TEST DRIVE<>
112014<><>

BenQ XL2411Z

Za iskusne igrače

Nismo često u prilici da testiramo BenQ monitore, a ovaj put se srećemo sa jednim specifičnim modelom, okrenutom okorelim igračima. Ovo je tek jedan od modela u BenQuovoj ponudi za igrače, može se reći osnovni, ali ipak najnoviji. Šta se krije iza oznake XL2411Z?

Ekran je mat crne boje, dijagonale 24 inča i tankih, zaobljenih ivica. Nema novotarija u dizajnu. Sve je standardno, dosadno i normalno. Na ispupčenom delu u donjem desnom uglu nalazi se pet klasičnih tastera, koji su obeleženi ispupčenim tačkicama. One vam neće mnogo olakšati snalaženje u mraku, ali čim pritisnete jedan od tastera, na ekranu će se prikazati grafički meni. Odatle je navigacija jednostavna, jer su tasteri razdvojeni kako treba i njihov hod je dobro odmeren. Broj konekcija je bazičan i svodi se na HDMI, DVI i VGA konektore, s tim da se na levom boku nalazi konektor za slušalice. Izrada je kvalitetna, iako postoji blago uvijanje ekrana, ali nikakve veće zamerke nismo pronašli. Bitno je napomenuti da se XL2411Z može prilagoditi korisniku u potpunosti, pošto ga je moguće rotirati horizontalno i vertikalno, a promena nagiba je standardna stvar.

Struktura menija je jednostavna, a sâm meni je lepo dizajniran i podeljen je u šest osnovnih kategorija, u koje je nakrcan izuzetno veliki broj opcija koje nude najrazličitija podešavanja. Osim bogatog spektra za podešavanje prikaza (temperature boje, gama...), nalazimo i primetan broj opcija koje su specifično okrenute podešavanjima za igrače. Napomenućemo da default profil nosi naziv FPS (First Person Shooter), a pored njega postoji još nekolicina predefinisanih profila za igre, a moguće je podesiti i sačuvati još tri profila po vašim željama. Zatim su tu opcije Black eQuilizer, koja služi da pojača vidljivost detalja u tamnim delovima scene, Blur Reduction, koji pomaže da se umanji zamućenje u brzim scenama (i zaista uspeva u tome), Low Blue Light radi smanjivanje plavih tonova u sceni, itd... Tu je i podrška za nVidia 3D Vision 2, za 3D igranje.

Panel je TN tipa i deklarisan je na vreme odziva od 1 ms (GtG), ali sa vremenom osvežavanja od 144 Hz, što je znatno više od standardnih 60 Hz. Ovakvo rešenje ima za cilj da se reši večiti problem zamućenja slike, koji ujedno najviše utiče na igrače. Ovu nuspojavu tehnologije koja se razvlači iz davnih dana je, ruku na srce, moguće potpuno zanemariti u standardnom desktop okruženju.

Značajan fokus da se XL2411Z prilagodi nesmetanom igranju igara za posledicu ima nešto niži kvalitet prikaza za druge namene, što se vidi odmah. Još jedan razlog tome je FPS kolorni profil koji je odabran kao default vrednost, ali odabiranjem Standard opcije, dobija se prihvatljivija slika. Reprodukcija boja je daleko od idealne, čak i posle traženja adekvatnih podešavanja kroz custom opcije nikako nismo mogli da dobijemo realan prikaz. Na to je dodatno uticalo što ni osvetljaj i kontrast nije moguće idealno podesiti, jer je uvek nešto „škripalo”.

Sve se to odrazilo kako na realnim, tako i na sintetičkim testovima. Uniformnost ekrana je u najboljem slučaju solidna, primetna je razlika u osvetljenju leve i desne strane, kao i kod ivica ekrana koje su nešto svetlije ka sredini. U korist monitora ne ide ni to što crna nije puna, već vuče ka sivoj, pa to umanjuje ukupan kontrast koji monitor može da prikaže. Reprodukcija bele boje je uniformna i razlika u osvetljenju nije primetna. Na gradient testu dobijamo korektne rezultate, nema napadnih prelaza, a tonovi se razlikuju i u najtamnijim i najsvetlijim partijama, doduše uz malo naprezanja. Reprodukcija boja nije idealna, one izgledaju „isprano”, a znamo da TN paneli mogu da ponude više. Uglovi gledanja takođe trpe zbog TN matrice, jer su relativno uski, pa se i to odražava na ukupnu upotrebljivost, ali...

Overdrive opcija koju BenQ koristi kako bi dobio bolji odziv zapravo radi izuzetno dobro u praksi, faktički eliminišući zamućenje i ghosting efekte koji je moguće primetiti ako frekvenciju osvežavanja spustite na 60 Hz i isključite Blur Reduction, tj. pretvorite ovaj monitor u standardni. Čak i ako se ne igrate u maksimalnoj rezoluciji ili vam je potreban drugačiji odnos strana, BenQ je i na to mislio, definišući sedam opcija koje mapiraju piksele 1:1 na ekran u odnosima 4:3, 16:9 i 16:10 i pri različitim rezolucijama, dajući oštru sliku, naspram klasičnog razvlačenja slike na ceo ekran.

Ono što se obavezno morati uzeti u obzir u pisanju zaključka jeste da BenQ XL2411Z nije namenjen idealnoj kolornoj reprodukciji, niti da se na njemu rade ozbiljni poslovi. Njegova namena je da pruži najbolje moguće igračko iskustvo i on to radi odlično. Ako ste u potrazi za idealnim monitorom za igranje, neka vam se BenQ XL2411Z nađe na spisku.

Vojislav VUJANIĆ

 
DJI Phantom 2 Vision+
AMD A10-7800
Kingston HyperX Fury
Kingston SSDNow V310 960 GB
Antec P280 i P183 V3
Samsung Xpress C1810W
LC-Power LC-25U3-Shockproof
Logitech K830
Freecom Tough Speaker
Asus RoG Swift PG278Q
BenQ XL2411Z
Šta mislite o ovom tekstu?
Dell U2315Z
ViewSonic VX2880ml
HP Pavilion 15z Beats Special Edition Touch
Toshiba Satellite L50-B-11D
Asus N751JK
Instar IN-2908 i IN-7011HD
Fitbit Flex i Fitbit One

Osnovno:
24 inča, 1920 x 1080 px @ 144 Hz, TN, LED
Ostalo:
HDMI, DVI, VGA, headphones out, osvetljaj 350 cd/m2, kontrast 1000:1, vreme odziva 1 ms (GtG), uglovi vidljivosti (H/V) 170°/160°
Proizvođač:
BenQ
Kontakt:
List Computers
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera