TEST PLAY<>
122014<><>

A Bird Story

Ova kratka interaktivna priča je novo delo Freebird Gamesa, tačnije, Kana Gaoa, autora srceparajuće igre To the Moon, naslova koji je 2011. godine podigao dosta prašine. A Bird Story je prolog pravog nastavka To the Moon, priča o dečaku i njegovoj ptici smeštena u detinjstvo lika kojim će doktori Vots i Rozalin da se bave u sledećem visokokaloričnom poglavlju ove sage. Ovim ostvarenjem Gao je dokazao da je trenutno jedan od najboljih pripovedača u svetu igara u kategoriji autora koji stvaraju priče koje greju srce i dušu. Nažalost, A Bird Story ipak nije na nivou koji je Gao postavio svojim prethodnim delom.

A Bird Story je delo čiju esenciju čini uspešno rešena setna atmosfera.

Najveća vrednost ovog naslova ogleda se u umešnosti s kojom je autor oslikao usamljenu svakodnevnicu protagoniste i odlično izgradio atmosferu pojedinih aspekata detinjstva. To je postigao pomoću niza vinjetica. Naime, ovo je nadrealna storija u smislu da je fizički prostor često zanemaren (na primer, čim otvori vrata svog stana, dečak se nađe u školi). Na taj način, Gao je eliminisao nepotrebne delove priče i sveo je na niz scena s kojima sam mogao da se poistovetim. Takva je, recimo, scena kada se dečak posle dosadnog školskog dana vraća kući, gde svet postaje njegova školjka. To me je vrlo lako vratilo u detinjstvo, u magični period između mog povratka iz škole i trenutka kada mi se mama vraća s posla, kada sam mogao neometano da uronim u bilo koji svet koji mi je pop kultura u tom trenutku ponudila. Taj osećaj, na primer, Gao je odlično zarobio zahvaljujući ogromnoj količini ljudskosti koju je utkao u ovo parče softvera, ne samo u pogledu zapleta, nego i u sferi pratećih detalja, kao što je savršen izraz lica dečaka koji se polako menja od opreznog do oduševljenog onda kada shvati da je sam u kući. Takvih scena ima dosta i zato A Bird Story svakako ima potencijala da u vama emotivno rezonira.

Međutim, problem je u scenariju. Zaplet se komplikuje onda kada dečak nađe ranjenu pticu koju leči i koja postaje njegov najbolji prijatelj. Nažalost, sve to sam već video, pošto je dalji razvoj priče potpuno predvidiv. Sem toga, Gao nije u dovoljnoj meri iskoristio prednosti koje video-igre imaju u odnosu na ostale medije, pošto se vaša uloga uglavnom svodi na vođenje dečaka do sledećeg nevidljivog markera koji označava početak nove scene. Sigurno bih dosta više uživao u ovoj priči da je prikazana u obliku animiranog filma, jer tada ne bi bilo napornog vođenja dečaka od tačke A do tačke B.

Ipak, kao delo čiju esenciju čini uspešno rešena setna atmosfera, A Bird Story nikako nije gubljenje vremena. Doduše, ako se posmatra kao deo celine koju će da gradi s To the Moonom 2, onda kvalitet ovog naslova još ne mogu da ocenim potpuno ispravno. Ko zna, možda će u kombinaciji s tom pričom uspeti da mi slomi srce na hiljadu komadića.

Aleksandar ĐURIĆ

 
Call of Duty: Advanced Warfare
Sid Meier’s Civilization: Beyond Earth
Far Cry 4
Football Manager 2015
Lords of the Fallen
Assassin’s Creed Unity
The Binding of Isaac: Rebirth
Jagged Alliance: Flashback
Falling Skies: The Game
Duck Dynasty
Skylanders: Trap Team
The Legend of Korra
Pro Evolution Soccer 2015
World of Warcraft: Warlords of Draenor
Dreamfall Chapters: The Longest Journey – Book One: Reborn
Buzz Aldrin’s Space Program Manager
Majestic Nights: Chapter 1 – Covert Genesis
A Bird Story
Šta mislite o ovom tekstu?
Flockers
A Golden Wake
LEGO Batman 3:Beyond Gotham
This War of Mine
Gabriel Knight: Sins of the Fathers - 20th Anniversary Edition
Valkyria Chronicles

Platforma:
Windows, Linux, Mac OS X
Potrebno:
Pentium 3 / 800 MHz, 1 GB RAM
Poželjno:
2 GB RAM
Veličina:
170 MB
Adresa:
freebirdgames .com /games /a -bird -story
PEGI:
bez ocene

75
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera