometa

 VREMENSKA MAŠINA
Ravni ekrani i srušeni mostovi

 PRST NA ČELO
Kloniranje proseka
Šta mislite o ovom tekstu?

 GOST KOLUMNISTA
Vladimir PRELOVAC
Vladimir PISODOROV
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera