VREMENSKA MAŠINA<>
112014<><>

Ravni ekrani i srušeni mostovi

Broj 38, novembar 1987.

Novembra 1987. godine, mlada Ulla Weigerstorfer iz Austrije postala je 37. mis sveta, Francuska je izvela nuklearnu probu na atolu Mururoa zbog čega su je svi redom kritikovali, a na BBC-u se emitovala prva reklama za kondom.

 
A „Svet kompjutera”, naravno, pulsira od dobrog sadržaja. U rubrici „Nove tehnologije” i tekstu „Ravni Ekrani”, autor između ostalog predviđa da će „...u bližoj budućnosti prenosni, tzv. laptop računari, postati znatno privlačniji. Atraktivne nove tehnike ravnih ekrana veće rezolucije i prikaza u boji postepeno postaju stvarnost”. Naš izveštač iz Amerike donosi detaljan prikaz sajma PC Expo’87 na kome je pompezno najavljen novi VGA standard, a kao posebni „hajlajt” ovog broja tu su prikazi senzacionalnih novih programa: Super SuperPaint na Mekintošu mnoge je uveo u svet Desktop publishinga, dBASE III plus u čarobno kraljevstvo baza podataka, a MathCad je mnogim mladim matematičarima konačno dao snažan motiv za nabavku sopstvenog računara.

Rubrika „Svet igara” lagano postaje sve punija sadržajem, a u ovom broju izdvajaju se kompletan vodič kroz The Great Escape, legendarne arkadne avanture u kojoj ste bežali iz nacističkog zarobljeničkog logora, kao i opisi Exolona i Saboteura II, igara koje su palile i smudile tržištem u povoju. U rubrici „POKE cake” nalazimo komande za beskonačne živote i druga varanja za Ranaramu, Saboteur II, Ice Attack, Krakout, Xevious i mnoge druge igre...

Broj 110, novembar 1993.

 
Devetog novembra 1993., nakon nekoliko dana intenzivne artiljerijske paljbe od strane hrvatskih snaga, Stari most u Mostaru se konačno srušio u Neretvu. Portoriko je glasao protiv postajanja 51. članom Sjedinjenih Američkih država, a ukrajinska sekta „Belo bratstvo” najavila je skori kraj sveta, koji se nije desio. Ili se desio, a poslednjih 21 godina nisu ništa drugo do brzi fleš kroz poslednje sekunde naše kolektivne egzistencije... Eeeeek!

„Svet kompjutera” košta skromnih 200.000 dinara, i između ostalog donosi jedan fin test zvučne kartice Sound Blaster Pro 16 sa podnaslovom „karta snova, visoke cene ali vrhunskog kvaliteta”. Cenjeni autor Slobodan Popović, koji i dan danas neodoljivo podseća na Hauarda Volovica iz TV serije „The Big Bang Theory”, bezrezervno se divi komadu hardvera koji je gladne i jadne 1993. godine bio relativno nedostižan većini domaćih PC entuzijasta. Najjača PC konfiguracija u oglasima, bazirana na Intel 486 DX /50 MHz VLB i opremljena sa 4 MB RAM, floppy diskom i HDD-om od 250 MB košta 3650 nemačkih maraka, odnosno, nekih 400 prosečnih plata u Srbiji. „Svet kompjutera” prosto pršti od piratskih oglasa, koji su tada bili jedini način da se održi softverski kontakt sa svetom.

„Svet igara” je pun kao Enterprajz. Tu su opisi Privateera, The Lost Vikings, 7th Guest, Micro Machines, Wing Commmander: Academy i drugih upečatljivih naslova, ali nekako najviše prašine podigla je niska ocena Micro Machines koja je uzrokovala masivan gnev čitalaštva prema autoru. Zbog tog teksta, Dušan Katilović, taj srpski Salman Rušdi, godinama se sakrivao i nosio veštačke brkove kada je izlazio iz kuće.

Broj 218, novembar 2002.

Novembra 2002. godine Argentina je tehnički bankrotirala jer nije bila u stanju da isplati ratu zajma od 800 miliona dolara koji je uzela od Svetske banke, Iran je uveo strogu zabranu reklamiranja svih proizvoda iz Sjedinjenih Američkih Država, a Bugarska, Rumunija, Estonija, Letonija, Litvanija, Slovačka i Slovenija dobijaju poziv da postanu članice NATO-a, što se dve godine kasnije i realizuje.

 
U „Svetu kompjutera” puno epohalnog sadržaja. U tekstu „Digitalne slobode” Damjan Pelemiš se pita „Da li će najnoviji pokušaji muzičke i filmske industrije uspeti da sputaju slobodu korisnika interneta?”. Nisu uspeli, ali tada nismo mogli da budemo 200 posto sigurni, a oko toga se lome koplja i danas, mada „zakulisnije” nego tada... U rubrici „Primena” pišemo u upotrebi računara u testiranju bezbednosti automobila gde kažemo da se „uz pomoć moćnih računara i odgovarajućeg softvera ostvaruju velike uštede pri testiranjima automobila na sudare”, a Saša Uzelac nije impresioniran AGP-8X interfejsom kod GeForce 4 MX 440-TD8X, naslovivši test provokativnim „Dvostruko brže-malo sutra”. U naslovu nije upotrebio uzvičnik, što je tako nekarakteristično za njega...

„Svet igara” donosi opis igre No One Lives Forever 2 iz prstića i tastature Slobodana Macedonića, legendarne pucačine koju pravi FPS entuzijasti setno navode kao nedostižni idol modernim igrama lišenim duha. Tu je i opis Hitman 2: Silent Assassin, kao i veći broj manje bitnih tekstova.

Miodrag KUZMANOVIĆ

 
 TRŽIŠTE
Podela kompanije HP

 PRIMENA
Računari poslednje tri decenije (2)

 NA LICU MESTA
Microsoft Sinergija 14, hotel Crowne Plaza, Beograd, 20-23. oktobar
SBB prezentacija, Telepark Testing Room, 23. oktobar
Najava; JobFair 14, Zgrada tehničkih faluteta, 3-4. novembar
Konferencija Intel Technology Days 2014, hotel Falkensteiner, 15. oktobar
Najava: Četvrti Hackathon, Prostorije Nordeusa, 13. decembar
Epson prezentacija, Beogradski Sajam, 16. okobar
Dodela IT Awards 2014, studio emisije Polarotor, 21. oktobar

 KOMPJUTERI I FILM
Penguins of Madagascar
Interstellar
Filmovi, ukratko

 DOMAĆA SCENA
Predstavljamo: Saga

 SERVIS
Povećanje Wi-Fi dometa

 VREMENSKA MAŠINA
Ravni ekrani i srušeni mostovi
Šta mislite o ovom tekstu?

 PRST NA ČELO
Kloniranje proseka

 GOST KOLUMNISTA
Vladimir PRELOVAC
Vladimir PISODOROV
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera