KOMPJUTERI I FILM<>
122014<><>

Filmovi, ukratko

Paddington

Sredinom decembra u bioskope stiže dugo očekivana igrana ekranizacija serije knjiga Majkla Bonda „Paddington Bear” (odnosno istoimene animirane TV serije). Ovo je priča o medvedu koji govori. Iako je poreklom iz Perua, ovaj ljubazni meda neizmerno uživa u svemu britanskom i kreće na put u London kako bi našao novi dom. U britanskom glavnom gradu ga usvaja porodica Braun i daje mu ime po železničkoj stanici gde su ga pronašli – Pedington. Režiser Pol King („The Mighty Boosh”) napisao je scenario zajedno sa Hejmišem Mekolom („Johnny English Reborn”). Za efekte su se pobrinule kompanije Framestore, Double Negative, Third Floor i One of Us. Uloge tumače Hju Bonevil, Seli Hokins, Džim Brodbent, Piter Kapaldi, Nikol Kidmen, a Ben Višo, Majkl Gembon i Imelda Stanton dali su glasove animiranim likovima.

Horns

 
Fanovi Džoa Hila znaju da je ovaj autor (inače sin slavnog Stivena Kinga) pored uspeha sa stripom „Locke & Key” napisao i nekoliko romana. Jedan od njih je i „Horns” po kom je francuski režiser Aleksandr Aža („Haute Tension”, „The Hills Have Eyes”) snimio film koji upravo stiže i u naše bioskope. U pitanju je mračna fantastična priča o Igu Perišu, koji se nakon tragične smrti njegove devojke Merin menja i psihički i fizički – na Igovom čelu počinju da rastu rogovi. Za kombinaciju praktičnih i digitalnih specijalnih efekata odgovorna je kanadska kompanija Newbreed. Glavne uloge tumače Danijel Redklif, Maks Mingela, Džo Anderson, Džuno Templ i Keli Garner.

John Wick

U poslednje vreme ljubitelji tradicionalne akcije retko vide filmove koji podsećaju na kultne klasike kao što je serijal „Death Wish”. Koordinatori kaskadera Čed Stahelski i Dejvid Lič obradovaće svojim režiserskim debijem upravo poklonike takvih starijih naslova. Naslovni junak filma „John Wick” je bivši plaćeni ubica čija žena umire od teške bolesti, a jedina uspomena na nju je mali pas Dejzi. Nakon što ga napadne banda ruskih mafijaša Džonu konačno puca film, neko će morati da plati za sve loše što mu se desilo. Specijalne efekte za film izveli su animatori iz kuće Spin VFX. U naslovnoj ulozi je Kijanu Rivs, a tu su i Majkl Najkvist, Alfi Alen, Adriana Paliki i Bridžet Mojnahan.

Furious 7

 
U martu sledeće godine u bioskope stiže sedmi deo slavnog serijala „The Fast and the Furious”. Nakon što su porazili Ovena Šoa i njegovu ekipu, tim Dominika Toreta i Brajana O’Konera vraća se normalnom životu, ali odmor ne traje dugo jer Ovenov brat Ian želi osvetu. Dom, Brajen i ostatak družine moraće još jednom da zbiju redove kako bi se izborili sa ovom pretnjom. Kako je glumac Pol Voker tragično preminuo pre nego što je snimanje filma završeno, za mnoge kadrove korišćen je digitalni dvojnik. Tu su i očekivani specijalni efekti u akcionim scenama koji su podeljeni između studija Weta Digital, Scanline VFX, Digital Domain, Gentle Giant, Ollin VFX i Proof, Inc.

Avengers: Age of Ultron

Film „Avengers: Age of Ultron” sledećeg maja nastavlja priču Marvelovog filmskog univerzuma. U pokušaju da pomogne rasformiranom S.H.I.E.L.D.-u i Avengersima, Toni Stark pokreće program Ultron, obrambeni sistem zasnovan na svesnoj veštačkoj inteligenciji sposobnoj da uči. Kada Ultron odluči da najveći bezbednosni problem za našu planetu predstavljaju upravo ljudi, Avengersi će morati da se bore protiv Ultronove robotizovane armije, ali i drugih moćnih ljudi koji bivaju uvučeni u ovaj sukob. Režiju i scenario drugih Avengersa ponovo potpisuje Džos Vidon, a tu je i poznata glumačka ekipa: Robert Dauni Džunior, Kris Hemsvort, Kris Evans, Mark Rafalo, Skarlet Džohanson i Džeremi Rener. Tim za specijalne efekte predvodi ponovo ILM, a tu su i Double Negative, Third Floor i Animal Logic.

Minions

 
Neverovatno zabavni malci (minionsi) iz serijala filmova „Despicable Me” sledećeg leta dobijaju sopstveni film apsolutno logičnog naslova – „Minions”. Umesto da nastavi priču o poznatim Gruovim drugarima, ovaj film govori o istoriji malaca i njihovom radu za slavne negativce od tiranosaurusa do Drakule. U moderno doba, poznati malci Kevin, Stjuart i Bob dolaze na prvu konvenciju negativaca kako bi našli idealnog poslodavca. Režiju filma zajedno potpisuju Pjer Kofen (serijal „Despicable Me”) i Kajl Balda („The Lorax”) dok je scenario poveren Brajanu Linču („Hop”, „Puss in Boots”). Likovima glasove daju slavni glumci kao Sandra Bulok, Džon Hem, Majkl Kiton i Alison Dženi.

Dragan KOSOVAC

 
 TRŽIŠTE
Strategija Jedinstvenog Microsofta

 PRIMENA
Misija Rosetta

 NA LICU MESTA
Web Summit 2014, Dablin, 4-6. novembar
Toshiba akcija pošumljavanja, NP Tara, oktobar-novembar
Konferencija o e-Upravi, Beograd, 25.novembar

 KOMPJUTERI I FILM
The Hobbit
Exodus: Gods and Kings
Big Hero 6
Night at the Museum
Filmovi, ukratko
Šta mislite o ovom tekstu?

 DOMAĆA SCENA
Predstavljamo: PSTech

 SITNA CREVCA
Mačak Ervin u svetu kvantnih kompjutera

 VREMENSKA MAŠINA
Da li bi ga majka prepoznala?

 PRST NA ČELO
Raskid javnih ličnosti

 GOST KOLUMNISTA
Ingeborg OFSTHUS
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera