PHONE ZONE<>
122014<><>

Nokia Lumia 730 Dual SIM i Lumia 830

Vaya con Dios

To je to – kraj! Opraštamo se od Nokije i mada se šuška o novom uređaju, koji bi mogao stići tek krajem 2016. godine, male su šanse da će neko tada još uvek razmišljati o Nokiji kao smartfon brendu. Microsoft je ime Nokia zamenio imenom Lumia i svi telefoni predstavljeni nakon modela 730/735 i 830 zvaće se Lumia i nositi Microsoft logo na sebi.

Lumia 730 je Dual SIM 3G smartfon, dok je Lumia 735 LTE verzija sa jednom SIM karticom. Telefon ima klasičan Nokijin dizajn sa kućištem u nekoliko elektro boja, izrađenog od kvalitetne polikarbonatne mat ili sjajne plastike (u zavisnosti od boje). Kvalitet izrade poslovično je dobar, sa već prepoznatljivim rasporedom tastera i razočaranjem što je kamera taster, koji imaju gotovo sve Lumije, izostao. Displej dijagonale 4,7 inča, HD rezolucije s 316 piksela po inču, ima OLED matricu i ClearBlack opciju, koja formira odličnu sliku vrlo dobrog kontrasta, svetline i duboke crne. Vidljivost napolju je među najboljim ekranima do sada, ali je fensi opcija buđenja displeja dvostrukim tapom izostala. Tu je GlanceScreen, kao i podešavanje kolorita, intenziteta boja i prikaza na ekranu pomoću Lumia Screen aplikacije.

Ovo je „selfi” telefon, pa je spreda ubačena širokougaona kamera rezolucije pet megapiksela, a u meniju je nova Lumia Selfie aplikacija. Ona, za razliku od konkurentskih, ide korak dalje, pa osim „Beauty” moda i peglanja kože nudi opciju izbeljivanja zuba, korekcije osmeha i usana, opciju za suženje lica i brade, brisanje crvenila očiju, povećanje ili smanjivanje veličine očiju, povećanja osvetljenja i još nekih. Lumia 730 je i prvi smartfon sa Windows Phone 8.1 Update softverom koji donosi dalja poboljšanja sistema i nekoliko novih opcija. Denim nadogradnja za Nokia WP uređaje je nešto bogatija opcijama, pa osim kozmetičkih, donosi i značajnija unapređenja poput 4K video snimanja (samo na neke modele), brže kamere, bolju Cortanu i druga. Kao i svaki Windows Phone i Lumia 730 radi brzo i pouzdano, bez štucanja ili resetovanja.

Telefon ima poleđinsku kameru rezolucije 6,7 megapiksela sa ZEISS optikom, koja pravi dobre fotke, ali balans belog često ume da promaši metu, pa sliku obavezno pregledajte pre čuvanja. Šum je pod kontrolom i u slabijim uslovima osvetljenja, a nivo detalja i boje su dobri. Video snimci Full HD rezolucije su dobri, mada se zahteva mirna ruka, jer kamera nema OIS komponentu. Muzički plejer je standardno dobar, sa ekvilajzerima i „virtuelnim” 3D zvukom, ali bez Dolby komponente. Prisutan je i FM RDS radio, a stigla je i nova Video aplikacija za uređivanje i montiranje video snimaka direktno na telefonu.

Spikerfon zvučnik pati od nedostatka basova i piskutavosti, a slušalice su izostavljene i iz prodajnog paketa ovog telefona, što nam se nikako ne dopada. Realna prepreka ovom modelu može biti samo to što neko ne voli Windows Phone. Priča o nedostatku aplikacija danas je prevaziđena, mada su igre i dalje problem.

Istovremeno sa Lumijama 730/735, predstavljen je i smartfon Lumia 830, pristupačan flegšip uređaj, kako ga Microsoft „krsti”. Po ceni od oko 390 evra u Srbiji ova Lumia nudi sve dobre karakteristike naprednijeg modela Lumia 930, ali u manjem pakovanju i za oko 160 evra povoljniju cenu. Telefon je izrađen od metala crne ili sive boje, u zavisnosti od boje polikarbonatskog zadnjeg poklopca, ispod kojeg je izmenjiva baterija, ulaz za microSD karticu do 128 giga, NFC konektor i Qi oprema za bežično punjenje. Telefon je izuzetno čvrst, kvalitetan i što se dizajna tiče, aparat zaista odaje utisak više klase.

Dobar utisak ostavlja i displej, koji je prekriven Gorilla Glassom sa savijenim ivicama, koje se stapaju sa ramom, gotovo bez primetnog prelaza. IPS LCD ima slabiji kontrast u odnosu na Lumia 730 smartfon i vidljivost napolju je manja, ali su proizvođači pribegli poznatom Lumijinom triku, koji u tim momentima prikaz na ekranu „oblikuje” tako da ističe ivice sadržaja i pojačava čitljivost i na direktnom suncu. Displej je dijagonale pet inča, rezolucije 1280 x 720, dakle poput Lumije 730 ili 735, pa formira manje piksela po inču, oko 294 ppi.

Windows Phone sistemu je mnogo lakše da od povoljnog telefona „iznedri” premium model, jer je u svim modelima, od najjeftinijeg do onih najskupljih, gotovo jednako upotrebljiv, brz i stabilan. Sa Lumia Denim nadogradnjom, model 830 uživa pažnju trenutno najatraktivnijeg WP smartfona. Nova Lumia Denim nadogradnja će, do kraja ove godine, i na 830 doneti 4K snimanje i više opcija kamere, uključujući HDR, pa će tada ovaj telefon imati još jednu dobru napomenu u svojoj specifikaciji. Ugrađena kamera je, inače, PureView rezolucije 10 megapiksela sa Lumia Camera aplikacijom za fotkanje i snmanje i Lumia Selfie aplikacijom za ulepšavanje i deljenje selfi fotki. Kvalitet kamere je na nivou najboljih PureView uređaja, što je odlična vest za mlađe korisnike i sve one koji vole da škljocaju, a ne žele da na telefon potroše puno para. Ne zaboravimo i to da Lumia 830 ima OIS funkciju koja omogućava bistrije fotografije i video snimke sa manje podrhtavanja i zapravo vrlo dobro radi. ZEISS optika se podrazumeva i na ovoj kameri.

Lumia 830 dolazi sa istim čipsetom kao i Lumia 730, sa istim Adreno 305 grafičkim procesorom, ali sa 16 giga interne memorije. I dalje je tu jedan gigabajt RAM i do 128 giga dodatne memorije preko microSD kartice. Windows Phone 8.1 Update sa Lumia Denimom radi bez problema, a zastajkivanja i padanja nema.

Poslednja Nokia, kao i svi prethodni smartfoni sa WP, dolazi sa besplatnom navigacijom na srpskom jeziku za ceo svet, punom Office podrškom, besplatnih 18 giga memorije u OneDrive cloudu, uz Skype integraciju direktno iz imenika, telefona i brojčanika, kao i podrškom za Xbox igre. Tu su i taster za kameru, izmenjive maske na poleđini i izdržljiva baterija koja će izgurati dan i po, pa i dva bez punjača.

Marko ČAVIĆ

 
Sony Xperia E3
LG L Fino
Sony Xperia Z3
Asus Fonepad 7 FE375 (K019)
Nextbook 8 i Premium 8HD
Nokia Lumia 730 Dual SIM i Lumia 830
Šta mislite o ovom tekstu?
Microsoft Office Mobile
HTC Zoe
OCR Instantly
PhotoMath
Tap Path
Runtastic Squats PRO

Nokia Lumia 730/735
Operativni sistem:
Windows Phone 8.1 Update 1, Lumia Denim
Dimenzije:
134 x 68 x 8,7 mm / 130 g
Ostalo:
Qualcomm Snapdragon 400 čipset (1,2 GHz quad-core CPU + Adreno 305 GPU), 1 GB RAM, 8 GB interne memorije, 4,7” OLED ClearBlack (1280 x 720, 316 ppi), Bluetooth 4.0 A2DP, Wi-Fi 802.11 b/g/n/hotspot/direct/DLNA, quad band GSM/quad band HSDPA, LTE kod 735, Dual SIM kod 730, microUSB, 3,5-mm audio konektor, 6,7 MPx ZEISS kamera (Led blic, AF, 1080p @ 30 fps), 5 Mpx Selfie kamera uz Lumia Selfie, besplatne oflajn mape Srbije i navigacija na srpskom, NFC, bežično punjenje, Li-Ion baterija 2200 mAh
Proizvođač:
Microsoft Mobile

Nokia Lumia 830
Operativni sistem:
Windows Phone 8.1 Update 1, Lumia Denim
Dimenzije:
139 x 70 x 8,5 mm / 150 g
Ostalo:
Qualcomm Snapdragon 400 čipset (1,2 GHz quad-core CPU + Adreno 305 GPU), 1 GB RAM, 16 GB interne memorije, 5” IPS LCD (1280 x 720, 294 ppi), Bluetooth 4.0 A2DP, Wi-Fi 802.11 b/g/n/hotspot/direct/DLNA, quad band GSM/quad band HSDPA, LTE, microUSB, 3,5-mm audio konektor, 10 Mpx kamera (Led blic, AF, PureView, OIS 1080p @ 30 fps), besplatne oflajn mape Srbije i navigacija na srpskom, NFC, izmenjive maske, bežično punjenje, Li-Ion baterija 2200 mAh
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera