INTERNET<>
122014<><>

WWW vodič

HTTP Shaming

Kao što nam je svima poznato iz komunikacije sa ljudima oko nas, ponekad nije dovoljno zamoliti ili objasniti nego su potrebne ekstremnije mere da bi neko uradio ispravnu stvar. Sajt HTTP Shaming bavi se javnim posramljivanjem stranica koje ne enkriptuju HTTP, a barataju sa poverljivim ličnim podacima posetilaca, od e-mail adresa pa sve do brojeva kreditnih kartica. Slike sajtova praćene su objašnjenjem gde je rupa u bezbednosti. Mete su sajtovi banaka, avio kompanija, agregatori vesti pa čak i servisi raznih svetskih vlada.

httpshaming.tumblr.com

Raspberry Pi Guy

Ono što su pre trideset i više godina bili mali kućni računari, to je danas Raspberry Pi. Ovaj kompjuter veličine kreditne kartice razvila je istoimena fondacija sa ciljem da promoviše učenje informatike i programiranja. Zbog niske cene i širokog spektra mogućnosti za potencijalnu primenu, Raspberry Pi je brzo prerastao početnu zamisao svojih dizajnera i oko njega se stvorila zajednica umešnih entuzijasta. Sajt The Raspberry Pi Guy nudi objašnjenja i video uputstva za svakoga ko želi sam da se oproba u radu sa ovim mini kompjuterom.

www.theraspberrypiguy.com

iFixit

Neki aparat u kući vam se pokvario. Ukoliko smatrate da problem nije toliko ozbiljan, prosto ne želite da pozovete majstora ili ako jednostavno imate želju da se samostalno oprobate u opravci nekog uređaja – sajt iFixit je tu da vam pomogne. Ovaj sajt nudi na hiljade tutorijala i saveta, sortiranih po popularnosti i učestalosti pretrage i raspoloživih na osam svetskih jezika. Osnovne četiri grupe su vozila, elektronika, kućni aparati i računarska oprema, ali možete veoma brzo i lako da nađete ili užu podgrupu ili tačan model.

www.ifixit.com

Britanski Wired

Dok matična, američka verzija sajta magazina Wired i dalje koristi izgled sa ogromnim naslovima i malim fotografijama koji je bio šik 2012. godine, britanski Wired drži korak sa budućnošću. Ovaj sajt koristi naslove unutar velikih slika čiji format se prilagođava veličini vašeg displeja ili prozora. Slike su zatim uklopljene u mozaik koji može da se skroluje, ali po horizontalnoj ravni, kao što je i prirodno kada neko pregleda sajt na tabletu. Najbolja stvar je što skrolovanje nema limit nego se neprestano učitavaju novi članci.

www.wired.co.uk

Soul

Svaki hipster zna da mora da pomno prati trendove radi religijskog praćenja sa jedne i ironičnog ismevanja sa druge strane. Kompanija Soul Electronics cilja da smeni Beats sa trona omiljenih slušalica za pozeraj i to po nižoj ceni i uz kudikamo veći kvalitet zvuka. Zvuči preterano, zar ne? Sve navedeno samo je deo sadržaja zvaničnog sajta ovog proizvođača. Sem podataka o samim slušalicama, bubicama i zvučnicima, sajt nam predstavlja koje slavne ličnosti zastupaju ovaj brend kao što su atletičar Usain Bolt i muzičar Psy.

soulelectronics.com

Hello! fashion

Dok se razni magazini koji su postojali decenijama gase, novi ipak ne prestaju da se pojavljuju. Jedan od njih je ogranak britanskog magazina „Hello!” po imenu, ko bi rekao, „Hello! fashion”. Ipak, ovaj novi magazin paralelno kreće sa papirnim i elektronskim izdanjem. Na sajtu se nalaze aktuelne vesti kao i članci iz magazina. Sve kategorije obiluju detaljnim fotografijama. Tu su modni saveti, kupovina, modni događaji, šminka i frizura, ulična moda i moda slavnih ličnosti. Poseban deo sajta čine tri nedeljna modna bloga.

fashion.hellomagazine.com

Softpedia

Sajt Softpedia može da se pohvali da, sem praćenja aktuelnosti iz sveta softvera, hostuje više od 1,2 miliona fajlova koji su skinuti više od 3,14 milijarde puta. Rukovođeni parolom da sve uvek može još bolje, odgovorni tim je provukao ovaj sajt kroz temeljan redizajn. Sada je pretraživanje još jednostavnije, tu je interesantan interaktivni točak za praćenje popularnih downloada kao i „program dana” koji urednici žele da istaknu. Nažalost, sajt i dalje ima dosta maskiranih reklama kao i „lifestyle” vesti, ali uspeh ima svoju cenu.

www.softpedia.com

Tube Scroll

Poigravanje sa sadržajem sajta Tube Scroll evocira uspomene na slavni citat sa kraja „Mikijeve Radionice”: „Čemu ovo služi? A uz to i ne radi!”. U pitanju je prikaz šema linija podzemne železnice u Tokiju, Moskvi, Londonu, Los Anđelesu, Madridu, Milanu, Vašingtonu i fiktivnom Los Santosu. Svaka šema iscrtava linije različitim bojama i daje rudimentarne podatke o metrou datog grada (praćeno linkom ka odgovarajućoj Wiki strani). Ko bi rekao da posmatranje kako se šarene linije šema metroa iscrtavaju i nestaju sa ekrana tako dobro opušta.

goo.gl/6pXW3f

Ginis za decu

Ginisova knjiga rekorda ima prilično funkcionalan sajt kome verovatno najviše može da se zameri što nije ni približno zabavan koliko su zanimljive informacije na njemu. Takvo stanje stvari očigledno odvraća mlađe posetioce pa su se iz Ginisa odlučili da otvore verziju sajta namenjenu deci. Šareniš i interesantni rekordi stavljeni su u prvi plan i zaista, ova verzija sajta zabavnija je i nama odraslima od one „ozbiljne”. Rekorde na dečjem Ginisu možete da pretražujete u vidu fotografija ili video klipova podeljenim u kategorije.

www.guinnessworldrecords.com/kids/

Šta deca vole

Da li ste ikada bili u situaciji da prosto nemate ideju šta da nabavite najmlađima? Sajt Loved By Children je školski primer kako jednostavna ideja sa lepom izvedbom može da bude i informativna i uspešna. U pitanju je stranica posvećena svemu što vole mala deca – igračke, knjige i aplikacije za mobilne uređaje. Sem ovih kategorija, ukoliko mislite da će detetu da se dopadne neka igračka sa kojom ste se igrali vi, ili čak vaši roditelji tu je i deo sajta posvećen igračkama kroz decenije, sve od šezdesetih godina prošlog veka.

www.lovedbychildren.com

Šećer

Negativne tvrdnje na račun šećera se tokom godina samo gomilaju. Te je štetniji od duvana ili alkohola, te stvara zavisnost jednaku zavisnosti od kokaina, te je opasniji po zdravlje od masti. Kao da prirodno prijatan ukus šećera nije dovoljan da većina ljudi zanemari ova preterana upozorenja tu je sajt Making Sense of Sugar. Ova prezentacija nudi objašnjenja gde se sve šećer nalazi i kako da čitate etikete na proizvodima. Tu su i saveti o tome da se aktivirate i vežbate kao i da pratite ukupni unos kalorija, a ne samo šećera.

makingsenseofsugar.com

Muzej dizajna

Na možete da budete jedan od najslavnijih svetskih muzeja modernog dizajna, a da nemate moderno dizajniranu prezentaciju na netu. Tako je londonski Design Museum ponovo redizajnirao svoju web stranicu – sada je još stilizovanija, sa velikim slikama u pozadini i preglednim naslovima u prvom planu. Sam izgled, u kombinaciji sa jednostavnim padajućim menijem, idealan je za pregled sa mobilnih platformi. Naravno, sam sadržaj je jednako interesantan, od aktuelnih postavki do izveštaja o događajima koje ovaj muzej redovno organizuje.

designmuseum.org

Dragan KOSOVAC

 
.rs
Praćenje kretanja putem Wi-Fi signala
Država i Internet
WWW vodič
Šta mislite o ovom tekstu?
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera