TEST RUN<>
122014<><>

Shape Collage 3.1

Kolaži od slika po meri korisnika

Pretpostavljamo da je svima poznato kako funkcionišu programi za izradu foto-kolaža. Na kraju krajeva, već duže vreme opstaju na tržištu i svako malo pojavi se neko novo rešenje čiji autor pokušava da se dočepa svog dela kolača. Fotografiju koju želite da „reprodukujete” učitavate prvu, a onda program usmeravate na direktorijum (ili više njih) gde ste uskladištili slike koje će se koristiti za njeno „pravljenje”. Što više slika imate u bazi to će krajnji rezultat biti verniji i za oko lepši, jer na taj način programu omogućavate preko potreban manevarski prostor za manipulaciju oblicima i bojama. Na kvalitet utiče i veličina izlazne slike, potom gabariti delova od kojih se ista gradi (oni zapravo sadrže pojedinačne fotografije učitane iz baze), a važno je i koji algoritam koristite u tom procesu.

Na prvi pogled može se pomisliti da je Shape Collage još jedna od brojnih alatki iz ove branše. Međutim, on u celu priču ubacuje jednu zgodnu novinu – kolaži ne moraju biti kvadratnog (pravougaonog) oblika, već mogu preuzeti bilo koji oblik, pa čak i konture koje sami ucrtate. Zvuči prilično zanimljivo!

Program deluje jednostavno, a upravljački interfejs podeljen je na tri dela koji u isto vreme predstavljaju tri koraka za dolaženje do željenog materijala na izlazu. Polazi se od učitavanja gradivnih slika u bazu i tu je Shape Collage prilično mršav pošto su podržani samo formati JPG, BMP, PNG, TIF i GIF. Taman dovoljno za naprednu upotrebu u kućnim uslovima. Program se ne snalazi sa obradom poddirektorijuma tako da željene slike ili morate staviti u jedan folder ili učitavanje obaviti iz nekoliko „prolaza”.

Drugi korak je kreiranje kolaža i ova radna forma smeštena je u sredinu ekrana. Međutim, pre nego što se zaletite i pritisnete dugme Create, valja skočiti na treći korak u kojem se vrši definisanje oblika kolaža. Kao što smo rekli, Shape Collage ne izrađuje kolaže po naročitim slikama, već učitane fotografije „smešta” u okvir odabranog oblika. To može da bude i klasičan pravougaonik ili takozvani grid view, gde se fotografije grupišu po uzoru na albume u Facebooku (sa daleko više mogućnosti), ali su u prvom planu ipak nepravilni oblici. Na primer, program daje mogućnost smeštanja fotografija u oblik srca ili kruga, pa čak i u oblik koji ćete sami nacrtati. Posebno zanimljivo je što se od fotografija može kreirati i tekst i tako izraditi personalizovana poruka izuzetnog vizuelnog karaktera. Rezultujuća fotografija može da bude tačno određene veličine (u pikselima, inčima ili centimetrima), a korisnik može da utiče i na veličinu gradivnih sličica. Dalje, možete izabrati da li će se kolaž sastojati od svih učitanih slika ili samo nekih, a tu je i opcija kojom određujete razmak između svake postavljene sličice u kolažu. Izlazna slika može da ima providnu pozadinu, boju koju sami odaberete ili, pak, neku fotografiju koju učitavate pre pritiskanja dugmeta Create. Gradivnim sličicama mogu da se pridodaju i okviri, može im se dodeliti efekat senke, pa čak izabrati ugao rotiranja (tačnije, opseg uglova – na primer, od nula do 60 stepeni).

Shape Collage nije uobičajen program za pravljenje kolaža od slika. Rezultati koji daje na izlazu izuzetno su upečatljivi i kvalitetni i, što je najlepše od svega, do njih se brzo stiže. Dok pljesnete dlanom o dlan program „renderuje” scene sa novonačinjenim izmenama, pa mu čak ni ne treba preview funkcija. Valja napomenuti da se gotove kreacije mogu snimiti samo u JPG i PNG formatu, što je prilično ograničavajuće. Ukoliko program nameravate da koristite u komercijalne svrhe, ali želite i da se rešite nezgodnog vodenog žiga, moraćete da poručite Pro izdanje (košta 75 dolara). U bonuse tada spada i mogućnost kreiranja PSD/PSB datoteka.

Vladimir PISODOROV

 
Homedale 1.50, NetSurveyor 2.0, Xirrus Wi-Fi Inspector 1.2.1.4, inSSIDer 4, Vistumber 10.5, Acrylic Wi-Fi Free 2.01
ACDSee 18
Andy 0.41
Nero Burning ROM 2015
qBittorrent 3.1.10
CCEnhancer 4.1
MakeHuman 1.0.2
Ultra Virus Killer 6.8.4.0
ocenaudio 2.0.10
Windows 10 UX Pack i Windows 10 Transformation Pack
NetSetMan 3.7.3
Shape Collage 3.1
Šta mislite o ovom tekstu?
Dict 0.8.1
RunAsDate 1.30
Fun Face Master 1.72
World Data Atlas 1.0.9
Media Converter and Muxer 0.1.0
PingHurry
iPhotoDraw 1.9
SingleFile 0.3.18

Potrebno:
Windows, Linux, Mac OS X 10.6
Veličina:
16,5 MB, 39,9 MB na HD-u
Cena:
Besplatno
Adresa:
www .shapecollage .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera