PHONE ZONE<>
122014<><>

Microsoft Office Mobile

Postoji mnogo jeftinih (čitaj: besplatnih) načina da pod Androidom, iOS-om i mobilnim Windowsom kreirate, menjate i delite važne dokumente. To je pre izvesnog vremena shvatio i Microsoft, koji je svoj Office paket ponudio na izvol’te svim zainteresovanim korisnicima – bez ikakve nadoknade. Ipak, da biste ga koristili morate imati neku od Microsoftovih identifikacija, za šta će poslužiti i običan Hotmail nalog.

 
Office Mobile dokumente prikazuje u svom originalnom formatu zahvaljujući podršci za geometrijske oblike, grafikone, animacije, odnosno SmartArt grafiku. Mogu se otvarati, preuređivati i snimati Word i Excel dokumenti, kao i PowerPoint prezentacije. Kada je snimanje u pitanju, moramo da napomenemo da Office Mobile ne podržava pohranjivanje dokumenata offline, odnosno na memorijskoj kartici/internoj memoriji telefona, već isključivo u „oblaku”. Za tu svrhu koristi se OneDrive ili SharePoint, pa ako vam to predstavlja problem, Microsoftov mobilni skup alata za kancelariju biće krajnje neupotrebljiv.

Upravljački interfejs pojednostavljen je do krajnjih granica i prati ranije definisane šablone u klasi. To znači da rad ne započinjete otvaranjem pojedinačnog programa iz paketa (jer zapravo oni ni ne postoje), već izborom radnog zadatka. Nudi se kreiranje praznog Word i Excel dokumenta, kao i odabir jednog od šest dostupnih šablona (tri za Word, tri za Excel) koji će znatno skratiti vreme izrade dokumenta. Zanimljivo je da se PowerPoint u ovoj sekciji ni ne pominje i da se na prezentacijama može poraditi tek otvaranjem sample dokumenta za tu svrhu. Prilično nelogično.

 
Otvoreni dokumenti automatski aktiviraju režim čitanja, a tek po obeležavanju željenog segmenta pojavljuju se opcije za manipulaciju sadržajem. Tekstu može da se menja veličina tapom prsta na naročite veće-manje tastere, promeni boja, odnosno izvrši formatiranje – bold, italic, underline i slično. Tu je i kopiranje sekcija, te klasična Search funkcija. Nažalost, sa slikama i grafikonima ne možete da raditi ništa, što u velikoj meri umanjuje upotrebnu vrednost paketa.

Microsoft Office Mobile nas uopšte nije oduševio u ovom obliku. Pre bismo rekli da je u pitanju neki čitač MS formata, nego punokrvni editor. Ako vas greje mogućnost otvaranja mail attachmenta koji sadrže MS Office dokumente, pristup sadržaju iz „oblaka” ili kreiranje jednostavnijih dokumenata, onda Office Mobileu još i možete naći primenu. U suprotnom, slobodno možete da probate neko od alternativnih rešenja.

Vladimir PISODOROV

 
Sony Xperia E3
LG L Fino
Sony Xperia Z3
Asus Fonepad 7 FE375 (K019)
Nextbook 8 i Premium 8HD
Nokia Lumia 730 Dual SIM i Lumia 830
Microsoft Office Mobile
Šta mislite o ovom tekstu?
HTC Zoe
OCR Instantly
PhotoMath
Tap Path
Runtastic Squats PRO

Platforma:
Android, iOS, Windows Mobile
Veličina:
27 MB
Cena:
besplatno
Adresa:
http://office .microsoft .com /en -001 /mobile /
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera