TEST DRIVE<>
112014<><>

Asus N751JK

Teškaš sa Tajvana

Ovo je model koji može da ispuni većinu zadataka koje inače radimo na desktop računarima. Izuzetak će biti oni korisnici koji se bave intenzivnim 3D renderom, svakodnevnom video produkcijom ili najzahtevnijim igrama. Dakle, sve što ne zahteva ozbiljno hlađenje ili terabajte prostora na disku je u dohvatu ovog Asusovog modela.

Sistem pokreće Intel Core i7 4710HQ, koji sa svoja četiri Haswell jezgra, tj. osam niti izvršavanja ima dovoljno snage da „povuče” i terete naprednijih kućnih i poslovnih korisnika. N751JK koji smo dobili na test je „nafilovan” sa 16 GB brzog DDR3-1600 RAM, pa će bez problema, u isto vreme, biti mašina za surfovanje, medija plejer, ozbiljan foto-editor ili šta-god da mu usput još nakačite. Pošto pored standardne i slabo upotrebljive Intelove 4600 grafike poseduje i vrlo sposoban Nvidia GeForce GTX 850M akcelerator sa 4 GB, bez problema će poslužiti za pristojno igranje ili hobi 3D aktivnosti. Ukoliko se ozbiljnije bavite 3D dizajnom ovaj Asusov laptop može da bude mašina koju ćete poneti sa sobom i demonstrirati klijentima završene faze vaših 3D projekata.

U tu svrhu mu ide u prilog i odličan 17,3-inčni full HD IPS monitor sa širokim uglom vidljivosti koji Asus deklariše na celih 178 stepeni. Zaista, čak i iz najoštrijih uglova, svetla i bojama dobro zasićena slika tek se minimalno zatamni u odnosu na ono što vidite sedeći direktno ispred ekrana. Subjektivni utisak je da je slika oštra i ravnomerno osvetljena sa tek neznatno tamnijom uskom desnom ivicom ekrana, što se golim okom primećuje tek ako posmatrate veliku jednobojnu površinu na celom ekranu dok u svakodnevnom radu nimalo ne smeta. Iako većina prosečnih korisnika svakodnevno sedi ispred većih desktop panela, ni duži rad ispred ovog odličnog monitora neće prestavljati značajniji napor za oči ili neugodni kompromis u odnosu na standardne desktop monitore. Crni i ne previše široki okvir oko panela savršeno odvaja sliku od pozadine i omogućava očima da brzo i bez napora fokusiraju detalje na celoj korisnoj površini monitora. Ipak, možda je najbolja karakteristika ovog monitora anti-glare površina koja čak i u direktnom odsjaju sijalice pokazuje tek bledi lik užarenog vlakna u koji se bez problema može gledati duže vremena dok kucate tekst, kodirate ili surfujete. Odlična vest za korisnike koji vole da rade na terasi, u parku ili bašti nekog dobrog kafea.

Posle više sati „igranja” sa N751JK primetićete da je mašina skoro potpuno nečujna. Preko neznatnog šuma ventilatora ćete bez problema čuti zvuk tastera dok kucate na tastaturi ili otkucaje zidnog sata. Ukoliko imate malu decu koja spavaju pored vas dok radite, brzo ćete naučiti da cenite ovakve detalje. Čak je i terabajtni Hitachijev disk od 7200 obrtaja, koji se po svojim performansama odlično uklapa u ostatak konfiguracije, praktično nečujan. Brzine čitanja podataka na početku ovog diska idu i preko 128 MB/s dok pri kraju diska padaju na i dalje prihvatljivih 67,77 MB/s.

Standardni deo konfiguracije je i Pioneerov BD-RW optički disk koji je praktično jedina komponenta koja će prilikom provere da li je disk u čitaču puštati seriju od nekoliko tihih klikova i zvrkova. Ovaj uređaj podržava BD-RE, DVD +- RW i CD-RW medije, mada, kao i svaki drugi optički uređaj za skladištenje, realno predstavlja atavizam u doba kada je cena gigabajta prostora na disku tolika kolika je i kada se u oblaku mogu besplatno koristiti servisi sa 50 GB skladišnog prostora. Optički uređaji su u međuvremenu dovoljno pojeftinili da ne predstavljaju značajnu cenovnu stavku, a nekim korisnicima još uvek mogu zatrebati. Usvojivši onu „od viška glava ne boli” proizvođači laptop računara zbog toga i dalje isporučuju optičke uređaje kao standardni deo opreme, iako bi sasvim sigurno caddy fiokica za dodatni disk bila daleko korisnija oprema.

Već se po veličini monitora može zaključiti da ovaj računar ne može biti mali i lagan. Sa svojih skoro 3,5 kg težine i debljinom od preko 3 cm, Asus N751JK nije hipsterska ekstenzija koju ćete svuda vući sa sobom. Sa druge strane, ovakvi gabariti mu omogućuju da ima zaista sjajno hlađenje. U toku sprovođenja grafički i procesorski zahtevnih testova, benchmark programi su prijavljivali značajne temperature (i do 70 stepeni) na CPU i GPU čipovima, ali je kućište od brušenog aluminijuma bilo jedva mlako na dodir dok su izduvni otvori za vazduh bili primetno topliji. Hlađenje je, inače, vrlo efikasno i temperatura se relativno brzo vraćala u normalu posle testova, što je još jedan bitan momenat kod odabira laptop računara, jer ćete ga koristiti i za vreme letnjih meseci kada hlađenje može biti kritično. Zbog toga je bolje da vaša investicija ne pada lako „u vatru”.

Imajući u vidu sve karakteristike i sirovu snagu ovog računara, vrlo smo zadovoljni što bateriju nismo ni jednom uspeli da ispraznimo za manje od dva sata. Bateriju smo testirali sa maksimalnim osvetljenjem i punim opterećenjem u high-performance modu, sa isključenim skrin-sejverom. Ukoliko bismo prešli na balansirani režim rada i niže opterećenje, što je tipična upotreba ove mašine, autonomija rada se produžavala (u nekim situacijama i) dva puta.

Kućište, u kome je tastatura, napravljeno je od vrlo čvrstog brušenog aluminijuma, nije podložno krivljenju i ne krcka kad se ruke oslone na njega pri kucanju. Mašinska obrada je perfektna mada su ivice mogle biti za nijansu zarubljenije jer, ovakve kakve su, izgledaju vrlo elegantno, ali se usecaju u podlaktice pri dužem kucanju. Za razliku od kućišta, tastatura ne odaje isti utisak čvrstoće i kvaliteta. Tasteri imaju „lufta” u svojim ležištima pa se ponekad prilikom bržeg kucanja dešava da „zacvile”. Uprkos tome, tastatura je precizna, tasteri imaju klasični „mekoliki” izgled i plitki hod, mada omogućavaju dovoljno brzo kucanje bez lažnih i duplih pritisaka. Vizuelno, tasteri se savršeno uklapaju u kućište, a mesta je bilo i za nešto užu numeričku tastaturu. Raspored tastera je dovoljno intuitivan da ne zahteva dugo navikavanje.

Tačped je multi-touch, a poseduje i Smart Gestures čija korisnost će zavisiti od vaših navika. Zumiranje „štipanjem” je nešto što većina korisnika usvoji sa tablet računara, mada je neophodno da aplikacije imaju direktnu podršku za ovaj pokret. Za razliku od njega, vertikalno skrolovanje sa dva prsta radi manje-više svuda gde postoji mogućnost skrolovanja. Ostali pokreti su manje standardni.

Zvuk koji proizvode ugrađeni Bang & Olufsen zvučnici je sasvim korektan, a N751JK stiže i sa pasivnim mini subwooferom koji kvalitet zvuka podiže na sasvim novi nivo. Iako kvalitetne slušalice ništa ne može da zameni, slušanje muzike i gledanje filmova je vrlo prijatno iskustvo od kog nećete zazirati na ovom uređaju.

Na kraju, ostaje pitanje operativnog sistema. Windows 8.1 sa svim svojim manama i (ređe) vrlinama radi vrlo glatko na ovoj mašini. Jurnjava za prečicama, višak klikova da stignete do onog što želite i konfuzija u Majkrosoftovom new-age konceptu, nažalost ostaju, ali nije pošteno pripisati ih Asusu, koji je svoj posao ovog puta odradio pošteno.

Stevan JOSIMOVIĆ

Performanse
PCMark 8 - Home                            3847
PCMark 8 - Work                             4414
HD read maks/min. [MB/s]128.09/67.77
Grafičke performanse
3DMark - Fire Strike full HD              2719
3DMark - Cloud Gate full HD13742
Trajanje baterije
Minimalna autonomija02h 00m 46s
 
DJI Phantom 2 Vision+
AMD A10-7800
Kingston HyperX Fury
Kingston SSDNow V310 960 GB
Antec P280 i P183 V3
Samsung Xpress C1810W
LC-Power LC-25U3-Shockproof
Logitech K830
Freecom Tough Speaker
Asus RoG Swift PG278Q
BenQ XL2411Z
Dell U2315Z
ViewSonic VX2880ml
HP Pavilion 15z Beats Special Edition Touch
Toshiba Satellite L50-B-11D
Asus N751JK
Šta mislite o ovom tekstu?
Instar IN-2908 i IN-7011HD
Fitbit Flex i Fitbit One

Procesor:
Intel Core i7 4710HQ
Grafika:
Integrated Intel HD Graphics 4600, Nvidia GeForce GTX850M 4 GB DDR3 VRAM
Ekran:
17,3 inča, 1920 x 1080 px, IPS
Memorija:
16 GB DDR3 1600 MHz
Skladišni prostor:
HDD Hitachi 1 TB 7200 RPM
Konektori:
1 x Microphone-in/Headphone-out, 4 x USB 3.0, RJ45 LAN, HDMI, mini DisplayPort
Bežične konekcije:
integrisani 802.11 b/g/n ili 802.11ac (WiDi), Bluetooth 4.0
Multimedija:
HD Web kamera, mikrofon, zvučnici Bang & Olufsen ICEpower, SonicMaster Premium, MaxxAudio, eksterni subwoofer
Baterija:
6-cell 5200 mAh 56 Wh
Dimanzije i masa:
415 x 280 x 30,4~35,6 mm (ŠxDxV), 3,4 kg
OS:
Windows 8.1 64-bit Pro
Proizvođač:
Asus
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera