TEST DRIVE<>
012015<><>

Asus ROG G751JY

Igračka radna stanica

Radne stanice su specijalno dizajnirani računari za neku vrstu tehničke ili naučne primene. Obično se odlikuju vanserijski visokim performansama i visokom cenom. Po ovim definicijama se najnoviji Asus G751JY svrstava u red radnih stanica. Specijalna primena? Ekstremno igranje.

Sredinom i krajem osamdesetih, firme Sun i Apollo su počele sa proizvodnjom grafičkih radnih stanica u svrhu proizvodnje kompjuterskih animacija. Novi tip kompjuterski generisanih slika je toliko nadmoćno okupirao pažnju i maštu filmske i reklamne industrije da je tada otpočeo najdinamičniji razvojni ciklus kakav računarski svet do tog trenutka nije video. Sun i Apollo su prošlost (iako obe kompanije nastavljaju da žive kroz Oracle i HP), ali su širom otvorili put filmovima i 3D igrama, a pomenuti razvojni ciklus traje do današnjih dana i sve je brži.

Prve Apollo i Sun grafičke radne stanice su koštale desetine hiljada dolara i mogle su da iscrtaju isto toliko osenčenih trouglova u sekundi, a brzinu su merile u kilo-flopsima. Mašina koju vam predstavljamo košta mnogostruko manje, iscrtava milione trouglova u svakom frejmu animacije u realnom vremenu, ima oko dvesta Mflopsa i... jesmo li pomenuli da je, u stvari, reč o laptopu?

Nema šale sa Asusom – posle sjajnog N751JK, Asus je lestvicu podigao još za par stepenika. G751JY je vrlo ozbiljna mašina građena oko Intel Core i7-4860HQ i HM87 Express čip-seta. Nafilovana sa 32 GB DDR3 RAM, SSD-om od 256 GB, magnetnim diskom od 1 TB na 7200 obrtaja i Nvidia GTX 980M(!) grafikom, ova igračka radna stanica je dovoljno jaka da „povuče kamion”. Ako ste ozbiljan igrač, sa ozbiljnim džepom, i iz nekog razloga svoju strast morate da „gasite” mobilnim računarom, potraga je završena. G751JY je apsolutna kategorija, laptop koji će verovatno postati referenca u igračkom svetu.

Po savetu kolega iz igračkog dela redakcije bez okolišanja smo instalirali Crysis 3 i, za svoju dušu, F1 2013. Crysis je u rezoluciji 1920 x 1080 piksela, sa maksimalnim podešavanjima plutao oko respektabilnih 30 fps. Na momente, u trenucima „bogatijih” eksplozija Fraps je pokazivao da frame rate pada do 21-22, a onda se vraća na standardnih 30. U nekim trenucima framerate je znao da preskoči granicu od 60 fps, ali bi ti skokovi bili kratkotrajni. Bez obzira koji framerate je Fraps pokazivao, Crysis je bio sasvim fluidan i kontrole su bile trenutne, što je valjda najbitnije kad vam nešto mračno i zlo iz senke skače za vrat.

F1 2013 je, naravno, nešto manje zahtevan i doslovce je leteo. Svi efekti su izgledali perfektno i ni jednog trenutka Windows 8.1 nije uspevao da odvuče dovoljno resursa od hardvera da bi se to pokazalo u igri, a nije da se nije trudio. Operativni sistem, takav kakav je, prosto nije nikakav izazov za hardverske resurse koje ovaj laptop ima na raspolaganju.

Ma kako to čudno zvučalo, testirati ovakav hardver nije trivijalna stvar. Kad Prozorima ponudite takvu količinu memorije, keširanje se ponaša dosta neuobičajeno pošto operativni sistem uzima neočekivanu količinu memorije za taj „sport”. U toj situaciji, nekim testovima, recimo za merenje performansi diskova, je teško verovati. Rezultati za čitanje sa mehaničkog diska su nekad vrlo blizu onima sa SSD-a, a i oni sami primetno viši od očekivanih vrednosti. Realno, teško je zamisliti situaciju u kojoj biste ovoj „ali” potrošili toliko memorije da se potre keš-efekat i u toj situaciji se onda postavlja pitanje koliko ima smisla izveštavati o brzini „golih” diskova. Nekom se može učiniti da sa toliko memorije ima smisla onemogućiti page-file na Prozorima i videti kako će se ponašati u „real-time” režimu. Ovo verovatno nije dobra ideja jer mnogi mehanizmi u Windowsu zavise od virtualne memorije i ne treba se iznenaditi ukoliko čak i na 32 GB RAM dođe do nestabilnosti. Prebacivanje page fajla na mehanički disk, sa druge strane, može da ima pozitivne efekte u produženju života SSD-a. Ovaj potez neće usporiti OS pošto će Prozori vrlo retko posezati za virtualnom memorijom, a i kad se to desi neće biti zbog kritične potrebe aplikacija koje RAM troše u izobilju.

Treba imati u vidu da ova mašina može da se upotrebi u raznim drugim scenarijima, a ne samo za igranje. Količina memorije i konfiguracija diskova je čini odličnim izborom za mobilnu video montažu. Procesor i grafika su dovoljno brzi za 3D render ili video enkodovanje, gde čak ni grejanje ne bi trebalo da bude problem s obzirom na odlično hlađenje sa dva ventilatora i dvostrukim bakarnim heat-sinkom. Svi drugi tipični zadaci su manje zahtevni i bez problema ulaze u domašaj ovog sjajnog laptopa. Ipak spremite se na to da laptop sa 8-ćelijskom baterijom ima malo ispod pet kilograma pa neće biti lak za duže nošenje. Pomenuta baterija u klasičnom režimu eksploatacije sa maksimalnim osvetljenjem daje skoro dva sata i 15 minuta neprekidne autonomije. Igre kao što su Crysis ili Far Cry će verovatno značajno brže „posrkati” bateriju, pa sa ovim laptopom treba birati mesto blizu štekera.

IPS ekran ima dijagonalu od 17,3 inča i matiranu površinu što je odlično za igranje, gde je potrebno uočavati sitne detalje koji se mogu sakriti u odsjajima. Za zvuk je zaduženo kombinovano hardversko-softversko rešenje Asusovog Golden Ear tima SonicMaster, a ovaj model ima i veće rezonantne kutije koji zvuče dosta uverljivo tokom igranja i gledanja filmova. Sa maksimalnom izlaznom snagom od 3 W, sa donje strane laptopa se nalazi subwoofer, tzv. Bass Eye i njegovi efekti se jasno čuju u igrama.

Asus je ovim modelom potpisanim sa ROG (Republic of Gamers) logoom zaista pokazao izuzetnu posvećenost igračkoj populaciji. Jedna od lepih igračkih funkcija je i TurboMaster sistem za stabilno interaktivno overklokovanje GPU-a koji donosi ubrzanja do pet odsto.

ROG G751JY je dobio i novu tastaturu na kojoj se Asus nije libio inovacija. Tastatura je chiclet tipa, vrlo je kvalitetna i udobna. Idealno je nagnuta za duže korišćenje, a poseduje i specijalizovano pozadinsko osvetljenje sa jasno istaknutim gejmerskim tasterima za lakše pronalaženje u mraku. Na vrhu tastature se nalazi pet novih tastera: za snimanje gameplaya u toku igre, za direktni pristup Steamu i tri podesiva makro tastera. Oslonac za dlanove je veoma čvrst zbog izuzetno kvalitetnog aluminijuma od koga je izrađeno čitavo kućište. Sa zadnje strane laptopa nalaze se krupni vazdušni otvori za hlađenje stilizovani u stealth fighter maniru, kao i ostatak kućišta, pa je atraktivan dizajn lepo spojen sa vrlo bitnom funkcionalnošću.

U radu je laptop skoro nečujan uprkos činjenici da ima dva ventilatora i snažne komponente koje svakako imaju povećanu disipaciju toplote u odnosu na klasične laptop komponente. Tačped je prostran i upotrebljiv, ali ako ste „nanišanili” ovu spravu, počnite i sa traženjem adekvatnog igračkog „glodara” sa velikom rezolucijom i po mogućstvu „najbržeg u celom Meksiku” da ga se ne biste stideli.

Asus ROG G751JY je računar bez kompromisa kakav sasvim sigurno do sada niste videli. Ugrađene komponente kao da su skinute sa neke geek top-liste. Ipak, ovo nije laptop koji ćete držati na krilu dok ležerno pijuckate čaj. Ovo je sprava dizajnirana za prekaljene igrače, one koji će znati da cene ne samo koji frejm u sekundi više, već i ergonomiju, i heavy duty kvalitet materijala i komponenata. Ako ne možete da se uzdržite od pitanja koliko Čudo košta, možda ovo ipak nije model za vas.

Stevan JOSIMOVIĆ

PCMark8
Work [score]4866
Creative [score]5185
Home [score]5004
Work Battery life2:12:24
3DMark
Cloud Gate [score]22468
Fire Strike [score]8253
Fire Strike Extreme [score]4188
Crysis 3
Average / Maximum [fps]21-30 / 60
Fritz Chess Benchmark
Relative26.61
Knodes/s12772
Cinebench R15
OpenGL [fps]135.19
CPU [score]662
AS SSD Benchmark
Read / Write [MB/s]538 / 376
HD Tune Pro
Samsung SSD [min/max/avg fps]623.8 / 731.9 / 703.7
HGST HDD [min/max/avg fps]65.9 / 141.6 / 111.0
 
Gigabyte GA-X99-UD7 WiFi
Genius GHP-430F
Chipolo
Sony Alpha 77 II
Logitech m280 i Genius Ergo 8800
Thecus N2520 i N5550
Logitech Z213
Asus ROG G751JY
Šta mislite o ovom tekstu?
Lenovo Yoga 3 Pro
Dell Inspiron 15-5547
D-Link DCS-2332L
Sony HDR-CX900
Epson EB-X18, Acer P1273, NEC V300XG i BenQ MX661

Procesor:
Intel Core i7-4860HQ na 2,4 GHz (Turbo do 3,6 GHz)
Čipset:
Intel HM87 Express
Memorija:
32 GB DDR3L SDRAM
Ekran:
17,3 inča, 1920 x 1080 px, IPS, anti-glare
Grafička karta:
Nvidia GeForce GTX980M sa 4 GB GDDR5
Diskovi:
Samsung 256 GB SSD + HGST 1 TB HDD 7200 rpm
Optika:
Matsushita BD-ROM
Čitač kartica:
2-in-1 card reader (SD/MMC)
Kamera:
HD web kamera
Mreže:
integrisani 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.0, gigabit LAN
Priključci:
HDMI, VGA mini 15-pin D-sub, mikrofon, 2 x slušalice (SPDIF), 4 x USB 3.0, RJ45 LAN, Thunderbolt
Zvuk:
ugrađeni zvučnici i mikrofon, subwoofer, MaxxAudio podrška
Baterija:
8-ćelijska, 6000 mAh
Dimenzije:
416 x 318 x 20~53 mm
Masa:
4,8 kg
Operativni sistem:
Windows 8.1
Proizvođač:
Asus
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera