DOMAĆA SCENA<>
012015<><>

Predstavljamo: GoPro

Poslovni softver kao šansa

Samo u 2014. godini kompanija GoPro pojačala je svoj tim za deset zaposlenih. Prognozirani rast primene poslovnog softvera u Srbiji ukazuje na sve veće potrebe za kadrovima iz ove softverske grane.

Otkad je ranih osamdesetih godina 20. veka nastao, sa ciljem da smanji troškove poslovanja, poveća profit i ubrza produktivni ciklus, poslovni softver je vremenom postajao potreba većine kompanija. Uporedo sa začecima na globalnom nivou, od 1983. godine razvijao se i Microsoft Dynamics NAV, ERP (Enterprise Resource Planning), rešenje koje je trenutno prisutno u preko 100.000 preduzeća širom sveta. Jedan od samo tri partnera koji lokalizuje i implementira Microsoftovo poslovno rešenje je kompanija GoPro, zahvaljujući kojoj Microsoft Dynamics NAV u Srbiji trenutno koristi oko 300 malih i srednjih preduzeća. Povećana potreba za integracijom pomenutog softvera doprinela je tome da se GoPro za nešto više od pet godina, sa samo dva popne na današnjih 30 zaposlenih.

Da nisu samo primena i razvoj Microsoft Dynamics NAV-a u opisu delatnosti kompanije ukazuje slogan „Solutions, not software” koji objašnjava direktor Damir Barjaktarević.

„Naš osnovni cilj je da drugim firmama ponudimo ne samo krajnji proizvod koji bi oni kupili i implementirali, već baš rešenja njihovih poslovnih potreba ili problema sa kojima se suočavaju. Trudimo se da budemo ne samo softverska, već i konsultantska kuća koja će našim klijentima pokazati kako nešto da urade i time unaprede svoje poslovanje.”

Microsoft Dynamics NAV, kao primarna delatnost kompanije, spada u ERP kategoriju poslovnih rešenja koja sadrži sisteme za kompanijsko upravljanje i planiranje. O popularnosti ove vrste biznis softvera govori podatak da čak 62,26 odsto proizvođača u Srbiji svoje primarno rešenje svrstava upravo u ERP. Pored njega, GoPro se bavi i implementacijom drugih modula koji su komplementarni sa NAV-om poput Document managementa, Business intelligence softvera i GoPro Payroll modula za obračun zarada i ostalih primanja. Još jedna kategorija namenjena poslovnom segmentu koju u poslednje vreme implementira i razvija GoPro je i CRM (Customer Relationship Management) – sistem za upravljanje odnosima s kupcima.

Mala škola Microsoft Dynamics NAV-a

Mogućnosti za susretanje sa MDN-om su vrlo ograničene, jer je GoPro jedna od deset kompanija u Srbiji koje se bave njegovom primenom. Svi zaposleni obuku su započeli upravo na svom radnom mestu.

„Kada radite u firmi koja u poslovanju primenjuje .Net development ili Javu, vi tražite ljude koji te programe znaju i koji će se uklopiti veoma brzo. To ovde nije slučaj. NAV development ne može nigde da se nauči i, samim tim, svi zaposleni koje mi primamo praktično o tom softveru ne znaju ništa. Proces učenja kreće ovde, a da bi neko bio efikasan treba mu minimum šest meseci do godinu dana. To je i jedan od razloga što se nismo brže širili”, kaže Damir.

Da bi poboljšali ponudu na tržištu rada, GoProovci su u saradnji sa drugim NAV partnerima nekoliko godina za redom organizovali NAV akademiju koju su pohađali studenti FON-a. Nakon deset dana obuke, najboljima je ponuđen posao. Kao krajnji rezultat, za proteklih pet i po godina, kompanija je u proseku svake godine duplirala broj zaposlenih.

Organizaciona struktura

Kao posledica same specifičnosti poslovnih rešenja koja primenjuju, organizaciona struktura je dosta drugačija i specifičnija u odnosu na druge IT kompanije. Tridesetočlani GoPro tim se može podeliti na grupu developera, konsultanata i arhitekata sistema.

Pored primarnog umeća programiranja, developeri moraju da savladaju i funkcionalnost NAV-a, u čemu im pomažu konsultanti koji poznaju poslovne procese klijenta i dovoljno su sposobni da njihove zahteve transformišu u konkretne upute za doradu ili prilagođavanje sistema. Oni po prirodi uglavnom nisu programeri, već je reč o zaposlenima različitih usmerenja. Njihove redove u GoProu popunjavaju studenti FON-a, Ekonomskog, Mašinskog fakulteta. Arhitekta je osoba sa velikim iskustvom u developmentu koja odlično poznaje funkcionalnosti sistema. On zajedno sa konsultantom osmišljava rešenje nekog problema i piše programerski zahtev koji se na kraju implementira u živi informacioni sistem.

Zbog ovakve, reklo bi se, uzročno-posledične organizacije, svaki projekat se od početka do kraja razvija i realizuje u timu. Stalna interakcija među njegovim članovima i razmena znanja, čine da manjak iskustva pojedinaca ne predstavlja ograničavajuću okolnost u učešću na projektu.

„Trudimo se da u timu postoji ravnopravnost i da se konstantno razmenjuju informacije”, kaže Ivan Dimitrić, Solution Arhitect and Business Analyst. „Naravno, uvek se poštuje znanje kolega koji imaju više iskustva, ali je rad baziran na učenju, jer u ovom poslu vi morate pratiti nove stvari.”

Mogućnosti za napredovanje

Bez obzira na to da li neko ima iskustvo ili ne, po samom zaposlenju se organizuju obuke koje su internog karaktera, a postoji i mogućnost prisustvovanja treninzima van granica zemlje. Ipak, praksa je pokazala da je mnogo korisnije znanje koje početnicima prenose iskusnije kolege. Na taj način se brže uči.

„Od prvog dana su svi bili raspoloženi i spremni da pomognu, što je meni bilo jako bitno, jer je većina kolega u tom trenutku imala više iskustva od mene”, priča Mirjana Šobotović koja već dve i po godine radi na poziciji konsultanta. „Jako brzo sam dobila mogućnost da učestvujem na inovativnim projektima, da napredujem i usavršavam se u onim oblastima koje me lično najviše interesuju.”

„GoPro je kompanija koja stalno napreduje, radi na novim projektima i prati sve nove tehnologije koje mogu biti od koristi klijentima. Samim tim, i zaposleni imaju odličnu perspektivu da se usavršavaju, rade na novim interesantnim projektima i sa najnovijim tehnologijama,” priča Jelena Vojinović, Microsoft Dynamics NAV Developer. „Meni kao developeru je uvek bilo zanimljivo i dinamično za rad i imala sam svu potrebnu podršku u ličnom i profesionalnom razvoju.

U GoProu kažu da napredak u firmi nije utvrđen nekim posebnim procedurama već se on određuje shodno nivou znanja i prema slobodnoj proceni nadređenih. Građenje karijere prati i stalni rast plate koja se, kao i u svim IT kompanijama, kotira daleko iznad republičkog proseka.

Uslovi rada

Kada je reč o uslovima u poslovnom okruženju, vodilo se računa da nameštaj bude ergonomski i da je oprema na kojoj se radi visoko kvalitetna i savremena. Za konsultantske pozicije radno vreme je fiksno, od 9 do 17 časova, dok developeri mogu da pomere dolazak na posao sat vremena pre ili posle devet sati. Baš zbog pomenute interakcije između članova tima, rad od kuće se izbegava.

„Mi zaista težimo ka tome da budemo poželjan poslodavac”, kaže Ivan Dimitrić. „Mala smo firma, nemamo striktna pravila i upravo to nam omogućava da izađemo svakom zaposlenom u susret i saslušamo njihove specifičnosti i potrebe.”

Činjenica da je za više od pet godina postojanja iz firme otišlo samo troje ljudi govori u prilog ovoj priči. Učinak zaposlenih se analizira na kraju svakog meseca i prema tome se koriguju zadaci i plate.

Proces selekcije

U 2014. godini GoPro je postao bogatiji za deset ljudi, a samo u decembru zaposleno je četvoro novih članova tima. Tempo oglašavanja slobodnih pozicija, prema rečima Damira Barjaktarevića, zavisi od potreba i obima posla, a dosadašnja praksa je pokazala da se konkursi za posao raspisuju tri do četiri puta godišnje.

„Na jedan oglas stigne u proseku 100 do 150 radnih biografija, 50-ak pristiglih aplikacija ozbiljno razmatramo, a polovinu od tog broja pozovemo na razgovor. To su uvek juniorske pozicije, dok se za seniore konkursi ne raspisuju, jer je obično reč o transferima iz neke druge kompanije. Prilika za tako nešto se javi jednom do dva puta godišnje.”

Sam proces selekcije kandidata zavisi od toga za koju poziciju se aplicira. Dok potencijalni konsultanti prolaze obično dva kruga koji se svode na usmeni razgovor sa pretpostavljenima, programeri u prvom selekcionom krugu rešavaju logički i programersko-projektantski test, dok drugi krug sadrži samo rešavanje programerskih zadataka.

Svaki početnik prvo prolazi probni rad u trajanju od tri meseca, nakon čega dobija stalno zaposlenje i stabilan posao.

Iako u poslednjih deset godina beleži ekspanziju na svetskom nivou, primena poslovnog softvera u Srbiji se nešto sporije implementira. Prema istraživanju Republičkog zavoda za statistiku samo 10,8% kompanija su tokom 2013. godine upotrebljavale ERP ili neki sličan softver iz ove grupe. Približavanje Evropskoj uniji usloviće dalju ekspanziju tržišta poslovnog softvera, procene su Business Monitora, pa će očekivani rast do 2017. godine biti oko 8,9 odsto. Logičan sled ovog uzlaznog pravca biće i potreba za većim brojem zaposlenih u ovoj softverskoj grani.

Jelena SLOVIĆ

 
 TRŽIŠTE
Promene u kompaniji Amazon

 PRIMENA
Kompjuteri u obuci borbenih pilota

 NA LICU MESTA
Radionica „Future Workplace”, zgrada Atosa, 4. decembar
Lenovo Shop in Shop, Laptop centar, 8. decembar
Otvaranje „Ajti kutka”, Dom omladine Beograda, 11. decembar
Otvaranje Samsung laboratorije, FTN, Novi Sad, 11. decembar
Ugovor o transformaciji obrazovanja, nove prostorije Microsoftovog razvojnog centra, 12. decembar
Nordeus Hackathon, Nordeus, 13-14. decembar
Dodela nagrade „Petar Damjanović”, FTN, Novi Sad, 16. decembar
Pobednici konkursa „Smisli domen”, RNIDS, 16. decembar
Vip Mobile konferencija, 17. decembar

 KOMPJUTERI I FILM
Into the Woods
Seventh Son
Filmovi, ukratko

 DOMAĆA SCENA
Predstavljamo: GoPro
Šta mislite o ovom tekstu?

 SERVIS
Optimizacija brzine podizanja Windowsa

 VREMENSKA MAŠINA
Perestrojka, Kolumbija i rogonja

 PRST NA ČELO
Mirna ruka i blistavi osmeh

 GOST KOLUMNISTA
Goran RAJŠIĆ
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera