TEST PLAY<>
122014<><>

Jagged Alliance: Flashback

Plaćenik ili paćenik? Svaki Jagged Alliance klon u poslednjih petnaestak godina prolazio je kroz ovaj filter i svaki je bivao usisan kroz cev koja je završavala u Sarlakovoj rupi. Amaterizam, paćeništvo, šabanluk... Iz nekog neuhvatljivog razloga, posla kloniranja uvek se prihvataju timovi koji bi imali problema da bezbedno odvedu jednu kozu na ispašu, a kamoli da rekreiraju složenu kombinaciju taktike, strategije i RPG-a koja je definisala PC gejming devedesetih. Danski Full Control posegnuo je za Kickstarterom i očas obezbedio finansije za još jedan takav pokušaj, čiji sam rezultat s nezadovoljstvom kušao tokom neobično toplog novembra.

Gameplay Flashbacka ima Jagged Alliance kostur na kojem nema mnogo mesa.

Jagged Alliance: Flashback je prolog za sve kasnije Jagged Alliance igre. Osamdesete su godine prošlog veka, AIM još nije formiran, većina slavnih plaćenika još uvek su Mapet bebe... Prva gusenica u košulji tiče se premise koja glorifikuje tadašnje CIA operacije, neslavne po unesrećivanju kompletnog južnoameričkog kontinenta. Tako ovde iz „benevolentnih” pobuda agencija šalje ekipu naoružanih komandosa na karipsko ostrvo. Njime vlada zli princ koji neguje tesne veze sa SSSR-om. Helikopter biva oboren, a udes preživljava samo jedan agent. On će postati okosnica gerile koja će princa išutirati iz Bel Era i poslati u Had.

Gameplay Flashbacka ima Jagged Alliance kostur na kojem nema mnogo mesa. Kretanje i borba za sektore su tu, prisutna je regrutacija milicije u ključnim sektorima koji donose lovu (plantaža, rudnik...), ali je mapa veoma mala, tako da će vam za kompletiranje igre biti potrebna 1/3 vremena koje biste uložili u Jagged Alliance 2.

Zbog 3D terena i likova grafika je dopadljivija i naprednija od petnaest godina starog uzora.

3D teren i likovi grafiku čine dopadljivijom i naprednijom od petnaest godina starog uzora i u većini slučajeva predstavljaju bonus u taktičkom smislu, pre svega zbog mogućnosti rotacije kamere. Pohvalna je opcija hvatanja delimičnog ili potpunog zaklona, što je na lep način prekopirano iz novog XCOM-a. Međutim, iz nekog razloga, igra ima problem s bliskim gađanjem iskosa – ako se, recimo, nalazite s jedne strane zida nekog objekta, ali ne neposredno pored ivice, već jedno polje iza, nećete biti u stanju da otvorite vatru na protivnika koji je promolio nos s druge strane, bez obzira na to što ste ga „spotovali”. Ova glupost nepotrebno otežava sve navlakačke taktike, koje možda i nemaju smisla jer AI protivnika ne postoji ni u naznakama, već se svodi na frontalno saletanje i eventualno zaleganje. Kaman gospodo, raspolažete s pedeset do sto puta jačim procesorima u odnosu na one koji su postojali u Jagged Alliance 2 dobu, pa napravite neki AI koji će da iskoristi tu snagu!

Arsenal Flešbekovih mana je kapitalan... Ne postoji sektorski pregled stvari, tako da je prikupljanje plena nakon bitke ručno – ići ćete od tela do tela, čeprkati i uzimati šta vam treba. Nema online prodavnice koja bi vam slala oružje, a angažovani komandosi magično se instant teleportuju u selektovani squad na mapi, što potencijal za uživljavanje u Jagged Alliance atmosferu raznosi dinamitom.

U odnosu na ranije delove serijala Flashback pravi krupan korak unazad.

Oružje nije licencirano, već vas u igri čekaju „bragonuv” umesto „dragunova”, „semington” namesto „remingtona” i druge igre rečima, iritantnije od kompletno izmišljenih primeraka poput „feline” pušaka iz Crysisa 2. Ne znam za vas, ali kad u inventaru komandosa vidim sliku „gloka 17” potpisanog kao „rok 17”, srce mi potone i više ne želim da igram.

Sada već verovatno pretpostavljate kakva je situacija na polju glasovne glume... Autori su makar koristili neke od citata iz prethodnih JA igara, ali glumci koje su angažovali nisu ni približno dorasli zadatku. Interakcija među komandosima takođe ne postoji – u Flashbacku Frank „Hitman” Hennessy nije zaljubljen u Charlene „Raven” Higgens (mislim da Rejven čak ni ne postoji...), tako da nema međusobnog koškanja/zezanja među operativcima niti traga naklonosti ili netrpeljivosti... Ovde ćete imati utisak da vodite beživotne, kartonske isečke umesto ljudi.

Krupan minus vezan za igru tiče se nestabilnosti i problema s konstantnim pucanjem: tokom petnaestak sati igranja popio sam nekoliko stotina ilegalnih operacija, dok me strpljenje nije izdalo, a prstić posegao za deinstalacijom. Autorima sam džentlmenski dao mesec dana lufta da pečuju igru, ali ni posle desetak zakrpa, Jagged Alliance: Flashback nije postao udoban i stabilan za igranje.

Sve u svemu, chabbar. Nemački Jagged Alliance: Back in Action bio je mnogo hrabriji eksperiment, mehanički solidan i tehnički kompetentniji, mada takođe šupalj u smislu ličnosti. Flashback pravi krupan korak unazad – u pitanju je igra koja stoji u istoj ravni sa Brigade E5: New Jagged Union i drugim mnogobrojnim, low level neuspešnim klonovima neponovljivog Sirtechovog koktela taktike, strategije i stila. Trebalo bi da ga ocenim još surovije zbog imena koje se drznuo uzeti, ali ajde...

Kao i više puta do sada, cenjeni publikum bih želeo da usmerim na Jagged Alliance 2 1.13 mod, neoficijelnu modifikaciju JA2 koja predstavlja alfu, omegu, lambdu, epsilon i sva druga slova grčkog alfabeta i nedostižni san za sve jadne pretendente, klonove i frankenštajne. Možete je nabaviti ako posetite adresu ja2v113.pbworks.com, a biće vam potrebna i instalacija gole dvojke, narodna ili originalna.

Miodrag KUZMANOVIĆ

 
Call of Duty: Advanced Warfare
Sid Meier’s Civilization: Beyond Earth
Far Cry 4
Football Manager 2015
Lords of the Fallen
Assassin’s Creed Unity
The Binding of Isaac: Rebirth
Jagged Alliance: Flashback
Šta mislite o ovom tekstu?
Falling Skies: The Game
Duck Dynasty
Skylanders: Trap Team
The Legend of Korra
Pro Evolution Soccer 2015
World of Warcraft: Warlords of Draenor
Dreamfall Chapters: The Longest Journey – Book One: Reborn
Buzz Aldrin’s Space Program Manager
Majestic Nights: Chapter 1 – Covert Genesis
A Bird Story
Flockers
A Golden Wake
LEGO Batman 3:Beyond Gotham
This War of Mine
Gabriel Knight: Sins of the Fathers - 20th Anniversary Edition
Valkyria Chronicles

Platforma:
PC (Windows + Linux), Mac
Potrebno:
Intel Core2Duo ili ekvivalent, 2 GB RAM, GeForce 9600 GT ili Radeon HD 3850
Poželjno:
Intel Core i5 ili ekvivalent, 4 GB RAM, GeForce GTX 470 ili Radeon HD 5850
Veličina:
2,8 GB
Adresa:
www .jaggedallianceflashback .com

55
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera