VREMENSKA MAŠINA<>
122014<><>

Da li bi ga majka prepoznala?

Broj 39, decembar 1987.

Decembra 1987. godine počelo je prokopavanje kanala između Engleske i Francuske ispod Lamanša (ili Engleskog kanala, zavisno od toga čiji ste fan), palestinski teroristi pokreću prvu Intifadu protiv Izraela, a Robert Mugabe dobija izbore i postaje predsednik Zimbabvea.

 
Odlučili ste da kupite IBM-PC kompatibilni kompjuter. Ali koju konfiguraciju kupiti, o čemu voditi računa, gde vas vešti trgovci mogu prevariti?”. Iz pera našeg besmrtnog GLODUR-a, Zorana Mošorinskog, dolazi prvi vodič za kupovinu PC-a u našem časopisu, a verovatno i šire. U ovom broju objavljen je i „Kompjuterizovani frizeraj” jedan od najlegendarnijih tekstova iz celokupne istorije „Sveta kompjutera”, u kome se Predrag Bećirić i Aleksandar Grbić smeju u lice opasnosti i odlučuju da posete prvi kompjuterizovani frizerski salon u SFRJ (a verovatno i mnogo šire), gde njihove golobrade face bivaju fuzionisane sa ženskim frizurama, odštampane matričnim štampačem i na opštenarodnu polzu i veselje, objavljene u broju. Pre 27 godina, tri godine pre izlaska prve verzije Photoshopa, to je zaista bio big deal. Na pitanje „Da li bi ga majka prepoznala – predrag Bećirić sa ženskom frizurom?” nikada nismo dobili zadovoljavajući odgovor...

Pored gomile loše odštampanih mapa za davno zaboravljene naslove, u „Svetu igara” imamo opise igara Test Drive i Defender of the Crown, čiji recenzenti su ispravno naslutili da pred sobom imaju nešto apsolutno nesvakidašnje.

Broj 111, decembar 1993.

 
Dvanaesti mesec 1993. godine obeležava dolazak „Šindlerove liste” u bioskope širom sveta, a planetu potresa i afera sa izbacivanjem Šenon Doerti iz glumačke postavke „Beverli Hilsa 90210”, zbog čega gotovo niko nije primetio da je Vatikan priznao državu Izrael.

Poslednji broj našeg časopisa pre uvođenja deda Avramovog dinara košta rekordnih 800.000.000 din. Autodesk 3D Studio 3.0 je, sudeći po Voji Gašiću, „brži, bolji i efikasniji” i zaključuje da je „ohrabrujuće što program još uvek radi i na konfiguraciji sa 386SX na 16 MHz i 2 MB RAM, ali je za pristojan rad preporučljiv 486 DX bar na 33 MHz”. Od drugih hardverskih tekstova vredi izdvojiti prikaz VLB kontrolerske kartice, standarda koji je prilično brzo postao prevaziđeno slepo crevo.

 
U ovom broju imamo i izveštaj sa Informatičke olimpijade za srednjoškolce u Argentini, odakle se reprezentacija SR Jugoslavije vratila ovenčana sa dve medalje, jednom zlatnom i jednom bronzanom, što je fantastičan uspeh s obzirom na tadašnje stanje u zemlji. Od ostalih kurioziteta vredi izdvojiti tekst pod naslovom „Moj program... verovatno” u kome autor Relja Jović razmatra probleme vezane za zaštitu intelektualne svojine u nas.

„Svet igara” blista opisom Frontiera, za koji autor kazuje da „koliko je u igru uneto grafičkih inovacija u odnosu na Elite toliko je i koncept obogaćen novim mogućnostima”. Tu je opis Turricana 3, kao i prilično bogata rubrika „Korak po korak”.

Broj 219, decembar 2002.

 
Decembra 2002. umro je Džo Stramer, pevač i pokretačka snaga britanskog benda The Clash, film „Bande Njujorka” razvaljuje bioskopske blagajne, a Irački MiG-25 uspešno obara američki MQ-1 Predator dron, što je prvi slučaj vazdušnog okršaja klasičnog vazduhoplova i bespilotne letelice.

Poput velike orke ledenim vodama Severnog mora, „Svet kompjutera” stameno pliva vodama informacionih tehnologija. U rubrici „Primena” i tekstu „Kratki rukavi u novembru” autor se bavi problemom računarske predikcije nepredvidivog vremena, koje ni posle 12 godina niko ne predviđa posebno uspešnije nego 2002. godine. Poslastica broja je intervju sa Ričardom Stalmanom, osnivačem „Free Software Foundationa” i vrlo zahvalnim likom za razgovor o raznim temama. Branislav Bubanja piše o konceptu bežične fiksne telefonije, koji na našim, a ni na svetskim prostorima nije baš zaživeo onako kako su njegovi autori zamislili.

 
U „Svetu igara” previše eksperimentišemo sa tamnim pozadinama, što ostvaruje polovične rezultate na tadašnjoj tehnologiji štampe. Dragan Kosovac, kao i svi drugi fanovi dobrog dungeon crawlinga, oduševljava se igrom Arx Fatalis, Aleksandar Ašković piše o alpha verziji Dooma III, a onaj Kuzmanović je jedva dočekao Mechwarrior 4: Mercenaries – količina paljevine je tolika da se stranica sa tekstom prosto lepi pod prstima.

Miodrag KUZMANOVIĆ

 
 TRŽIŠTE
Strategija Jedinstvenog Microsofta

 PRIMENA
Misija Rosetta

 NA LICU MESTA
Web Summit 2014, Dablin, 4-6. novembar
Toshiba akcija pošumljavanja, NP Tara, oktobar-novembar
Konferencija o e-Upravi, Beograd, 25.novembar

 KOMPJUTERI I FILM
The Hobbit
Exodus: Gods and Kings
Big Hero 6
Night at the Museum
Filmovi, ukratko

 DOMAĆA SCENA
Predstavljamo: PSTech

 SITNA CREVCA
Mačak Ervin u svetu kvantnih kompjutera

 VREMENSKA MAŠINA
Da li bi ga majka prepoznala?
Šta mislite o ovom tekstu?

 PRST NA ČELO
Raskid javnih ličnosti

 GOST KOLUMNISTA
Ingeborg OFSTHUS
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera