TEST DRIVE<>
012015<><>

Logitech m280 i Genius Ergo 8800

Novi štedljivi glodari

Većina bežičnih miševa koji prođu kroz redakciju dolazi nam iz dve kompanije, Logitech i Genius, i ovog puta nastavljamo sa „tradicijom” i testiramo dva nova bežična miša ovih kompanija koji se, između ostalog, najviše „hvale” malom potrošnjom.

Logitech m280 se ističe upečatljivim izgledom i kvalitetnom izradom, kao i korisnim sitnicama kao što su: „advanced optical tracking” i obećanim trajanjem (obične AA) baterije od 18 meseci. Naravno, nismo u mogućnosti da potvrdimo ovaj podatak, jer je miš proveo mnogo kraće vreme na testu. Što se tiče „naprednog praćenja”, miš brzo reaguje na promenu pravca, dovoljno je brz i precizan, čak ima i solidan lift-off. Naravno, ne možete očekivati performanse posebnih igračkih modela, mada vas ništa ne sprečava da se igrate koristeći m280. Veličina miša odgovaraće pre svega korisnicima sa manjom šakom i onima koji koriste takozvani finger grip. Kao i većina Logitech miševa i ovaj model diskriminiše levoruke korisnike, jer su njegove diskretne krivine namenjene „smeštanju” u desnu šaku. m280 izrađen je u kombinaciji mat plastike od koje je izrađena osnova miša i gume kojom su obložene površine na koje naslanjate ruku (bočne i zadnja strana), kao i skrol. Bočne strane imaju blagi reljef u vidu „trouglova” koji, osim boljem „ležanju”, doprinose specifičnom i ubedljivom izgledu ovog mališe. Tasteri brzo reaguju i imaju jasan hod i klik. Skrol točkić spada u bolje i, s obzirom na to da i mnogi skuplji miševi pate od lošeg skrola, ovo je veliki plus. Sa druge strane, scroll nema opciju bočnog klika. U stvari, m280 nema nikakve opcije ni dodatne tastere, pa ako su vam bočni tasteri zaista neophodni, ovo nije miš za vas. Jedina stvar koju bismo zamerili ovom modelu je blago klimav poklopac prostora za bateriju koji „lupa” svaki put kad se miš spusti, što je možda problem samo testiranog primerka.

Genius Ergo 8800 je potpuno drugačija „zverka”, impresivnih dimenzija namenjenih korisnicima sa većom šakom koji koriste palm grip. Geniusov model takođe ima nekolicinu dodatnih tastera. Bočni tasteri rade u dva moda: Windows 8 i „običnom” (kao na modelu DX-6810, SK 2/2014). U Windows 8 modu taster „4” otvara Charms Bar, taster „5” omogućava „šaltanje” kroz trenutno otvorene aplikacije/prozore, dok pritisak na oba tastera istovremeno (što je gotovo nemoguće) poziva „Metro” ekran. Ergo 8800 ima još dva dodatna tastera, koji se nalaze iza skrola: jedan je namenjen promeni rezolucije senzora (800/1200/1600 tpi), dok je drugi Hyperspeed Scroll, čije držanje omogućava horizontalno i vertikalno skrolovanje. Kvalitet izrade nije na nivou Logitecha, ali je miš dovoljno robustan, a završna obrada je dobra, pa deluje da će izdržati godine (normalne) upotrebe. Tasteri su veoma čudni, hod je nejasan i često će vam se činiti da niste pritisnuli taster, skrol je prosečan, ali radi posao. Takođe slično svom rođaku opisanom u februarskom broju 2014. godine, Ergo 8800 „pogone” jedna ili dve AA baterije, a proizvođač obećava do 36 meseci rada.

Zahvaljujući senzoru veće rezolucije, Ergo 8800 je brži od m280, što za ovu kategoriju miševa nije bitno, ali ako vama jeste bitno, eto – Genius je brži. Iako su opisani u istom tekstu, namera nam nije bila da utvrdimo koji je bolji, jer se radi o različitim miševima, namenjenim različitim korisnicima. m280 je elegantan, kvalitetan, ali spartanski miš, koji će se lako uklopiti u svako okruženje (osim verzija napadnih boja), a koji je pre svega namenjen korisnicima kojima treba manji miš, bez dodatnih tastera sa kvalitetom i imenom koje mora da se plati malo više (26 evra). Mala potrošnja je dodatni plus. Ergo 8800 je namenjen korisnicima sa većom šakom, koji često imaju problem da nađu odgovarajući model. Doduše, treba uzeti u obzir to da oblik odgovara isključivo palm gripu. Geniusov model, takođe, ima veću rezoluciju senzora i dodatne tastere, što je mnogim korisnicima bitno, a takođe je i očekivano jeftiniji (17 evra), ali je kvalitet izrade srazmerno manji, a korisnost dodatnih opcija diskutabilna.

Danilo LUKINOVIĆ

 
Gigabyte GA-X99-UD7 WiFi
Genius GHP-430F
Chipolo
Sony Alpha 77 II
Logitech m280 i Genius Ergo 8800
Šta mislite o ovom tekstu?
Thecus N2520 i N5550
Logitech Z213
Asus ROG G751JY
Lenovo Yoga 3 Pro
Dell Inspiron 15-5547
D-Link DCS-2332L
Sony HDR-CX900
Epson EB-X18, Acer P1273, NEC V300XG i BenQ MX661

Logitech m280
Senzor:
optički, maks. rezolucija 1000 tpi
Broj tastera:
3 + scroll
Ostalo:
deklarisano trajanje baterije 18 meseci, bežična veza
Proizvođač:
Logitech

Genius Ergo 8800
Senzor:
optički (infracrveni), maks. rezolucija 1600 tpi
Broj tastera:
7 + scroll
Ostalo:
Windows 8 funkcije za bočne tastere, taster za promenu rezolucije, „flying scroll” taster, deklarisano trajanje baterije 36 meseci, bežična veza
Proizvođač:
Genius
Kontakt:
Computer Dream
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera