LAKI PINGVINI<>
012015<><>

Gigabajti pod ključem

Zaštita prenosivih memorijskih uređaja enkripcijom

Enkripcija: elektronski nepromočivi, neprozirni materijal otporan na habanje i grebanje, štiti naše podatke i uređaje od neovlašćenog pristupa. Potreba da se sadržaj izmeni tako da bude neprepoznatljiv bez ključa nije nova, ali tek je danas, u svetu prenosivih uređaja ogromnog kapaciteta i usluga u oblaku, enkripcija postala obavezna, nešto poput zaključavanja vrata prilikom izlaska iz stana.

Poslednjih godina, heroj višeplatformske enkripcije bio je TrueCrypt (SK 9/2008), open source čudo od programa i kriptografsko savršenstvo, kako ga opisuju stručnjaci. TrueCrypt zaista jeste bio izvanredan program neprocenjivih mogućnosti. Kažemo „bio”, jer su njegovi tvorci, anonimni programeri, nakon deset godina odličnog razvoja odlučili da TrueCryptu, bukvalno, „zavrnu šiju”. U maju je na zvaničnom sajtu osvanula poruka da nova verzija programa čita zaštićene podatke, ali ih ne zapisuje. Korisnicima se nonšalantno preporučilo da koriste bilo koji drugi alat. Internetski kuloari, stručnjaci za enkripciju, entuzijasti i teoretičari zavera ne prestaju sa nagađanjima u vezi sa sudbinom TrueCrypta. Mi bismo se složili sa analizom da su se programeri zamorili radom na izuzetno popularnom programu i povukli se na vrhuncu slave, pokrećući time bitne teme o sigurnosti, kriptografskim navikama i projektima otvorenog koda. No, vratimo se pitanjima praktične primene uz rešenje koje dolazi uz Linux.

U Linuxu je enkripcija diska lako dostupna. Ukoliko prilikom instalacije distroa potvrdite opciju za zaštitu home fascikle, ekripciju već koristite. Naime, OS kreira poseban, zaštićeni deo na disku koji nakon uspešne autorizacije vidite kao matičnu fasciklu. Podaci na tako zaštićenom mestu se u realnom vremenu enkriptuju i dekriptuju. Jednostavno se mogu zaštititi i prenosivi memorijski uređaji. Nakon što eksterni uređaj (USB memorija, hard-disk) priključite na računar, pokrenite program Disks i prilikom formatiranja kao vrstu particije odaberite „Encrypted compatible with Linux systems (LUKS + Ext4)”. Memorijski uređaj sada će biti prepoznat kao enkriptovan, a sistem će tražiti lozinku za pristup sadržaju. U slučaju gubitka ili krađe uređaja, podaci će biti bezbedni, a pronalazaču preostaje samo da uređaj formatira.

Ako već niste upoznati sa terminom „formatiranje”, imajte na umu da to obično znači (prilikom „brzog formatiranja”) dozvolu sistemu da opet koristi čitav kapacitet uređaja: drugim rečima, briše kompletan sadržaj. Ako na računaru nemate Disks, instalirajte gnome-disk-utility iz repozitorijuma. Ako nakon uspešne autorizacije ne možete da upisujete podatke na disk/particiju, proverite prava pristupa.

Bez obzira na izbor softvera, enkripcija na prenosivim uređajima je, usuđujemo se da kažemo, ne samo razumna već i obavezna. Ne postoji razlog da gigabajte svojih (i tuđih) podataka skladištite na medijima čiji se sadržaj može učitati priključivanjem na bilo koji računar. Koristite enkripciju.

Romeo MLINAR

 
Korisnici i sigurnost
Gigabajti pod ključem
Šta mislite o ovom tekstu?
Unity tweak tool 0.0.6
Octopi 0.5.0

Platforma:
GNU/Linux
Licenca:
GNU GPLv2
Veličina:
0,2 MB download, 1,2 MB instalirano
Cena:
besplatno
Adresa:
goo .gl /kv6z05
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera