TEST DRIVE<>
112014<><>

Fitbit Flex i Fitbit One

Perolaka kategorija

U svetu fitnes zanesenjaka trenutno vlada prava pomama za proizvodima kompanije Fitbit. U ovoj američkoj firmi shvatili su da su tehnologija i senzori postali sastavni deo naših života, ali da ih ne treba stavljati na pijedestal i korisnike gušiti mogućnostima i opcijama. Rekreativca koji jedino brine o svom dobrom zdravlju ne zanimaju propratne informacije, već želi svedeno korisničko iskustvo upakovano u kvalitetno pakovanje. Baš zahvaljujući tome, ali i drastično nižoj ceni u odnosu na konkurenciju, Fitbit proizvodi grabe se kao da je Apokalipsa.

Flex je klasična fitnes narukvica koja je osmišljena tako da zahteva minimalnu interakciju sa korisnikom. Uređaj je izrađen od kvalitetnog gumiranog polimera i, sem tanke matirane plastike koja skriva LE diode, nema nikakvih dodatnih dugmića, ekrana i ostalih džidža-bidža. „Srce” uređaja smešteno je u plastično kućište i može da se vadi iz narukvice, a to nećete raditi samo ako vam njen obim nije odgovarajući (u paketu dobijate dve narukvice – malu, za obim zgloba od 140 do 176 mm, i veliku, za obim zgloba od 161 do 209 milimetara). Naime, da biste omogućili normalno funkcionisanje narukvice, na svakih tri do pet dana moraćete da punite ugrađenu litijum-polimersku bateriju, a to se radi tako što „srce” izvadite iz ležišta u narukvici, postavite ga u naročiti punjač koji potom priključujete na slobodan USB port na računaru. S obzirom na to da je Flex namenjen korišćenju u režimu 24/7, ovaj korak ne možete da preskočite ukoliko ne želite da ostanete bez vrednih podataka. Memorija uređaja čuva detaljne informacije o vašim aktivnostima za proteklih sedam dana, kao i sumarne vrednosti po danima za čitavih mesec dana unazad.

Flex je zapravo naročita verzija pedometra (brojača koraka), koji koristi napredni MEMS tri-osni akcelerometar za detektovanje kretnji korisnika. Korisniku se postavlja (standardni) cilj da načini 10.000 koraka u toku jednog dana, a pored njihovog brojanja beleži se i pređeni put, te utrošene kalorije. S obzirom na to da uređaj nema ekran, sa korisnikom komunicira preko pet LE dioda od kojih svaka predstavlja 20 procenata obavljenog posla. Diode aktivirate tako što dva puta tapnete prstom ispod zaštitnog plastičnog pokrivača. Opširne informacije dobijaju se uparivanjem narukvice sa telefonom, odnosno instaliranjem specijalne Fitbit aplikacije (za Android i iOS). Odavde možete vršiti promenu dnevnog cilja, uneti informacije o unosu tečnosti i hrane u organizam, ali i pogledati šta je narukvica zabeležila tokom perioda odmora. Na raspolaganju su informacije o trajanju sna, eventualnim prekidima (ako ste se budili), čak se broji i koliko puta ste se okrenuli tokom noći. Naravno, sinhronizacija može da se vrši i sa računarom za šta se koristi priloženi USB Bluetooth risiver koji koristi 4.0 protokol za prenos podataka. Podaci se „bistre” uz pomoć online aplikacije, a sinhronizacija je automatska – dovoljno je da se nađete u blizini računara/mobilnog telefona (do šest metara udaljenosti) i podaci će se preneti u bazu. Treba još pomenuti da je Flex vodootporan do dubine od 10 metara, poseduje funkciju tihog alarma koja korisnika obaveštava vibracijom u zadatom vremenskom intervalu, te da se narukvice mogu kupiti u čak deset različitih boja.

One je nešto drugačija zverka od Flexa. Iako mu je namena gotovo ista – da broji korake, meri pređeni put i računa utrošene kalorije, One se potpuno drugačije koristi. Zahvaljujući clipu od silikona, uređaj može da se zakači za rever, grudnjak, pojas, a možete da ga nosite i u džepu. One takođe poseduje MEMS tri-osni akcelerometar, ali pored toga ima i altimetar koji je stavljen u funkciju brojanja savladanih stepenica (neko se i na taj način bavi podizanjem kondicije). Baterija je znatno jača, litijum-jonska, i može da izdrži između 10 i 14 dana korišćenja u režimu 24/7. Nažalost, punjenje je izvedeno isto kao i kod modela Flex, što znači da ćete uređaj morati da vadite iz gumene košuljice, da ga smeštate u naročiti USB punjač i potom priključujete na računar. Što se tiče memorije, ona je gotovo identična i omogućava čuvanje detaljnih podataka za sedam dana i sumarne podatke za 23 dana. One je otporan na prskanje vodom, odnosno znoj, ali sa njim ne smete da ronite kao sa Flexom.

Druga velika razlika je to što One poseduje OLED ekran koji korisniku u toku upotrebe prikazuje sve važne informacije. Tu su časovnik, broj pređenih koraka, prevaljeni put, utrošene kalorije, savladane stepenice, pa čak i simpatičan grafički prikaz u obliku cveta koji dočarava da li se dovoljno krećete (cvet buja) ili zabušavate (cvet vene). Zanimljivo je da će One pokušati da vas s vremena na vreme motiviše tekstualnim porukama u stilu: „Možeš ti to!”, „Vreme je za vežbanje!”, „Idemo!” i tako dalje. Po raznim forumima korisnici Onea razmenjuju informacije kakvim ih je sve otkačenim porukama njihov uređaj motivisao na rekreaciju. Inače, između različitih prikaza prebacujete se pritiskom na jedino dugme koje je locirano odmah pored ekrana.

Sinhronizacija podataka sa online nalogom obavlja se bežično, putem priloženog Bluetooth USB stika ili preko pomenute Fitbit aplikacije instalirane na pametnom telefonu. Kao i u slučaju Flexa, dozvoljena je izmena dnevnog cilja, praćenje unosa hrane i tečnosti u organizam, ali i monitoring kvaliteta sna. Ako bi vam One ostao zakačen za pižamu, informacije koje bi na taj način prikupio ne bi bile validne, pa su kreatori u paketu priložili specijalnu čičak traku koju stavljate na ručni zglob i za nju „kačite” One. Cela kombinacija je malo isforsirana, ali ko je sistematičan...

Fitbit Flex i One su namenjeni casual korisnicima koji vole da vežbaju, ali ne i da u tome preteruju. Tome u prilog govori izostanak GPS uređaja, odnosno ekrana kod modela Flex. Korišćenje je zato jednostavno i prilagođeno onima koji ne žele da se zamaraju sa suvišnim podacima koje ne umeju da tumače. Takvi su i upravljački programi, pa je sasvim jasno kome su uređaji namenjeni. Moramo dodati da je u oba slučaja kvalitet izrade i završne obrade vrlo dobar, a u kategoriju „za” valja dodati i cenu koja je i do 50 procenata niža od konkurentske. Pitanje je samo šta želite i koje su vam potrebe.

Vladimir PISODOROV

 
DJI Phantom 2 Vision+
AMD A10-7800
Kingston HyperX Fury
Kingston SSDNow V310 960 GB
Antec P280 i P183 V3
Samsung Xpress C1810W
LC-Power LC-25U3-Shockproof
Logitech K830
Freecom Tough Speaker
Asus RoG Swift PG278Q
BenQ XL2411Z
Dell U2315Z
ViewSonic VX2880ml
HP Pavilion 15z Beats Special Edition Touch
Toshiba Satellite L50-B-11D
Asus N751JK
Instar IN-2908 i IN-7011HD
Fitbit Flex i Fitbit One
Šta mislite o ovom tekstu?

Fitbit Flex
Osnovno:
merenje broja načinjenih koraka, pređenog puta i utrošenih kalorija, gumirana narukvica sa metalnom kopčom, pet LE dioda za komunikaciju sa korisnikom, Bluetooth 4.0 podrška, vibraciona alarm funkcija, vodotpornost do 10 metara, punjiva Li-Po baterija
Ostalo:
automatska bežična komunikacija sa računarom (PC i Mac) ili smart telefonom (Android i iOS), USB punjač

Fitbit One
Osnovno:
merenje broja načinjenih koraka, pređenog puta, utrošenih kalorija i savladanih stepenica, silikonski clip za kačenje ne pojas, rever ili grudnjak, OLED ekran, čičak traka za korišćenje tokom sna, Bluetooth 4.0 podrška, vibraciona alarm funkcija, otporan na znoj i kvašenje, punjiva Li-Ion
Ostalo:
automatska bežična komunikacije sa računarom (PC i Mac) ili smart telefonom (Android i iOS), USB punjač
Proizvođač:
Fitbit
Kontakt:
Tehnomanija
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera