TEST PLAY<>
122014<><>

Football Manager 2015

Sports Interactive i SEGA su poprilično dugo krili karte kada su u pitanju novine u vezi sa ovogodišnjom igrom iz serijala Football Manager. Razlog za to najverovatnije leži u činjenici da se u slučaju igre Football Manager 2015 radi o nešto hrabrijem poduhvatu u poređenju sa nekoliko prethodnih verzija igre. Naravno, kad god nastupaju veće promene, veće su i šanse da dođe do grešaka, pa je tako javna beta verzija igre pokazala nedostatke koji su, na svu sreću, u velikoj meri otklonjeni do izlaska konačne verzije igre, 7. novembra 2014. godine. Jedan broj njih je, međutim, vidljiv i u konačnoj verziji.

Unapređenja grafike, interfejsa i AI rutina igrača.

Autori u prvi plan stavljaju promene na grafičkom planu i to pre svega one koje se tiču izvođenja samih utakmica. Najpre je tu preko dve hiljade novih 3D animacija izrađenih tehnikom snimanja pokreta, što dovodi do znatno realističnijeg kretanja i ponašanja igrača na terenu. Uveden je i novi sistem osvetljenja terena, porađeno je na kretanju i fizičkim aspektima lopte, modeli igrača su prerađeni, što bi sve trebalo da dâ novu dimenziju match engineu. Pored ovoga, ono što dodatno doprinosi boljoj atmosferi u toku izvođenja utakmice jeste unapređeni AI timova koje kontroliše računar, zatim komande koje trener u toku utakmice može da izdaje pojedinačnim igračima, kao i celom timu. Posebno je unapređena interakcija između trenera i igrača u toku izvođenja utakmice. Ovo je nešto na čemu su sami korisnici već duže vreme insistirali, a Sports Interactive je, uz zadržavanje opštih taktičkih komandi uvedenih pre par godina, ovoga puta uspeo da ove komande u većoj meri personalizuje. Iako ga tvorci igre ne stavljaju u prvi plan, za igrače je možda i najvidljivija promena koja se tiče uvođenja sidebara sa leve strane – iako je u početku pomalo teško privići se na njega, on u velikoj meri rasterećuje drop-down menije koji su dosad bili ključni za igru kada je u pitanju promena ekrana. Stvari najbitnije za vas, kao šefa stručnog štaba, sada su u sidebaru, koji, čini se, ubrzava proces igranja. Nešto pregledniji i dinamičniji ekran za odabir tima i podešavanje taktike dodatno olakšava fudbalski segment igre.

Sledeći bitan segment unapređenja igre je tzv. Centar za skauting, koji pretragu igrača čini zaista značajno boljom u odnosu na prethodne verzije – pretraga je integrisana, a pored uobičajenih pretraga po pozicijama, geografskim parametrima, zadacima u timu i atributima, skauti sada za vas mogu da traže igrače i po prioritetima – mogu da za vas nađu prvotimca, talenta, ali i adekvatnu zamenu za igrača koga planirate da prodate. Izveštaj koji skauti načine nakon obavljenog posla je istovremeno i detaljan i pregledan. Pored ovoga, maske koje označavaju ocene bitne za pojedine pozicije i tipove igrača vam odmah ukazuju na to koliko određeni igrač može da odgovori vašim zahtevnim trenerskim kriterijumima. Međutim, iako je traganje za igračima, tehnički gledano, olakšano, muka za trenere dolazi sa najmanje tri strane. Najpre, tu je činjenica da u FM2015 kvalitet skautinga mnogo više zavisi od iskustva i znanja skauta koji imaju ugovor sa vašim klubom. Zatim, skaut će vam doneti izveštaj u kome svaka ocena nije nužno striktno definisana brojem od 1 do 20, već može biti data kao opseg, npr. 15–17 ili 11–12. Treća poteškoća u vezi sa angažovanjem igrača dolazi od nečega što autori nazivaju „realističnim ličnostima” igrača – kada se ovakav termin prevede na običan jezik, to znači da su igrači tvrdoglaviji i razmaženiji, da dominiraju pregovorima, češće trče pred novinare i postavljaju ultimatume u slučaju da ih nešto čini nezadovoljnim.

Čini se da je igra manje realna od prethodne, naročito onda kada se radi o ligama izvan velike petorke.

Još jednu novinu nalazimo na samom početku igranja – izborom licence, opisom fudbalske karijere i definisanjem svojih ocena, igrač određuje svoj trenerski profil – možete biti trener koji je više fokusiran na napredak svojih igrača u raznim segmentima igre ili pak trener koji je taktički i mentalno opremljen za nastup u surovoj fudbalskoj areni. Šta god da odaberete, onaj preostali deo posla moraćete da obavite pametnim izborom osoblja za vaš stručni štab. Pored ovoga, na početku napokon imate opciju da izaberete i veći broj jezika koje govorite, omiljenu taktiku, kao i nekoliko omiljenih timova. Aspekt koji se, čini nam se, svake godine potencira kao poboljšanje jeste ponašanje medija u igri. U novom izdanju, postoji razlika u pričama koje lansira regularna i „žuta” štampa. Došlo je do povećanja u raznovrsnosti intervjua kako pre, tako i posle utakmica, a nama dobro poznato „prepucavanje” preko štampe je zanimljivije nego ranije.

Igračima svakako neće goditi nerešena pitanja u domenu realnosti transfera – na neki način, ova je igra u neku ruku i manje realna od prethodne, naročito onda kada se radi o ligama izvan velike petorke – izgleda da je sistem kalibrisan u skladu sa bogatijim zemljama pa fudbalsko tržište manjih zemalja, uključujući i našu, izgleda u najmanju ruku čudno. Pored ovoga, igra u globalu izgleda nedorađeno, pa se već sada pretpostavlja da bi naredno izdanje ove igre moglo da bude posvećeno „učvršćivanju” novina iz ove verzije igre – a do tog trenutka možemo da uživamo u stvarima koje u igri Football Manager 2015 jesu dobre – a njih ima i više nego dovoljno.

Dušan STAMENKOVIĆ

 
Call of Duty: Advanced Warfare
Sid Meier’s Civilization: Beyond Earth
Far Cry 4
Football Manager 2015
Šta mislite o ovom tekstu?
Lords of the Fallen
Assassin’s Creed Unity
The Binding of Isaac: Rebirth
Jagged Alliance: Flashback
Falling Skies: The Game
Duck Dynasty
Skylanders: Trap Team
The Legend of Korra
Pro Evolution Soccer 2015
World of Warcraft: Warlords of Draenor
Dreamfall Chapters: The Longest Journey – Book One: Reborn
Buzz Aldrin’s Space Program Manager
Majestic Nights: Chapter 1 – Covert Genesis
A Bird Story
Flockers
A Golden Wake
LEGO Batman 3:Beyond Gotham
This War of Mine
Gabriel Knight: Sins of the Fathers - 20th Anniversary Edition
Valkyria Chronicles

Platforma:
PC/Mac/Linux
Potrebno:
Intel Pentium 4, Intel Core/2,2 GHz ili AMD ekvivalent, 1 GB RAM, Grafička karta sa 128 MB RAM, Windows Vista/7, MacOS, Ubuntu Linux, obavezna veza sa internetom zbog aktivacije.
Poželjno:
Intel Core 2 Duo/2,8 GHz ili AMD ekvivalent, 2 GB RAM
Veličina:
1 DVD
Adrese:
www .footballmanager .netiwww .sigames .com
Kontakt:
Extreme CC

88
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera