LAKI PINGVINI<>
012015<><>

Unity tweak tool 0.0.6

Podešavanja za zahtevne

Voleli ga ili ne, Unity je postao ozbiljno grafičko okruženje. Ubuntu nije odustajao od namere da ponudi korisnicima Linuxa drugačije iskustvo u odnosu na ostala grafička okruženja i vremenom je uspeo da dovede Unity u skoro besprekorno stanje što se tiče stabilnosti i brzine. Jedna stvar je ipak i dalje problem za korisnike, a to je podešavanje samog okruženja. Dok se neke osnovne postavke mogu menjati preko sistemskih podešavanja, korisnici ne mogu vršiti neke detaljnije izmene. Pomoću Unity tweak toola možemo rešiti ove nedostatke.

Program se nalazi u zvaničnom repozitorijumu, tako da ga možete instalirati putem Softverskog centra. Interfejs je veoma jednostavan i podeljen na 4 kategorije: Unity, Window manager, Appearance, System. Unutar njih se nalaze potkategorije i klikom na neku od njih ulazite u opcije i sama podešavanja. Proći ćemo kroz one najzanimljivije, jer ih zaista ima previše da bi sve stale u jedan tekst.

U kategoriji Unity se nalaze opcije koje su usko u vezi sa samim okruženjem. Mnogim ljudima koji su naviknuti na druga okruženja nedostaje dugme Show desktop (prikaz radne površine) i opcija da jednim klikom minimizujete otvorenu aplikaciju. Upravo ovo se može naći među ponuđenim opcijama unutar ove kategorije pa će osobe koje vole da podese svaki detalj okruženja biti zadovoljne ponuđenim izborom mogućih izmena i prilagođavanja.

Window manager kategorija, kao što joj ime kaže, sadrži podešavanja u vezi sa menadžerom prozora kao što su broj radnih površina, aktivni uglovi ekrana, ponašanje prozora pri pomeranju i slično.

Appearance je verovatno najzanimljiviji deo, jer se u sistemskim podešavanjima može promeniti GTK tema, ali ne i tema ikonica, dok je ovde to moguće. Pored njih, tu je promena teme kursora, fontova i pozicije dugmića na prozorima. Ovde dolazimo i do prve zamerke. Pošto u poslednjih par verzija Ubuntua nije moguće promeniti poziciju dugmića, ova opcija je suvišna jer jednostavno ne funkcioniše.

Sistemska podešavanja (System) imaju najmanje opcija, među kojima su izbor ikonica za prikazivanje na radnoj površini kao i izbor načina prikaza trake za listanje koja se nalazi sa desne strane prozora (scrolling).

Predstavili smo vam nekoliko najinteresantnijih opcija koje donosi Unity tweak tool. Pomoću njega možete brzo pristupiti podešavanjima i Unity podesiti kako vam najviše odgovara, uz ograničenja kao što su pozicija Launchera i panela koja se ne mogu menjati jer bi se time izgubila funkcionalnost samog okruženja. Program je veoma pregledan i lako se možete snaći među ponuđenim kategorijama. Osim jedne zamerke u vezi sa opcijom koja ne funkcioniše, nijedan drugi nedostatak nismo pronašli. Ako ste korisnici Unity okruženja, imate od nas preporuku da instalirate ovaj program, naći ćete neku opciju za prilagođavanje za koju niste ni znali da postoji, a koja će vam olakšati rad u omiljenom okruženju.

Bojan STOJANOVIĆ

 
Korisnici i sigurnost
Gigabajti pod ključem
Unity tweak tool 0.0.6
Šta mislite o ovom tekstu?
Octopi 0.5.0

Platforma:
GNU/Linux
Licenca:
GNU GPLv3
Veličina:
325 KB
Cena:
besplatno
Adresa:
launchpad .net /unity -tweak -tool
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera