TEST PLAY<>
012015<><>

The Witcher Adventure Game

Igre na tabli doživljavaju svojevrsnu renesansu u proteklih desetak godina te ne čudi sve veći broj izdanja zasnovanih na licenciranom materijalu. Uostalom, to nije retkost ni u svetu video igara. Jedan od najvećih izdavača današnjice, Fantasy Flight Games, tokom ove zime objavljuje čak dve licencirane igre – Witcher Adventure Game i XCOM. Prva je odnedavno dostupna i kao digitalno izdanje na kom je radio mali studio Can Explode.

Razbibriga za trenutke kada fizičko izdanje nije pri ruci.

Avanturisanje u svetu Witchera najbolje bi se moglo opisati kao opšta jurnjava kroz brojne regione iz knjiga i igara kako bi se skupilo što više poena i završili questovi. Na prvi pogled, igra deluje užasno komplikovano zbog brojnih događanja na tabli, ali se vrlo brzo uči zahvaljujući video tutorijalima od svega 10 minuta trajanja. Voleli bismo da su autori napravili i interaktivni tutorijal, mada ćete kroz jednu solo partiju pohvatati konce dešavanja. U odnosu na betu (Prvi utisci, SK 9/2014), pored online partija dostupno je i igranje za više osoba na istom računaru/tabletu kao i mečevi protiv kompjuterski vođenih protivnika. AI najčešće nije pretnja i šteta je što mu nije moguće podesiti nivo težine kao i brzinu kojom odigrava poteze.

Likovi su od bete pretrpeli određene promene te su bolje balansirani, ali i dalje svakako korisni. Najbolji izbor za početnike i dalje je Geralt. Sem toga, on je idealan i za igrače koji žele da do pobede dođu tamanjenjem karakondžula. Jarpen je, sa druge strane, namenjen iskusnijim igračima i omogućava neke komplikovanije manevre uz pomoć svojih dodatnih karata. Tris i Dandelion su manje-više nepromenjeni te je Tris dobar all-round izbor, dok bard koristi novac kao glavni resurs i svoje saputnike potkupljuje kako bi mu pomagali.

Nekada je čekanje na potez predugo.

Glavna zamerka, koju su mnogi isticali tokom bete, je nedostatak ikakve interakcije između likova. Direktan konflikt i dalje ne postoji (ipak su likovi saborci u izvornom materijalu). Umesto konflikta, svi questovi imaju dodatnu stavku „asistencija” i mnoge karte će uticati na sve likove u regionu/mapi ili će vam omogućavati da drugom igraču zadate glavobolju pomeranjem čudovišta. Assist quest možete da izvršite samo kada ste u regionu sa drugim igračem i to isključivo njihov zadatak, time obe strane dobijaju poene (vlasnik questa 3, asistent 6). Ovo je sitnica zbog koje se mogu menjati taktike pri kraju igre kada je svaki poen odlučujuć. Prave kooperativne mehanike ne postoje, sem da sa igračima dogovarate gankovanje jačih čudovišta na mapi.

Pravi problem kod igre je nekada predugo čekanje na potez, naročito pri kraju partije kada svi imaju pune ruke specijalnih karata i tabla postane toliko preplavljena čudovištima da navigacija postane zadatak za sebe i preti da postane „serija nesrećnih slučajeva”. Ovaj problem se povećava sa brojem igrača, a jedino što ga ublažava, doduše samo u online modu, je opcija kažnjavanja igrača koji predugo planiraju potez – ćuškom u vidu foul fate tokena (označava povlačenje karte sa negativnim efektom) i oduzimanja poteza. I pored toga, tuđi potezi nisu preterano zanimljivi jer se prikazuju kao tekstualni feed umesto da vidite šta ko tačno radi. Naravno, igranje uživo na jednom uređaju je mnogo prijatnije iskustvo jer, dok čekate na potez, možete da gledate šta ko igra.

Društvena igra koja će oduševiti fanove serijala brojnim referencama.

Kao što smo pomenuli u „Prvim utiscima”, igra obiluje brojnim opisima i karte su ukrašene odličnim crtežima pa će ljubiteljima serijala biti zanimljiva zbog brojnih referenci. Grafički dometi nisu spektakularni, mada je igra prijatna za oko i pre svega pregledna. Šteta je što tabla nema interaktivne elemente kao recimo ona u Hearthstoneu i što su likovi predstavljeni statičnim figurama umesto animiranim modelima. Moguće da je to bila cena optimizacije za slabije konfiguracije i tablete. Inače, upravo ta optimizovanost je sjajna, nismo naišli na konfiguraciju na kojoj igra nije bila potpuno igriva. Glasovna gluma je potpuno odsutna i to je veliko razočarenje jer bi povremeni borbeni pokliči i komentari likova zaista fino doprineli atmosferi. Muzička podloga je odlična, broji nekoliko zaraznih melodija i nije previše nametljiva. Određen broj igrača se tokom prvih nekoliko dana od izlaska žalio na probleme sa povezivanjem i nestabilne konekcije. Mi smo imali samo jedan slučaj da igra nije povezala sve igrače, ali posle toga je radila bez ikakvih problema. Server je centralizovan za PC platformu tako da je nebitno da li igru kupite na GoG-u ili Steamu, mada preporučujemo GoG zbog nešto niže cene za naš region.

Zli jezici svojevremeno su govorili da će The Witcher Adventure Game biti puki cash-in na konto fanova koji ne mogu da dočekaju (ponovo odloženi) The Witcher 3. Ispostavilo se da je konačni proizvod sasvim fina društvena igra, ne preterano komplikovana kako bi i početnici brzo naučili pravila. Iako se čini da je u pitanju samo reklama za „veliko izdanje”, ovo je simpatična razbibriga za trenutke kada fizičko izdanje igre nije pri ruci ili nemate mogućnost da okupite društvo za avanturisanje uživo. Žao nam je što Can Explode nije potpuno iskoristio potencijal virtuelne igre na tabli, ali je za prvenac više nego dobro. Sada nam ostaje da dočekamo najavljenu ekspanziju.

Bojan JOVANOVIĆ

 
Dragon Age: Inquisition
The Witcher Adventure Game
Šta mislite o ovom tekstu?
Never Alone (Kisima Innitchuna)
Escape Dead Island
Game of Thrones: Episode 1 – Iron from Ice
Warmachine Tactics
The Talos Principle
Tales from the Borderlands: Episode 1 – Zer0 Sum
Company of Heroes 2: Ardennes Assault
Dead State
Lara Croft and the Temple of Osiris
The Crew
Death Skid Marks
Warhammer 40K: Armageddon
Cannon Brawl
Randal’s Monday
Qora
Outland
The Golf Club
Fable Anniversary

Platforma:
PC
Potrebno:
Intel/AMD Dual Core 2,0GHz, 1GB RAM, 512MB VRAM
Poželjno:
Intel/AMD Dual Core 2,4GHz, 2GB RAM
Veličina:
500 MB
Adresa:
thewitcher .com /adventuregame
PEGI:
bez ocene

76
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera