TEST DRIVE<>
122014<><>

Sony SmartBand SWR10

Pametna, društvena i muzički potkovana

Koliko je tržište fitness narukvica važno, ma kako se one banalnim činile, pokazuje i Sony, koji je nedavno u javnost izašao sa svojim viđenjem stvari. Naravno, ova Japanska kompanija ne bi bila to što jeste da u celu priču nije umešala svoj prepoznatljiv touch, koji SmartBand SWR10 čini unikatnim proizvodom u pravom smislu te reči. Čak možemo reći da je u pitanju fitness narukvica koja svojim brojnim mogućnostima daleko prevazilazi osnovnu namenu.

Bilo je za očekivati da Sony neće praviti kompromise kada je u pitanju kvalitet izrade. Narukvica je izrađena od kvalitetne, teksturirane gumene „legure” i donosi gotovo idealan spoj elastičnosti i izdržljivosti. Narukvica bez problema „živi” sa rukom prilikom vežbanja, meka je na dodir i uopšte ne iritira kožu. S druge strane, predviđena je za „akanje” 24/7 i bez problema podnosi sve torture koje joj priređujete. Kopča je izrađena od metala i pomoću dva pipka se pričvršćuje za suprotni kraj na kojem se nalaze rupice. Na sredini kaiša nalazi se otvor u koji se ubacuje „jezgro” sistema, koje na sebi ima jedan taster i tri kontrolne LE diode. Prilikom punjenja jezgro mora da se izvadi iz ležišta u narukvici i putem priloženog mikro USB kabla prikači za računar. U principu, ovo je stvar koju danas praktikuju gotovo svi proizvođači fitness narukvica, pa tu Sony nije hteo da izmišlja toplu vodu. Treba reći da se u paketu dobijaju (standardno) dve narukvice – mala i velika, a da se po potrebi mogu kupiti i dodatne, u devet različitih boja. Postoji i varijanta uređaja sa kožnom narukvicom (braon boje) čija metalna kopča funkcioniše kao kod klasičnih ručnih satova, a kućište u koje se postavlja jezgro je ojačano metalom. Fancy izvedba za izlaske u restoran.

Inicijalno postavljanje narukvice u rad je prava noćna mora pošto je potrebno instalirati čak tri upravljačka programa (preuzimaju se sa Google Playa), ali i aktivirati Bluetooth na telefonu, odnosno NFC protokol. Bez potonjeg, tačnije bez fizičkog kontakta narukvice i telefona, SWR10 se ne može pustiti u rad, što je krajnje nelogično i frustrirajuće. Ako imate bojazan kako sve ovo utiče na bateriju mobilnog uređaja, pojasnićemo da SWR10 koristi Bluetooth 4.0 Low Energy protokol, a da NFC nakon konektovanja možete da isključite dok vam opet ne bude zatrebao (izlazak narukvice iz dometa konekcije, pražnjenje baterije i slično). Inače, baterija u narukvici je Li-Polimerska, puni se za manje od sat vremena i traje ravno pet dana. Bez obzira šta joj radili, koliko šetali, skakali i fizikalisali – ona traje pet dana, ni manje ni više! Narukvica, zapravo njeno jezgro, otporno je na prašinu i može da izdrži kontinualno „potapanje” u vodu na dubinama većim od jednog metra. Dolazi sa overenim IP58 sertifikatom.

Zanimljivo je da SWR10 ne komunicira sa računarom, niti je tako nešto predviđeno (ako izuzmemo punjenje baterije). Svi prikupljeni podaci šalju se na mobilni telefon, gde ih čeka naročita Lifelog aplikacija koja ih prikuplja, obrađuje i prezentuje korisniku. Podaci se koriste u as is formi i iz programa ne možete definisati tip obavljenih treninga i ni na koji način uticati na njihovo tumačenje. SWR10 pravi razliku između hodanja i trčanja i na osnovu toga vrši proračun utrošenih kalorija, te daje vreme aktivnosti korisnika. Ono što se može podesiti jeste dnevni cilj – broj načinjenih koraka, utrošenih kalorija, vremena provedenog u šetnji ili trčanju i tako dalje. Naravno, tu je i nezaobilazan analizator kvaliteta sna koji vam govori koliko dugo ste spavali, koliko ste vremena proveli u plitkom, a koliko u dubokom snu... Ugrađeni senzor prilično tačno obavlja detekciju pokreta korisnika i ovde daje veoma zanimljive rezultate. Prebacivanje iz dnevnog u noćni režim rada može da se obavlja automatski (zadaje se interval „noćne vožnje”), ili ručno kada ga korisnik samostalno aktivira.

Upravo je Lifelog aplikacija zaslužna za izlazak SWR10 iz okvira klasičnog. Na svojevrsnoj vremenskoj liniji, ovde se predstavljaju sve aktivnosti korisnika u toku jednog dana, čak se u celu priču ubacuje i vremenska prognoza koja dočarava kakvo je vreme bilo napolju dok ste vežbali, spavali... Aktivnosti se spajaju u lepu animaciju koju u bilo kom momentu možete da pokrenete i tako steknete zanimljiv uvid u dešavanja tokom dana. Stvar koju hoćemo posebno da istaknemo jeste orijentisanost aplikacije ka prikupljanju informacija o aktivnostima korisnika. Ovde ne mislimo samo na fizičke aktivnosti, već i korišćenje mobilnog uređaja. Lifelog će vam predočiti koliko vremena ste utrošili na komunikaciju putem društvenih mreža (taksativno navodeći koje ste mreže posećivali i koliko vremena), koliko ste fotografija napravili, u koje vreme i koliko vam je trebalo minuta za to. Slična stvar primenjena je i na čitanje elektronskih knjiga, slušanje muzike, gledanje filmova, igranje igara, surfovanje internetom... Podržano je čak 12 različitih aktivnosti, što je zastrašujuće. Dalje, SWR10 vibracijom može da vas upozorava o pristiglim porukama i pozivima, odnosno sistemskim notifikacijama. Preko nje mogu da se kontrolišu i aplikacije na mobilnom telefonu – muzički plejer, kamera, pojedine video igre... U tu svrhu koristite taster na samom jezgru i tapove prstom o čeonu površinu uređaja.

Postavlja se pitanje, kome je Sony SmartBand SWR10 namenjen? Po našem mišljenju mlađim korisnicima kojima će se svideti u integracija pomenuta prethodnom pasusu. Minus je što narukvica pravi razliku isključivo između hodanja i trčanja i ne možete naknadno upisati kojom aktivnošću ste se bavili. To, naravno, dovodi do netačnog određivanja utrošenih kalorija. Inače, Sonyjevo rešenje je jedno od retkih koje vodi računa o pasivno potrošenim kalorijama – dok spavate, odmarate, sedite za računarom i tako dalje. Kvalitet izrade je vrhunski i tu nemamo šta da zamerimo, a ni cena uređaja ne izlazi iz ranga dostupnog. Stvar na koju morate obratiti pažnju su podržani uređaji sa kojim se SWR10 „ljubi”. Pored palete Sonyjevih Xperia Z modela, na listi „podobnih” nalaze se još samo LG Nexus 4/5, Samsung Galaxy Note III, Samsung Galaxy S4/S5 i HTC One/One M8. Na sve to treba dodati i podatak da na uređaju morate imati instaliran minimum Andorid u verziji 4.4Kit-Kat.

Vladimir PISODOROV

 
Gigabyte GA-Z97X-UD5H i G1.Sniper Z97
LC-Power Cosmo Cool (LC-CC-120-X3)
Kingston HyperX Savage, Geil Evo Two i Evo Potenza
Sony Cyber-shot DSC-RX100M3
Genius HS-920BT
LTL Acorn 5210M i 6210MG
Verbatim Store’n’Go Vx450 i Freecom mSSD
Toshiba Satellite Click 2 Pro P30W-B
Lenovo IdeaPad Y50-70
Asus K555LD
Dell S2415H i UltraSharp U2415
Horizons A115, Prosto RT5400T2, Falcom T2400, Net 500T2, Strong SRT8201, Amiko Mini Combo, Amiko HD8240
Sony SmartBand SWR10
Šta mislite o ovom tekstu?

Osnovno:
merenje broja načinjenih koraka, utrošenih kalorija, vremena provedenog u čitanju e-knjiga, korišćenja drušvenih mreža, slušanju muzike, gledanju video-klipova, Bluetooth 4.0, NFC, Li-Po punjiva baterija, gumirana narukvica sa metalnom kopčom, tri LE diode za komunikaciju sa korisnikom, vibracija, mogućnost primanja notifikacija sa telefona i kontrole instaliranih programa, 256 KB interne memorije za podatke
Ostalo:
mikro USB kabl za punjenje preko računara, bežična konekcija sa mobilnim uređajem, IP58 sertifikat
Proizvođač:
Sony
Kontakt:
CT Computers
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera