TEST DRIVE<>
112014<><>

ViewSonic VX2880ml

UHD prvenac

Prvi monitor u ViewSonicovoj ponudi koji prikazuje 4K rezoluciju je model koji se nalazi ispred nas. Jednostavnog izgleda, crn, markantan, dijagonale 28 inča, sa integrisanim zvučnicima i korektnim brojem konekcija. Izgledom ne pleni, klasičan pravougaonik sa relativno tankim ramom, naspram veličine ekrana, obojen u sjajno crno. Donja ivica je deblja, kako bi se napravilo mesta za dva integrisana zvučnika, a u čijoj se sredini nalazi „kontrolni panel” sa pet tastera (četiri za navigaciju kroz opcije ekrana i jedan power taster).

Dizajnerski iskorak napravljen je sa postoljem koje je konstruisano u vidu tronošca i koje se sklapa iz dva dela. Izrađeno je od metala, a iako izgleda tanko, nema nikakvih problema da pruža veoma čvrst oslonac ekranu dijagonale 28 inča. Sa druge strane, ovakav dizajn ograničava mogućnosti pomeranja ekrana na samo podešavanje nagiba, ali u ovoj osnovnoj klasi se od monitora i ne očekuje previše u tom pogledu. Broj konekcija je standardan, pa tako na poleđini nalazimo HDMI, DisplayPort i Mini DisplayPort konektore, pored audio izlaza. ViewSonic VX2880ml je opremljen još jednim DisplayPort konektorom, ali koji služi kao izlaz, tj daje vam mogućnost da povežete dva monitora 4K rezolucije u tzv. daisy chain, odnosno četiri monitora ako oborite rezoluciju na Full HD. Pored visokog kvaliteta izrade, veoma pozitivan utisak na nas je ostavilo to što sa monitorom stižu DP, MHL i mini DP kabl, pa je ekran moguće odmah povezati praktično na bilo koji uređaj, uključujući i mobilni telefon (MHL kabl).

Struktura menija je veoma jednostavna, a u kombinaciji sa tasterima za navigaciju koji su osetljivi na dodir i koji imaju veoma dobar odziv, kretanje kroz meni je lagodno. Podela je osnovna kao i količina opcija. Ne bismo previše trošili reči na opis, te ćemo pomenuti da postoji pet predefinisanih vrednosti za reprodukciju boja (sRGB, Bluish, Cool, Native, Warm) i jedna korisnički podesiva (User) sa mogućnošću menjanja vrednosti R, G i B kanala, nezavisno. ECO mode je tu kako bi se pokazala briga za okruženje i ima tri podešavanja – Standard, Optimize i Conserve, mada se sličan efekat dobija i smanjivanjem osvetljaja, ali ovo može da posluži kao prečica. Opcija View Mode ima šest vrednosti (Standard, Game, Movie, Web, Text i Mono) kako bi vam olakšala gledanje u ekran u zavisnosti od toga šta se na njemu prikazuje, ali nam je najinteresantniji bio Mono mode, koji prikaz prebacuje u crno-bele tonove (i sve nijanse sive). Iako je moguće podesiti Gamu, sa tri predefinisane vrednosti (Gentle, Standard i Steep), Standard opcija ipak daje najpravilniju reprodukciju.

ViewSonic VX2880ml koristi TN panel, ali koji je, zahvaljujući modernim tehnologijama kao i upotrebi W-LED za pozadinsko osvetljenje, u mogućnosti da prikaže 10-bitnu paletu boja, tj. oko 1,07 milijardi boja, naspram prethodnih generacija koje su bile ograničene na 8-bitnu paletu. S obzirom na to da je reč o rezoluciji 3840 x 2160 px, ne čudi blaga pojava duhova kod najsitnijih fontova, jer je veličina piksela izuzetno mala, naročito zbog panela od 28 inča. Sa druge strane, upotreba kvalitetnog panela dovela je do toga da je reprodukcija boja na visokom nivou. Čak su i početna podešavanja korektno odmerena, a Native prikaz boja daje veoma kvalitetnu reprodukciju. Manuelnim podešavanjima dovodimo prikaz na željeni nivo za osvetljaj i kontrast, a podešavanjem boja toplinu boja spuštamo za par procenata.

ViewSonic nas uvek podseća da je moguće zadržati visok kvalitet izrade, pa nas ni malo ne čudi što na testu uniformnosti panela dobija visoke ocene, jer je skoro nemoguće primetiti bilo kakvo isijavanje pozadinskog osvetljenja. Reprodukcija crne je veoma uniformna, sa minimalnim devijacijama od sredine ka ivicama ekrana. U realnom radu, ove nedostatke je nemoguće primetiti, a ovakav rezultat pozitivno utiče i na ukupan kontrast, pošto je prikaz crne veoma dobar, pogotovo kada se uzme u obzir da je reč o TN panelu. Gradient test, takođe, prolazi sa visokim ocenama, jer se sve nijanse pretapaju bez primetnih anomalija u prikazu. Čak se i najsvetliji i najtamniji tonovi ne stapaju, već ih je moguće razlikovati bez ikakvih problema. Već smo rekli da su boje prirodne, zasićene i veoma prijatne za gledanje, ali su uglovi vidljivosti u najboljem slučaju korektni, mada to je mana TN matrice i to je nešto na šta sami proizvođači monitora ne mogu da utiču. Reprodukcija zvuka je korektna, ali nemojte očekivati čuda.

Sve ovo zvuči lepo i mi imamo zaista pozitivne utiske o ViewSonic VX2880ml modelu. Štaviše, smatramo da je veoma dobar, ali... Uvek postoji neko „ali” na kraju, zar ne? Iako je u pitanju prvi ViewSonicov model sa 4K rezolucijom, on je i dalje namenjen entry level tržištu, pa kako bi spustili cenu, u ViewSonicu su se odlučili za panel sa osvežavanjem od 30 Hz. U praksi ovo znači da kretanje i rad u okruženju operativnog sistema neće izgledati glatko, već će sve izgledati usporeno. Ova mana je nevidljiva pri gledanju filmova, na primer, ali pri svakodnevnoj upotrebi mi nismo u mogućnosti da je zanemarimo. Jedno rešenje je obaranje rezolucije na 1920 x 1080 px gde je moguće postići osveženje od 60Hz, ali se onda postavlja pitanje zašto ste kupili 4K panel?

Vojislav VUJANIĆ

 
DJI Phantom 2 Vision+
AMD A10-7800
Kingston HyperX Fury
Kingston SSDNow V310 960 GB
Antec P280 i P183 V3
Samsung Xpress C1810W
LC-Power LC-25U3-Shockproof
Logitech K830
Freecom Tough Speaker
Asus RoG Swift PG278Q
BenQ XL2411Z
Dell U2315Z
ViewSonic VX2880ml
Šta mislite o ovom tekstu?
HP Pavilion 15z Beats Special Edition Touch
Toshiba Satellite L50-B-11D
Asus N751JK
Instar IN-2908 i IN-7011HD
Fitbit Flex i Fitbit One

Osnovno:
28 inča, 3840 x 2160 px @ 30 Hz, 1920 x 1080 px @ 60Hz, TN (10-bit), W-LED
Ostalo:
HDMI, 2 x DisplayPort (ulaz i izlaz), Mini DisplayPort, headphone out, zvučnici 2 x 2 W, osvetljaj 300 cd/m2, kontrast 1000:1, vreme odziva 5 ms, uglovi vidljivosti (H/V) 170°/160°
Proizvođač:
ViewSonic
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera