TEST DRIVE<>
012015<><>

Lenovo Yoga 3 Pro

Smela pokazna vežba

Uzbuđenje je doseglo vrhunac. Stiže nam mašina sa novim procesorom na test. „Šta kažeš, kolika je rezolucija na 13 inča?!” „Tablet i laptop bez odvajanja ekrana?!” Ovo su samo neki od začuđenih komentara koji su mogli da se čuju u redakciji.

Lenovo Yoga 3 Pro prosto vrvi od novih tehnologija i materijala. Pre svega, ovo je prvi laptop koji smo dobili sa Intelovim novim Core M procesorom. Sa kodnim imenom Broadwell, Core M je izrađen na tehnologiji od 14 nanometara i u najavama su bila neka zaista smela obećanja. Jedno od glavnih obećanja je da će novi dizajn procesora omogućiti proizvođačima da počnu sa proizvodnjom uređaja bez ventilatora tj. da će uređaji u 2014. godini masovno preći na pasivno hlađenje. To je značilo da će se uštede ostvarivati u potrošnji električne energije, ali i da će dizajn mobilnih uređaja postati jednostavniji i naravno još tanji. Međutim, Intel se susreo sa tehničkim problemima u proizvodnji ovih čipova, pa je došlo do značajnog kašnjenja u isporukama. Sada je to prošlost i prvi čipovi su stigli ali je ostala kontroverza oko toga da li se Yoga hladi pasivno ili aktivno. Neki izvori na internetu su verovatno po automatizmu Intelovih najava prihvatili zdravo-za-gotovo da će sa Broadwellom stići i pasivno hlađenje, ali se to izgleda ipak nije dogodilo, jer smo u toku testiranja imali priliku da u retkim trenucima iz Yoge čujemo jedva primetni šum probuđenih ventilatora. Pomenuti zvuk ventilatora će svaka vrsta dnevne buke ili belog šuma bez problema nadjačati, pa Yogu stoga možete prihvatiti kao nečujan računar.

Osim novog procesora, Lenovo je u model Yoga 3 Pro ugradio ekran fantastične rezolucije. U ekran osetljiv na dodir dijagonale 13,3 inča stala je skoro trostruka Full HD rezolucija (ili brojem 3200 x 1800 piksela) nazvana QHD+ (plus označava da je rezolucija veća i od QHD koji je četiri puta 720p, tj. 2560 x 1440 px). IPS ekran sa ovakvom rezolucijom ima veoma oštar prikaz, gustina tačaka je 276 po inču, i možda će mlađim korisnicima sa boljim vidom dati više nego dosadašnji 13,3-inčni ekrani. Međutim, opšti utisak je da je ekran te rezolucije ipak previše za računar Yogine klase jer se svi prozori moraju maksimalno uvećati u podešavanjima da bi bili čitljivi čime se praktično potiru prednosti visoke rezolucije.

Od noviteta, poslednja Yoga nam donosi i nove šarke na spoju kućišta sa tastaturom i ekrana. Šarke su inspirisane dizajnom narukvica za ručne časovnike, a omogućavaju da se ekran potpuno spoji sa leđima kućišta sa tastaturom kada se Yoga može koristiti u tablet režimu. Osim u tablet i laptop režimu korisnici će Yogu moći da koriste i u tzv. „šatorskom” prezentacionom modu pogodnom za gledanje fotografija, filmova ili lagano surfovanje za vreme pauze za ručak. Sve ovo je moguće jer je Yoga zaista ekstremno tanka, sa zatvorenim poklopcem tek 12,8 mm. Doduše Intelov referentni dizajn pokazuje da je debljinu moguće dalje smanjiti na čak 7,2 mm (što je manje od modela Apple iPad Air), ali to ipak ne važi za laptop/ultrabook dizajn.

Potpuno nestvarno deluje podatak da je toplotna disipacija Yoginog Core M-5070 na 1,1 GHz tek 4,5 W. Ovo znači da bi sa trenutnom tehnologijom proizvodnje baterije korisnici mogli da očekuju fantastična produženja autonomije, a po tvrdnjama iz Intelovih najava, performanse Haswell generacije bi trebalo da budu zadržane ili čak prevaziđene sa Broadwellom. Nažalost, Yoga ipak nije opravdala takva očekivanja. Na našem standardnom baterijskom testu prosečne opterećenosti i maksimalnog osvetljenja Yogina četvoroćelijska baterija (44 Wh) izdržala je manje od 3,5 sata što se nikako ne može meriti sa podatkom iz tehničke specifikacije koji obećava nešto više od 7 sati. Uz sve ograde oko toga kako merenje izdržljivosti baterije nije egzaktna nauka, standardni test kojem podvrgavamo sve testirane laptope ocenjuje Yogu kao standardni moderni laptop čija autonomija nije nešto po čemu će se drugi proizvođači upravljati. Začudo (ili ne?) slično razočarenje smo doživeli testirajući i performanse CPU-a koji je u skoro svim testovima zaostajao za recimo Core i5-4210U i preko 20%.

Uz novi procesor stigao je i novi integrisani GPU. HD Graphics 5300, barem na papiru, donosi nešto bolje performanse od GPU-ova koji su integrisani u Haswell generaciju. Nažalost, odluka Lenovo inženjera da upotrebe QHD+ rezoluciju na ovom malom laptopu je skoro potpuno poništila prednosti u brzini nove generacije GPU-a. Nedorastao ovakvoj rezoluciji na testovima, novi GPU je postizao rezultate slične kao recimo Nvidia GT620 što je daleko ispod očekivanja. Zaostatak u testovima za recimo HD 4400 je bio evidentan i konstantno veći od 50 odsto. Rezolucija ekrana nije jedini razlog za ovakvo podbacivanje pošto i deklarisani TDP od 4,5 W vrlo verovatno predstavlja realno ograničenje da novi GPU pokaže šta zna. Isto naravno važi i za Core M-5070 CPU za koji važe ista TDP ograničenja. U modelima laptopa koji dolaze u 2015. godini verovatno ćemo imati priliku da mnogo bolje procenimo realne domete Broadwell platforme.

Treba pomenuti i to da je 13,3 inča vrlo udobna dijagonala za tablet, međutim Windows 8.1, uprkos napretku na nekim poljima, i dalje nije OS originalno zamišljen za tablet tržište. Da situacija bude još gora, pomenuta visoka rezolucija još jednom „sapliće” Yogu, ovog puta u tablet režimu, jer je presitne detalje na ekranu teško „ubosti” i pokazivačem miša, a kamoli prstima.

Pokazivanje mišića pred konkurencijom nije nova pojava na tržištu laptopa. Čini nam se da je ovaj model pored osnovne namene koju nameće ultrabook klasa, imao zapravo baš tu ideju. Pokazati prvi novu platformu, novi superiorni ekran i originalna inženjerska rešenja je uvek dobro za buduću prodaju, jer se u važnom trenutku fokus tržišta usmerava ka takvom proizvođaču i postavlja očekivanja kupaca.

Iako u merenjima nije briljirao, daleko je od toga da ovaj računar ne ispunjava sve zahteve svoje klase. Yoga izgleda prelepo, ima superiornu vitkost, opremljen sa 8 GB RAM i SSD-om od 256 GB, ovaj računarčić skoro trenutno ispunjava sve korisničke želje. Ukoliko u kancelariji imate veći monitor, moći ćete preko microHDMI priključka sasvim lepo da iskoristite gigantsku rezoluciju koju smo možda preoštro kritikovali u prethodnim redovima.

Tastatura je jedna od komponenata koje će se nepravedno previđati kod Yoge zahvaljujući svetlucavim tehnološkim novitetima. Pored sedefastog pozadinskog osvetljenja i odlične veličine tastera, rad sa ovom tastaturom je pravo zadovoljstvo na duži rok. Raspored tastera je već viđen na nekim modelima i relativno lako je naviknuti se na njega, tim pre što tasteri imaju savršen taktilni odgovor, pa nikada nećete biti u nedoumici da li ste taster pritisnuli ili ne. Touchpad je idealne veličine i idealno je postavljen, ali će ipak kod ozbiljnijeg pisanja povremeno zasmetati odvlačenjem kursora. ’Fn+Delete’ kombinacija tastera rešava taj problem vrlo efikasno jer njome možete isključiti/uključiti touchpad. Na kraju, kućište visine nekoliko milimetara uopšte ne zamara dlanove koji su praktično non-stop u ravni stola.

Sveukupni utisak za ovo malo remek delo moderne tehnologije upotpunjava izbor vrlo kvalitetnih materijala. Brušeni aluminijum daje čvrstoću i osećaj kvaliteta jako tankim stranicama laptopa. Unutrašnjost je crne boje, a površina kućišta oko tastature je presvučena tankim slojem plastike sa skoro somotskim osećajem. Ova reljefna površina savršeno prija oslonjenim dlanovima i sprečava znojenje i proklizavanje. Ako neće cena i tehnološki noviteti, ovaj detalj će sigurno učiniti da se osećate privilegovano dok koristite Yogu 3 Pro.

Stevan JOSIMOVIĆ

PCMark 8
Home [score]1815
Creative [score]1890
Work [score]2216
Work Battery Life3:23:02
3DMark 2013
Ice Storm [score]19642
Cloud Gate [score]3066
Fire Strike [score]389
Cinebench R15
OpenGL [fps]18.89
CPU [score]164
Fritz Chess Benchmark
Relative7.9
Knodes/s3792
CrystalDiskMark
Seq [read / write MB/s]529.7 / 239.6
512K [read / write MB/s]431.7 / 239.1
 
Gigabyte GA-X99-UD7 WiFi
Genius GHP-430F
Chipolo
Sony Alpha 77 II
Logitech m280 i Genius Ergo 8800
Thecus N2520 i N5550
Logitech Z213
Asus ROG G751JY
Lenovo Yoga 3 Pro
Šta mislite o ovom tekstu?
Dell Inspiron 15-5547
D-Link DCS-2332L
Sony HDR-CX900
Epson EB-X18, Acer P1273, NEC V300XG i BenQ MX661

CPU:
Intel Core M-5Y70
Grafika:
Intel HD Graphics 5300
Memorija:
8 GB DDR3L
Ekran:
13,3 inča, QHD+ (3200 x 1800 px), osetljiv na dodir
Skladištenje:
Samsung SSD 256 GB
Zvuk:
Integrisani JBL stereo zvučnici sa Waves Audio sertifikatom
Konektori:
Bluetooth 4.0, 802.11 A/C Wi-Fi, GIGA LAN, 2 x USB 3.0, 1 x DC-in with USB 2.0, 4-u-1 čitač kartica (SD, MMC, SDXC, SDHC), Micro-HDMI izlaz, Audio Combo priključak
Dimenzije i masa:
330 x 228 x 12,8 mm, 1,19 kg
Baterija:
4-ćelijska, 44 Wh
Web kamera:
720p
Operativni Sistem:
Windows 8.1 64-bit
Proizvođač:
Lenovo
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera