TEST RUN<>
122014<><>

ACDSee 18

Dvadeset godina najboljeg grafičkog viewera

Godine prolaze nervoznim korakom...”, a Bog i Otac među pregledačima slika – ACDSee, stigao je do svoje (verovali ili ne) 18. verzije. Nema tog vlasnika PC-ja koji ga nije koristio, probao ili barem čuo za njega. Ono što je Winamp u svetu MP3 numera, to je ACDSee u svetu slika. Međutim, od omiljenog grafičkog viewera ovaj alat je tokom godina skliznuo u sivu zonu, gde borave ostvarenja koja su od priznatih i široko korišćenih postala izbegavana i sve samo ne omiljena. Zašto?

Umešnost njegovih autora nikad nije dovođena u pitanje. Sijaset korisnih mogućnosti, dobre performanse, odličan upravljački interfejs i podrška za sve žive znane i neznane formate zapisa samo su neki od lajtmotiva ovog programa. Prva verzija pojavila se još davne 1994. godine i to za 16-bitni Windows 3.1! 1997. godine usledio je i legendarni ACDSee 95 – prva 32-bitna verzija ovog pregledača. Tada je izgledalo da nema te sile koja će zaustaviti ACDSee na putu pokoravanja celog sveta. Nažalost, autori počinju da „krivudaju”, iz godine u godinu program se veštački bifluje funkcijama, a cena vrtoglavo raste. Gomila sadržaja počinje da utiče na performanse i korisnici sve više počinju da se okreću alternativnim rešenjima kojih je, na svu sreću, više nego dovoljno.

Dvadeset godina kasnije, na tržištu se pojavljuje ACDSee 18, jubilarna verzija pregledača slika koji je još početkom milenijuma izgubio svoj prepoznatljivi identitet. Izgleda da su se i njegovi autori pomirili sa tim pa program uopšte ne reklamiraju „običnim”, kućnim korisnicima, već pominju kako je u pitanju pomagalo koje će najviše ceniti fotografi. Dakle, u pitanju bi trebalo da bude nekakav organajzer, editor i program za katalogizaciju slika, kome je funkcija pregledanja tek usputna stvar. Po preuzimanju web installera ne stičete takav utisak, ali po „smeštanju” programa na hard-disk ostajete bez čitavih 200 MB slobodnog prostora, ali i 60 „zelenih novčanica” na računu. Iako hardverski (barem na papiru) nije posebno zahtevan, ACDSee neće raditi pod XP-om, već minimalno zahteva „sedmicu”, dok bi na „osmici” trebalo da bude svoj na svome (jeste, koristi famozni „sravnjeni” komandni interfejs). Čudno je i to što je ACDSee 18 ekskluzivno 32-bitna aplikacija...

Pozivanjem programa zapravo se otvara njegova Manage sekcija koja, kao što joj ime kaže, služi za „baratanje” i upravljanje uskladištenim materijalom. Tokom godina, ova sekcija nije se puno promenila pa se tako sa leve strane nalaze izlistane lokacije na računaru (ili kreirani albumi), preview prozorče, te forma putem koje pristupate naročitom SeeDrive servisu za čuvanje informacija (čitaj: fotografija) u „oblaku”. Centralni deo namenjen je prikazu thumbnailova i može se podešavati u najsitnija crevca, tako da na ekranu dobijete prikaz i informacije koje vam govore sve važne podatke o izabranim slikama. Zanimljivo je da program u preview prozoru, po defaultu, prikazuje najbitnije tehničke karakteristike označene slike – rezoluciju, naziv aparata kojim je napravljena, režim slikanja, ISO vrednost i tako dalje. Odavde svaku sliku možete kategorisati tako što ćete je označiti jednom od pet kontrolnih boja ili joj „prišiti” ocenu od 1 do 5. Izlistane fotografije brzo mogu da se filtriraju upravo na osnovu dva pomenuta parametra, a tu je i mogućnost automatskog grupisanja, tagovanja i vascelih načina sortiranja. Inače, desni deo ekrana namenjen je prikazu meta-informacija i prepun je goodiesa. Takođe, na raspolaganju je slider putem kojeg brzo menjate veličinu thumbnailova („u letu”), ikonice za rotiranje slika, dodavanje slika u radnu korpu, te side by side poređenje selektovanih slika.

Ispod osnovnog pull-down menija nalazi se horizontalna paleta alata na kojoj se nalaze prilično zanimljive i korisne stvarčice. Na primer, postoji čitava sekcija za batch procesiranje materijala – preimenovanje, rotiranje, kropovanje, kompresovanje i tako dalje. Tu je i sekcija za izradu slideshow prezentacija, kreiranje HTML albuma, PDF i PPT datoteka, CD/DVD kolekcije slika, importovanje materijala sa mobilnog telefona i drugih uređaja (podržano je i skeniranje) te slanje slika putem maila ili njihovo „kačenje” na jednu od podržanih društvenih mreža. Ako ACDSee niste koristili neko vreme, imaćete utisak preplavljenosti, pošto se opcije nalaze na sve strane i često su gusto načičkane tako da uopšte ne privlače pažnju. Interfejs zahteva vreme za navikavanje, ali jednom kada steknete uvid u mogućnosti programa i zapamtite sve lokacije važnih komandi, shvatićete da je ACDSee veoma moćan alat koji danas praktično nema dostojnog rivala.

Pozivanjem sekcije View aktivira se naročiti (i čuveni) program za „blisko druženje” sa slikama – Pica View. On se koristi i kada iz omiljenog fajl-menadžera kliknete ne neki podržani grafički fajl i zapravo je zadužen za prikaz slika. Njegov osnovni režim u centralnom delu ekrana prikazuje sliku koju ste odabrali ili na koju ste (dvo)kliknuli, dok je pri dnu radne forme stacioniran takozvani filmstrip prikaz, koji putem thumbnailova „izlistava” sve slike pronađene u direktorijumu u kojem se trenutno nalazite. Naravno, u svakom momentu dostupne su opcije za rangiranje i kategorizaciju slika, baš kao i najvažniji tehnički podaci. U režim prikaza preko celog ekrana prelazi se pritiskom na dugme ’F’, možete da pokrenete automatski slideshow, zumirate prikaz i tako dalje.

Sekcija za obradu – Edit, donosi dijapazon klasičnih alata. Ništa fancy i preterano, samo najosnovnija pomagala putem kojih slikama možete udahnuti novi život ili ih rešiti manjih nesavršenosti. Tu je opcija uklanjanja „crvenih očiju”, rotiranje, kropovanje, flipovanje, filteri kao što su Sharpen, Blur, Noise i Clarity, potom čitava sekcija za ubacivanje specijalnih grafičkih efekata, igranje sa osvetljenjem, mogućnost ucrtavanja linija i geometrijskih oblika, Magic wand/Lasso opcija, rad sa tekstom i okvirima...

ACDSee 18 je izuzetan program, ali nije za prosečnog korisnika. Prvenstveno zbog toga što donosi previše mogućnosti koje prevazilaze potrebe korišćenja u kućnim uslovima. Platiti nešto 60 dolara i onda iskoristiti 10 procenata dostupnih mogućnosti je suludo, a upravo to će ovde biti slučaj. Napredni korisnici će umeti za da cene goodiese uključene u program, ali ipak autorima mogu uputiti zamerku na cenu. Imamo osećaj da se ovde plaća i ime pa ako vam to ne smeta – samo napred, ACDSee vas neće razočarati.

Vladimir PISODOROV

 
Homedale 1.50, NetSurveyor 2.0, Xirrus Wi-Fi Inspector 1.2.1.4, inSSIDer 4, Vistumber 10.5, Acrylic Wi-Fi Free 2.01
ACDSee 18
Šta mislite o ovom tekstu?
Andy 0.41
Nero Burning ROM 2015
qBittorrent 3.1.10
CCEnhancer 4.1
MakeHuman 1.0.2
Ultra Virus Killer 6.8.4.0
ocenaudio 2.0.10
Windows 10 UX Pack i Windows 10 Transformation Pack
NetSetMan 3.7.3
Shape Collage 3.1
Dict 0.8.1
RunAsDate 1.30
Fun Face Master 1.72
World Data Atlas 1.0.9
Media Converter and Muxer 0.1.0
PingHurry
iPhotoDraw 1.9
SingleFile 0.3.18

Potrebno:
Windows 7/8/8.1, Pentium 3 / 1 GHz, 512 MB RAM
Veličina:
1,1 MB (trial), 194,6 MB na HD-u
Cena:
60 dolara, proba 15 dana
Adresa:
www .acdsee .com /en /products /acdsee -18
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera