TEST PLAY<>
122014<><>

LEGO Batman 3:Beyond Gotham

Ako još niste počeli da sanjate prethodnih 19 licenciranih naslova iz LEGO sveta, a sa oduševljenjem ste dočekali vest o budućem forsiranju superherojskih filmskih franšiza, LEGO Batman 3 je tu da još jednom posluži kao efektna zamena za skupe setove iz stvarnog sveta. Nalik na prethodnu igru, a sada u mnogo većoj meri, Beyond Gotham je ponovo mućkalica avantura velikog broja različitih superheroja iz DC univerzuma, sa Zakrabuljenim krstašem (ili beše Mračnim vitezom) i zanovetalom Robinom u glavnim ulogama.

LEGO Batman 3 je pre svega namenjen fanovima DC stripova i junaka, i taj deo posla je urađen za medalju.

Radnja trećeg dela direktno se nadovezuje na finale prošle igre, i donosi epsku borbu između (neorganizovanih) junaka iz Justice Leaguea i dijaboličnog Brejnijaka kome pomaže klika DC negativaca, predvođena kikotavim Džokerom. Kao što podnaslov igre nagoveštava, razbijanje Brejnijakovih ambicija da umanji planetu Zemlju i doda je svojoj kolekciji minijaturnih svetova vodiće se od gotamske kanalizacije, preko svemirske stanice Lige Pravednika u Zemljinoj orbiti, pa sve do udaljenih svetova diljem galaksije, uz ogromnu plejadu od preko 150 likova kojima možete da upravljate.

Osnovna struktura igre je ostala nepromenjena, uz minimalne izmene u načinu na koji se kampanja odvija. Odsustvo klasičnog hub sveta iz kojeg se pristupa ostalim epizodama opravdano je linearnijom pričom i nizanjem nivoa koji se otvaraju na dotični način. Svako malo naći ćete se na lokacijama koje predstavljaju manje hub okruženje, u kojem su moguće standardne operacije poznate od ranije (otključavanje bonusa, modeliranje LEGO junaka, kao i skupljanje gomile dodatnih predmeta ili skrivenih bonusa). Kao i u prethodnim igrama, a sada u većoj meri, osnova prelaženja nivoa je na pravovremenoj upotrebi različito opremljenih odela na pravom mestu. Sonarni pištolj za razbijanje staklenih površina vibriranjem, rakete i eksploziv za uništavanje srebrnih LEGO predmeta, nevidljivost za stealth momente, skeniranje okruženja u potrazi za tajnim elementima, Robinovo zaštitno odelo za hazardne pojave, oprema za razmagnetisavanje, teledirigovana igračkica za hakovanje teško dostupnih delova nivoa i ostalo presudni su za dalje napredovanje, i dobijaju se na predefinisanim mestima nakon čega ostaju trajno u inventaru. Većina ostalih likova koja nema ove sposobnosti naoružana je nekim od standardnih primeraka oružja ili veština za borbe sa napasnicima, kao i specijalnim moćima bez kojih je takođe nemoguće preći pojedine delove nivoa (Flešova super-brzina, na primer, kao i sijaset neophodnih predmeta koje pripadnici bratstva raznobojnih Fenjera mogu da prizivaju). Nivoi su, kao nikada ranije, krcati različitim aktivnostima koje je neophodno obaviti kako biste otkrili baš sve skrivene, dodatne ili osnovne sadržaje koje su autori zamislili. Ogromna količina svega i svačega po nivoima (koje nema svrhe detaljnije igrati mimo free-play režima, i to nakon što otključate sve dostupne sposobnosti) i više je nego dovoljna za sve vaše virtuelne LEGO potrebe. Posebne pohvale idu očiglednom poštovanju ogromne armije fanova što LEGO kocaka što superheroja, kako kroz pomenuti broj likova kojima se možete proigrati tako i kroz vrhunski produciran sadržaj koji vas očekuje u priči.

Nema naznaka da će u serijalu igara LEGO u skorije vreme da se desi neka revolucionarna ili inovativna promena proverenog koncepta.

Grafički je sve u prepoznatljivom stilu, vrlo živopisno, koloritno i detaljno, uz svu silu različitih specijalnih efekata kojih se ne bi postidele ni neke „ozbiljnije” igre (eksplozije, zamućenja, isijavanja, refleksije na površinama i drugo). Eksperiment iz nekoliko prethodnih LEGO filmskih igara zvani „ubacivanje profesionalne glasovne glume umesto brbljanja, cijukanja i gestikulacija” i ovaj put se pokazao kao dobro rešenje. Glasovna obrada je odlično urađena, savršeno paše uz likove i događanja na ekranu, a preko svega, očekivano, tutnji originalna muzika iz filmova i bravure Džona Vilijamsa i Denija Elfmana.

Na kraju, međutim, ne možemo da se otmemo utisku da LEGO filmske igre neumorno nastavljaju da tabanaju jednom te istom stazom, bez naznaka da nas u skorije vreme očekuje išta revolucionarno ili inovativno u konceptu koji očigledno donosi ogromne količine šuški autorima. Minimalne izmene u načinu igranja ne popravljaju činjenicu da sve ove igre počinju da nalikuju jedna drugoj i da se samo radi na minimalnom prepakivanju i kozmetisanju nečega što smo već odigrali desetine puta. Nedostatak pravog izazova u konfuznim borbama (gde se „pogibija” junaka i dalje svodi samo na potencijalni gubitak dela LEGO novčića koje ste do tada pokupili), banalne mini-igre i fiksno i ograničeno kadrirani nivoi (umesto nekog iskoraka u vidu slobodnog kretanja u tri dimenzije), ponovo su u senci glavnog problema kod ovih igara. Ovo se odnosi na nemogućnost slobodne gradnje, eksperimentisanja i igranja sa LEGO elementima (ili play-setovima), što bi valjda i trebalo da bude suština bilo čega sa LEGO oznakom na pakovanju. Kao i ranije, sva „gradnja” neophodnih konstrukcija svodi se na brzinsko slaganje delića i elemenata na tačno određenim mestima, i to pritiskom na jedno jedino dugme na tastaturi/kontroleru. Čak je i novina u vidu ograničene izgradnje iz LEGO Hobbita izostala (u vidu zasebne mini-igre pod nazivom Construction Build), tako da je sav potencijal LEGO univerzuma ponovo sveden samo na (destruktabilne) kulise kroz koje vodite likove u priči. Zbog svega ovoga, LEGO Batman 3 je pre svega namenjen fanovima DC stripova i junaka, i taj deo posla je urađen za medalju. Svi ostali verovatno ni nemaju iluzije da će ovaj put stvari biti drugačije.

Aleksandar DINIĆ

 
Call of Duty: Advanced Warfare
Sid Meier’s Civilization: Beyond Earth
Far Cry 4
Football Manager 2015
Lords of the Fallen
Assassin’s Creed Unity
The Binding of Isaac: Rebirth
Jagged Alliance: Flashback
Falling Skies: The Game
Duck Dynasty
Skylanders: Trap Team
The Legend of Korra
Pro Evolution Soccer 2015
World of Warcraft: Warlords of Draenor
Dreamfall Chapters: The Longest Journey – Book One: Reborn
Buzz Aldrin’s Space Program Manager
Majestic Nights: Chapter 1 – Covert Genesis
A Bird Story
Flockers
A Golden Wake
LEGO Batman 3:Beyond Gotham
Šta mislite o ovom tekstu?
This War of Mine
Gabriel Knight: Sins of the Fathers - 20th Anniversary Edition
Valkyria Chronicles

Platforma:
PC, PS3, PS4, Xbox One, Xbox 360, PS Vita, Nintendo 3DS, Wii U, iOS, Apple OS X
Potrebno:
Intel Celeron Core 2 Duo E4300 1.8 GHz/AMD Athlon 64 X2 Dual Core 3800+, 2 GB RAM, NVidia GeForce 7600 GS/ATI Radeon HD X1950 Pro
Poželjno:
Intel Core i5-750 2.66 GHz/AMD Phenom II X4 970, 4 GB RAM, NVidia GeForce GTX 480/ATI Radeon HD 5850 1 GB
Veličina:
7.30 GB
Adresa:
goo .gl /qKKPSK
Kontakt:
Extreme CC

84
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera