LAKI PINGVINI<>
012015<><>

Octopi 0.5.0

Ažuriranje na klik

Upravljanje programima na Linuxu, tačnije njihova instalacija i deinstalacija, jedna je od veština kojom se mora ovladati ukoliko želite da uspešno koristite vaš sistem. Ovo, na sreću, više nije teško kao što je bilo u vreme kompajliranja izvornog koda i besomučne potrage za paketima i bibliotekama koji nedostaju (na modemskom internetu). U vreme vladavine grafičkih alatki sve se završi sa nekoliko klikova, čak i poslovi kao što je pomenuto kompajliranje, jedino što korisnik treba da zna jeste šta želi da instalira.

Upravo razlike u načinima i programima za upravljanje softverom čine okosnicu (nekadašnje?) podele Linux sistema na one bazirane na RPM-u i na one bazirane na DEB-u (ako vam ovi termini nisu poznati vrlo je verovatno da ste skoro zakoračili u svet Linuxa), a sistemi su se najviše hvalili upotrebljivošću svojih menadžera paketa. Stupanjem grafičkih alatki za ovu namenu na scenu korisnici su dobili udobnost, ali su izgubili uvid u funkcionisanje i način rada. Archlinux je jedna od distribucija koje i dalje neguju izvorne principe slobodnih sistema, ali ni njega nije zaobišla „modernizacija” pa se za pacman, podrazumevani menadžer paketa, pojavilo nekoliko GUI frontendova, a mi vam predstavljamo Octopi.

Kako nije reč o programu koji Archlinux programeri zvanično podržavaju, Octopi je dostupan za preuzimanje kroz AUR (Arch User Repository) upotrebom nekog od pacman wrappera (preporučljivo yaourt). Nakon završene instalacije, program možete pokrenuti (i koristiti) iz glavnog menija ili preko programa Octopi notifier u sistemskoj kaseti (koji će se pokretati zajedno sa sistemom, što nije moguće promeniti u opcijama). Radni prozor programa podeljen je u dve celine. Gornja polovina na levoj strani prikazuje spisak paketa (dostupnih, instaliranih ili sve zajedno) jasno obeleženih različitim ikonicama, dok se na levoj strani nalazi spisak grupa preko kojih je moguće prikazati samo njima pripadajuće pakete. Donja polovina izdeljena je na tabove zadužene za prikaz informacija o izabranom paketu, njegovim datotekama (uz mogućnost izmene), spisku promena na sistemu, izveštaju o primenjenim izmenama, vestima sa Archlinux sajta (vrlo korisno) i kratkim uputstvom za upotrebu. Na samom dnu prozora nalazi se statusna linija koja će vas obaveštavati o ažuriranjima.

Dostupne funkcije određene su mogućnostima pacmana, a proširene podrškom za yaourt (otuda preporuka) i AUR pa je, pored pretrage, instalacije i deinstalacije (lokalnih i online) paketa, omogućena i jednostavna nadogradnja celokupnog sistema, kao i jednostavno upravljanje repozitorijumima. Promene na sistemu moguće je odraditi u samom programu ili ih proslediti podrazumevanom emulatoru terminala i tako ispratiti eventualne greške, a za svaku akciju biće potrebno uneti validnu root lozinku.

Zamerki nema u nekom velikom broju, sem one o upornom notifieru, koji je moguće ukloniti, ali se onda pomalo i gubi smisao programa. Octopi je jednostavan, lagan i upotrebljiv program koji se drži smernica zajednice i svakako ga preporučujemo korisnicima Archlinuxa i distribucija baziranih na njemu.

Goran STRIČIĆ

 
Korisnici i sigurnost
Gigabajti pod ključem
Unity tweak tool 0.0.6
Octopi 0.5.0
Šta mislite o ovom tekstu?

Platforma:
GNU/Linux
Licenca:
GNU GPLv2
Veličina:
1,8 MB
Cena:
besplatno
Adresa:
octopiproject .wordpress .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera