PHONE ZONE<>
012015<><>

HP Slate 7 VoiceTab Ultra

Kinez u američkoj uniformi

Prošlo je tri godine otkako je HP poslednji put bio ozbiljno prisutan na tržištu tablet računara. HP TouchPad, svojevremeno najpopularnija alternativa Appleovim iPadu, predstavljao je ponos i diku HP-ovih inženjera. Međutim, iako je hardver bio dobrog kvaliteta, kao i kod većine HP proizvoda, odabir WebOS operativnog sistema kao osnove bio je smrtna presuda za ovaj uređaj. Izuzetno mali broj dostupnih aplikacija odbio je potencijalne kupce te je HP-ova perjanica završila sa manje od milion prodatih uređaja, od čega je više od polovine prodato na rasprodajama pri kraju tržišnog veka. U tom momentu, HP-ov upliv u vode tablet računara se, barem na neko vreme, završio. Krajem prošle godine, HP je bez mnogo pompe, u okviru Slate serije računara, koja je do sada podrazumevala Windows uređaje, počeo sa prodajom nekoliko modela baziranih na Androidu, a na našem tržištu je do sada bio dostupan isključivo najosnovniji model, namenjen kupcima plićeg džepa. Ovom prilikom ipak neće biti zapostavljeni ljubitelji ekskluzivnijeg hardvera jer će na našem tržištu uskoro biti dostupna perjanica HP-ovih Android uređaja, HP Slate7 VoiceTab Ultra. Iako vizuelno podseća na prerasli iPhone, na naše iznenađenje VoiceTab Ultra zapravo i nije američki proizvod. U pitanju rebrendirani Huawei MediaPad X1 tablet! Iskorišćavanje jeftine kineske radne snage nije ništa novo, pa mi te predrasude odavno nemamo, iako će neki možda biti skeptični prema uređaju koji je ne samo proizvela, nego i osmislila kineska kompanija: brend je, osim u izuzetnim slučajevima, odavno prestao da bude merilo kvaliteta. Sa dijagonalom od 7”, svako bi rekao da je reč o klasičnom tablet uređaju, ali mi bismo ga pre svrstali u fablet kategoriju. Prvi razlog za ovakvu kategorizaciju je sama činjenica da su mobilni telefoni poslednjih generacija već odavno zašli u XXL kategoriju te se danas uređaji dijagonale 5,5” i dalje smatraju telefonom, a ne tabletom. Drugi razlog je što je HP, ili u ovom slučaju Huawei, za njih, proizveo fizički najmanji sedmoinčni uređaj koji smo imali prilike da vidimo. Dva puta smo proveravali specifikaciju da bismo se uverili da greškom nismo umesto 6 pročitali 7 inča, ali kada smo se uverili da je sve zaista u redu, ostali smo zaista impresionirani poslom koji su kineski inženjeri obavili. U poređenju sa Nexusom 7 2013 modelom koji važi za tipičnog ako ne i nešto manjeg predstavnika sedmoinčnih tablet računara, VoiceTab Ultra je od njega čak 1,7 cm kraći i 1 cm uži! Izuzetno uzak neiskorišćen prostor oko ekrana može zasmetati onima koji su navikli da na njemu odmaraju prste, ali ako uzmemo u obzir da je debljina tableta samo 7,5 mm, udobnost pri držanju ovog uređaja je zaista na zavidnom nivou.

Iskorišćeni materijali u skladu su sa trendovima: upotrebljena je kombinacija aluminijuma i plastike visokog kvaliteta koja je odlično uklopljena te nema krckanja i uvijanja. Sve u svemu, kada je kvalitet izrade u pitanju, VoiceTab Ultra odiše kvalitetom i pouzdanošću, tako da ne sumnjamo da će spoj elegantnog dizajna i robusnosti ostaviti pozitivan utisak i na najzahtevnije korisnike. Standardni dijapazon slotova i konektora koji se očekuje od tablet računara prisutan je i ovde, jedino što se ističe je nedostatak HDMI porta jer se HP opredelio za Miracast bežični prenos slike do televizora, kao i slot za SIM karticu pomoću koje je moguće obavljanje telefonskih poziva. Kada je ova funkcija u pitanju, iako je VoiceTab Ultra manjih dimenzija od klasičnih sedmoinčnih tableta sa mogućnošću telefoniranja, i dalje mislimo da prosto izgleda apsurdno na uhu, te su slušalice u Bluetooth varijanti definitivno naš savet ukoliko planirate da intenzivno telefonirate ovom napravom.

Na papiru, hardverska specifikacija deluje impresivno, a ističe se LCD ekran Full HD rezolucije izrađen u LTPS tehnologiji viđenoj na Nexus 7 i iPhone 5 uređajima, koji pruža odličan prikaz boja, fenomenalnu oštrinu, jako dobro osvetljenje čak i na dnevnom svetlu i posve solidan kontrast. Jedina mana mu je nešto izraženiji glow efekat, ali se on primećuje isključivo u mraku pri posmatranju velikih crnih površina, što svakako nije situacija koja se često sreće. Iako se može pohvaliti kamerom visoke rezolucije, dobijene fotografije su preeksponirane i deluju spaljeno i isprano, a kako je ručnim podešavanjima moguće izvući nešto bolje rezultate, ostaje diskutabilno da li je problem u optici ili softverskim podešavanjima automatike. Iako osmojezgarni procesor radnog takta 1,6 GHz zasnovan na ARM Cortex A9 arhitekturi zvuči moćno, sama izvedba nas je učinila donekle skeptičnim jer je u pitanju Huaweieva sopstvena produkcija, tačnije njihove fabrike HiSilicon, konkretno, model Kirin 910. Sintetički testovi su pokazali da uprkos većem broju jezgara ipak kaska za konkurencijom te je sa ostvarenih 24.000 poena u Antutu benchmark aplikaciji nešto iza prošlogodišnjeg Nexus 7 modela, a za gotovo trećinu sporiji od najnovijih Intel x64 procesora. Sam SoC prati 2 GB RAM, dok je za grafički deo zadužen četvorojezgarni Mali-450 GPU radnog takta od 533 MHz. U poređenju sa Mali-400 čipom, napredak je više nego osetan, pa iako nije na nivou novih Tegra rešenja, pruža sasvim dovoljno snage za pokretanje novih igara. Uređaj stiže sa Android 4.2.2 OS-om (koji je moguće nadograditi na 4.4.2) a presvučen je prilagođenim interfejsom. Korisničko okruženje nas nije oduševilo, ali mu ne možemo previše ni zameriti. Donekle je uprošćeno, ali je i dalje moguće izvesti sve neophodne operacije. Pohvalne su i softverske sitnice poput mogućnosti podešavanja temperature boja, što nam je mnogo puta zafalilo na uređajima proizvođača koji su u ovoj sferi daleko više zastupljeni.

Sagledan kao celina, Slate7 VoiceTab Ultra je veoma zanimljiva naprava. Dimenzijama i kvalitetom izvedbe je među najboljim uređajima ove klase koje je trenutno moguće kupiti, stvar jedino donekle kvari nešto slabiji procesor i cena od 400 evra koja je posledica mogućnosti obavljanja telefonskih poziva. Rado bismo videli identičan uređaj bez telefonskih mogućnosti i sa nižom cenom, ali smo sigurni da će novi HP Slate i u ovoj formi naći mnoštvo zadovoljnih korisnika, pogotovo među onima kojima je osećaj u ruci bitniji od brojki na papiru.

Mario PAVIĆEVIĆ

 
HTC Desire Eye
Cat S50
HP Slate 7 VoiceTab Ultra
Šta mislite o ovom tekstu?
Philips PI3210GB1/58 i PI4010GB1/58
LG L Bello D331
Asus Memo Pad 8 ME581CL
Android 5.0 (Lollipop)
Next Lock Screen
IMAGinE Measures Free
Textra SMS
AutoMath Photo Calculator
Night Camera+
iMuscle 2
Tabla
Offtime

Ukratko
1. Slate7 VoiceTab Ultra je sa dimenzijama od 183,5 x 103.9 x 7,18 mm najmanji sedmoinčni tablet dostupan na tržištu, a pritom je sposoban da obavlja telefonske pozive!
2. Kombinacija aluminijuma, stakla i kvalitetne plastike ostavlja utisak kvalitetnog proizvoda, a to se u ruci oseća jer telefon odiše robusnošću, a pri tom je težak samo 239 grama.
3. Fenomenalan LTPS LCD displej rezolucije 1080 x 1920 piksela pruža živopisne boje, odlične vidljive uglove i jako dobar kontrast te može stati rame uz rame gotovo svim high-end modelima na tržištu.
4. HiSilicon Kirin 910 osmojezgarni procesor deluje moćno na papiru, ali se i u realnom radu i u sintetičkim testovima pokazao lošije od konkurencije.

Operativni sistem:
Android 4.2.2 (nadogradnja na 4.4.2)
Dimenzije:
183,5 x 103,9 x 7,18 mm / 239g
Ostalo:
Cortex A9 1,6 GHz(quad-core HiSilicon Kirin 910 CPU + Mali-450 quad-core GPU), 2 GB RAM, 16 GB interne memorije, MicroSD, 7” LTPS LCD (1920 x 1200, 16M), micro-SIM, Wi-Fi 802.11 b/g/n, A-GPS, Glonass, Bluetooth 4.0, 3,5 mm audio, 13 Mpx AF LED zadnja kamera, 5 Mpx prednja kamera, Li-polymer 5000 mAh baterija
Proizvođač:
HP
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera