TEST OF TIME<>
012015<><>

Dark Seed 1 i 2

Kada se vratimo u zlatno doba avantura sa početka devedesetih godina prošlog veka, obično nam prvo na pamet padnu igre sa komičnim junacima poput Gajbraša ili Sema i Maksa. Međutim, avanture su imale i svoju mračnu stranu, a jedan od takvih klasika je i Dark Seed, Cyberdreamsova igra iz 1992. godine (goo.gl/66lz4E, 16,1 MB).

Dakle, posredi je horor avantura u kojoj se nalazite u ulozi Majka Dosona, bogatog trgovca nekretninama koji je namerio da se oproba i kao pisac, pa je zbog mira i tišine kupio staru kuću u jednom zabačenom gradiću. Ali, kako to obično biva sa starim kućama, u ovoj se krije interdimenzionalni portal koji povezuje naš svet sa svetom tame. Majk pred sobom ima tri dana kako bi sprečio da onostrane sile zagospodare ovim svetom, a sve to uz nesnosnu glavobolju.

Upravljanje se obavlja pomoću tzv. „pametnog” kursora, koji će prelaskom preko interesantnih mesta na ekranu jasno nagovestiti moguću interakciju. Zagonetke u igri su logične, ali većina nije nimalo jednostavna. Poseban problem je što u kombinatoriku sa predmetima ovde ulazi i vreme. Naime, Dark Seed spada u onu vrstu avantura gde neke radnje treba obaviti u tačno određenom trenutku. Ako propustite priliku možete slobodno ponovo početi igru jer drugu nećete dobiti.

Zanimljivo je da je u rad na igri bio uključen i nedavno preminuli švajcarski nadrealista Hans Rudolf Giger, inače daleko poznatiji kao „otac” Aliena. Njegova vizija sveta tame, često samo u nijansama jedne boje, zaslužna je za jezovitu atmosferu po kojoj je igra i postala poznata. Na ručno crtane pozadine nalepljeni su digitalizovani likovi i sa tehničke strane sve perfektno funkcioniše. Zvuk je, doduše, malo zakazao, što se posebno odnosi na efekte, dok je muzika u skladu sa atmosferom, ali ubrzo postaje repetitivna.

Tri godine kasnije izlazi Dark Seed II (goo.gl/avNiOe, 26,9 MB) i već na prvi pogled vidimo koliko su tehnikalije napredovale u tom relativno kratkom periodu. Radnja se direktno nadovezuje na dešavanja iz prvog dela. I dalje progonjen košmarnim snovima Majk se vraća u svoj rodni grad, gde će morati da reši ubistvo svoje srednjoškolske ljubavi i izvuče se iz uloge glavnog osumnjičenog, dok istovremeno opet pokušava da pomrsi račune zlim silama.

Iako Giger nije radio na nastavku, reciklirani su njegovi crteži iz prvog dela i tako je ponovo stvoren ništa manje uvrnut svet. Mehanika igre gotovo da nije promenjena, osim što sada vreme nema više toliko bitnu ulogu. Kako bi se to nadomestilo zagonetke su nešto teže, ali umesto da time budu još izazovnije, postale su jednostavno zamorne uz dosta vraćanja na već posećene lokacije. Igra je bogatija sporednim likovima i dijalozima od kojih je većina potpuno nebitna, ali svejedno morate pregledati sve jer se među njima često kriju „okidači” za buduća dešavanja.

Iako tehnički naprednija, dvojka nije uspela da zadrži ni delić atmosfere kojom je plenio prvi deo, pa se sa ovom igrom saga o Majku Dosonu i svetu tame završava.

Darko MIHOKOVIĆ

 
Spelunker
Dark Seed 1 i 2
Šta mislite o ovom tekstu?
Galactic Games
Snow Bros.
Sorcery

Platforma:
PC
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera