PHONE ZONE<>
112014<><>

Samsung Galaxy Alpha

I mi crva za Jabuku imamo

Otvoreno prvenstvo u proizvodnji potencijalnih „ubica Ajfona” već nekoliko godina slovi za omiljeni sport među proizvođačima mobilnih telefona. Za laskavu titulu Eplovog grobara nadmeću se maltene svi koji su spojili dva čipa sa mikrofonom i slušalicama, ali u jalovoj utakmici gol stalno visi u vazduhu dok protivnička mreža miruje. Najviše uspeha u ovom pohodu pokazuje Samsung, koji opsesivnom doslednošću napada najvećeg konkurenta kako u mobilnoj areni tako i iza njenih kulisa (više od pedeset sudskih procesa koje ove dve kompanije vode diljem sveta i dalje čekaju svoj epilog). Naročito velika prašina podigla se ovih dana oko tandema novih Ajfona, koji nanovo obaraju rekorde popularnosti, u prvom sihnronizovanom pohodu na tržišta premium telefona i fableta. Crvena uzbuna u Seulu podignuta je i pre premijere novih Jabuka, pa na odgovor Koreanaca nismo morali predugo da čekamo.

Dok su po pitanju suvih performansi Samsungovi uređaji uvek bili u jasnoj prednosti, Apple je lako odnosio bodove na planu korisničkog doživljaja i estetskih atributa. Upravo je na ovim elementima Samsungova publika zasnivala većinu zamerki, zahtevajući od proizvođača da uradi nešto povodom dizajna i konstrukcije svojih mobilnih uređaja, a naročito da razmotri svrsishodnost tvrdoglavog insistiranja na plastičnim kućištima u premijum modelima. Pritisak je konačno urodio plodom, pa su za jesenju berbu pripremljena dva modela s metalnim elementima kućišta – Galaxy Note 4, kao novi pater familias Samsungove premium game i Galaxy Alpha, telefon sasvim svežeg ukusa i verovatni začetnik nove porodice otmenih high-end smartfona.

Galaxy Alpha je zamišljen kao kompaktan telefon vrhunskih performansi koji odiše luksuzom i u prvi plan ističe svoj izgled, odnosno besprekornu izradu koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Kao direktan konkurent Ajfonu, Alpha u startu nosi epitet najlepšeg telefona s juga korejskog poluostrva, a uz lepotu dolazi i snaga koja se ogleda u moćnom osmojezgarnom procesoru, odličnoj kameri i taze KitKat Androidu. U kompaktno luksuzno kućište spakovani su i još i čitač otiska prsta i optički merač pulsa, pa je ugođaj potpun.

Metalni okvir je najvažnije unapređenje u odnosu na sve prethodne Galaxy aparate. Zahvaljujući njemu, Alpha u ruci ostavlja sasvim drugačiji utisak od S5 i deluje kao vrhunski luksuzni uređaj koji neće „zacvrčati” u ruci pri jačem pritisku. Iako je poleđina i dalje plastična, između nje i kućišta ne postoji nikakav prostor i poklopac se ne ugiba pod pritiskom, što doprinosi utisku da je aparat izrađen od jednog komada nekog veoma čvrstog materijala. U svakom slučaju, korisnici naviknuti na plastične telefone osetiće značajnu razliku pod prstima, dok će oni koji već imaju iskustva s ovakvom formom kućišta biti manje impresionirani. Što se samog dizajna tiče, on ne odstupa previše od uvreženog modela, ali to u ovom slučaju ne predstavlja problem (ozbiljnije dizajnerske modifikacije Samsungovi inženjeri ostaviće najverovatnije za neku od sledećih izdanja Alphe). Nešto manje dimenzije čine Alfu idealnim „smartfonom za jednu ruku”, a na ovakvoj udobnosti posebno doprinose mala debljina (6,7 mm) i masa (svega 115 grama), zbog kojih gotovo da nećete telefon osetiti u džepu (ovo će se naročito dopasti džeparošima, pa valja biti oprezan). Negativne posledice upotrebe metalnih elemenata na kućištu ogledaju se u gubitku njegove vodootpornosti (srećna okolnost je da uoči zime manje korisnika razmišlja o ovoj prednosti) i nedostatku slota za microSD memorijske kartice, što je već ozbiljnija primedba.

Kao premium uređaj s cenom koja pravi rupu u oblacima, Alphu je trebalo opremiti ekranom veće rezolucije. Doduše, HD matrica na ekranu dijagonale 4,7 inča daje sasvim prikaz prihvatljive oštrine (312 ppi), ali budući da je full HD de facto standard više klase – setimo se samo utiska koji je ostavio slično koncipiran HTC One – ova zamerka mora biti notirana, čak i u slučaju da je namera proizvođača bila da ostvari uštedu energije kako bi „uglavio” bateriju manjih dimenzija bez negativnih reperkusija na autonomiju. Sa pozitivne strane, osvetljenje i kontrast su odlični, a boje više nego uverljive.

Android KitKat v4.4.4 je očekivana početna platforma i ona na ovom uređaju sija u punom sjaju (barem onima koji su navikli na TouchWiz okruženje). Alpha sve operacije obavlja bez zadrške, uključujući i zahtevniji multitasking i žongliranje mnoštvom aktivnih tabova u rogobatnom Chromeu (srećom, tu je i Samsungov pregledač za one koji su opravdano alergični na Guglovo rešenje). Opcije za podešavanje zadiru u najsitnije elemente interfejsa, što znači da ćete u Options meniju provesti dosta vremena pre nego što sve podesite kako vam odgovara, no taj trud se na kraju svakako isplati (početnicima svakako savetujemo da se naoružaju strpljenjem). Čitač otisaka prsta, osim dekoracije služi i za zaštitu poverljivih datoteka, dok S Health funkcije vode računa o vašem zdravlju, jednako uspešno kao kod modela Galaxy S5 (očitavanje je možda i preciznije).

Dva quad-core procesora, od kojih je jedan „kloknut” na 1,3, a drugi na 1,8 GHz čine taj famozni Exynos Octacore, koji na brzinskim testovima ostvaruje za nijansu bolje rezultate u odnosu na Galaxy S5 i LG G3. Svakako, nećete imati nikakvih problema s igrama, snimanjem HD videa ili pretragom „teških” sajtova. Pomenuta „skraćena” baterija u sebi skladišti 1860 mAh energije, koja je dovoljno za standardnu celodnevnu eksploataciju. Međutim, dok u režimu pripravnosti i tokom jednostavnih operacija autonomija možda dostiže deklarisanih 11h za razgovore, grafički zahtevnije aplikacije, snimanje kamerom, video streaming preko Wi-Fi konekcije i slične operacije iscediće sok iz baterije za tren oka.

Kamera u modelu Galaxy Alpha opremljena je senzorom rezolucije 12 MPx, što je nešto manje nego kod modela S5 (16 Mpx), ali to u praksi ni na koji način ne narušava kvalitet fotografija i video snimaka. Štaviše, Alpha je pokazala mišiće i u gotovo svakoj situaciji fotografije su bile odlične, naročito kada je HDR opcija aktivna (od nekih fotografija bukvalno nam je zastao dah).

Galaxy Alpha, sve u svemu, predstavlja značajan korak napred kako za kompaniju Samsung tako i za korisnike koji su priželjkivali kompaktan telefon koji odiše luksuzom s jedne i nudi vrhunske performanse s druge strane. Rezolucija ekrana ostaje najveće razočaranje, a najveća prepreka – veoma visoka cena za kojoj se iskreno nadamo da će u najskorijoj budućnosti početi da „klizi” nadole.

Gradimir JOKSIMOVIĆ

 
Runbo X5, X6 i Q5
Samsung Galaxy Note 4
LG G3 S
LG G Pad 10.1
Samsung Galaxy Alpha
Šta mislite o ovom tekstu?
Apple iPhone 6 i 6 Plus
DOF Calculator
iRig Recorder
Framelapse
Nokia HERE Maps
Notific
Wallet
Logo Designer, Creator...

Operativni sistem:
Android 4.4.4
Dimenzije:
132,4 x 65,5 x 6,7 mm / 115 g
Ostalo:
Exynos 5 Octa 5430 (Quad-core 1,8 GHz Cortex-A15 + quad-core 1,3 GHz Cortex-A7 + Mali-T628 MP6 GPU), 2 GB RAM, 32 GB interne memorije, 4,7” Super AMOLED (720 x 1280, 312 ppi), Bluetooth 4.0 A2DP LE, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/Direct/DLNA/hotspot, NFC, quad-band GSM/HSDPA/LTE, microUSB, nano-SIM, Li-Ion baterija 1860 mAh
Proizvođač:
Samsung
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera