PHONE ZONE<>
122014<><>

PhotoMath

Nikad neću zaboraviti situaciju kada je drugar Joca ustao iz klupe na pismenom iz matematike, a sve puškice koje je krio u šuškavoj Nike trenerci (ah, te vesele devedesete) su se razletele po učionici. Sada kada postoje pametni telefoni, veoma lako možete da u njih snimite cele udžbenike. I to u koloru, sa sve slikama. Međutim, neki profesori dozvoljavaju da koristite udžbenike – na kraju krajeva, poenta je kako primeniti znanje, a ne bubati teoreme napamet. Ipak, došao je trenutak kada ne moramo čak ni da uključimo mozak kako bismo nešto rešili.

 
PhotoMath je nedavno izazvao burne reakcije u zapadnim medijima. Razlog tome je što, za razliku od naše, omladina na Zapadu uobičajeno ima iPhone telefone (Windows Phone platformu da ne pominjemo), pa je tamo i zastupljenost ove aplikacije među osnovcima i srednjoškolcima veća (PhotoMath još uvek ne postoji za Android platformu, najavljen je za početak 2015. godine). A kolika je popularnost ove besplatne aplikacije ilustruje činjenica da je 23. oktobra ona izbila na prvo mesto u Appleovom App Storeu, ispred Facebook aplikacije! I to tri dana pošto je predstavljena na TechCrunch Disrupt konferenciji u Londonu!

A zašto je ova aplikacija uzburkala javnost? Zato što jednim klikom preskače nekoliko godina učenja matematike. Autori iz kompanije MicroBlink kažu da je osnovna namena PhotoMatha da studenti jednostavno provere rezultat problema iz zbirke matematike. Naime, aplikacija vam omogućava da fotografišete matematički problem i da odmah dobijete rešenje. Interfejs je izuzetno jednostavan – glavni prozor prikazuje sliku sa kamere u kojoj se nalazi crveni pravougaonik. Veličinu pravougaonika dodirom i povlačenjem možete da menjate, tako da on obuhvati problem. I odjednom, kao magijom, na ekranu će se pojaviti rešenje. I da je samo tako, profesori matematike ne bi imali čega da se boje. Znate i sami, potrebno je da prikažete kako ste došli do rešenja. Međutim, PhotoMath može i to – pritiskom na dugme dobijate korake koji su bili potrebni da se problem reši.

Podržane su sve aritmetičke operacije, razlomci i decimale, kao i stepenovanje i korenovanje. Ono što nije podržano su trigonometrija, kompleksne jednačine i infitezimalni račun (funkcije, izvodi, integrali, limesi i beskonačni nizovi). Takođe, skeniranje problema moguće je samo u štampanom obliku, aplikacija ne prepoznaje rukopis. Verujemo da će u budućnosti i ove nemogućnosti da se prevaziđu. A onda će svi oni koji tvrde da nas pametni telefoni zaglupljuju konačno biti u pravu.

Ivan ČABRILO

 
Sony Xperia E3
LG L Fino
Sony Xperia Z3
Asus Fonepad 7 FE375 (K019)
Nextbook 8 i Premium 8HD
Nokia Lumia 730 Dual SIM i Lumia 830
Microsoft Office Mobile
HTC Zoe
OCR Instantly
PhotoMath
Šta mislite o ovom tekstu?
Tap Path
Runtastic Squats PRO

Platforma:
Windows Phone, iOS
Veličina:
7 MB
Cena:
besplatno
Adresa:
photomath .net
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera