TEST DRIVE<>
012015<><>

D-Link DCS-2332L

Za kuću ili terasu

Od dobro poznatog tajvanskog proizvođača računarske mrežne opreme, ovaj put na testu imali smo jednu IP kameru. Naime, radi se o modelu kamere koji nosi oznaku DCS-2332L, a koji predstavlja IP kameru predviđenu za spoljašnju upotrebu, mada se može primeniti i u zatvorenom prostoru. Ima mogućnost HD snimanja (do 720p), danju i noću, povezivanja na računarsku mrežu žično (100 Mbit/s) i bežično (802.11n), kao i povezivanja sa „oblakom” (D-Link MyCloud servis).

U pakovanju pored same kamere stižu još i LAN kabl (Cat. 5) sa čepom koji štiti konektor od vremenskih uslova i prašine, čep koji služi za zapušavanje tog otvora u slučaju da se ne koristi LAN kabl već Wi-Fi, napajanje, čepići za zaštitu šrafova donje pregrade od loših vremenskih uslova, CD sa softverom i korisničkim uputstvom u PDF-u, antena, stalak za montažu, tiplovi i šrafovi za montažu stalka na zid/plafon, kao i kompletna štampana dokumentacija.

Kamera i ostale propratne komponente izrađene su od kvalitetnih materijala, sa dobrom finalnom izradom. Najveći deo kućišta i stalka izrađen je od plastike bele boje sa sjajnom završnicom, ali ima dosta (ključnih) delova izrađenih od metala zbog izdržljivosti. S obzirom na to da je kamera predviđena za spoljnu upotrebu, neizbežni su i gumeni delovi koji obezbeđuju zaptivanje i/ili zaštitu određenih zatvorenih sklopova. Dizajn kamere je generalno moderan, sa oštrim i oblim ivicama, ali ipak u skladu sa ostalim modelima ovog proizvođača. Novina je prednja maska obogaćena panelom izrađenim od plastike crne boje, takođe sa sjajnom završnicom, na kom su skoncentrisani svi senzori, ali i jedan deo indikatora. Sa prednje strane smešteni su sočivo kamere (1 Mpx), ICR (IR-Cut) senzor koji služi za merenje osvetljaja i promene između kolornog i infracrvenog snimanja, mikrofon, PIR (Passive Infrared) senzor koji služi za detekciju pokreta, IR LED senzor za noćno snimanje, WPS statusni LED, LED za status napajanja i aktivnosti, a sa leve strane je RP-SMA konektor na koji se „kači” antena. Zadnja strana nosi, sa spoljašnje strane, plastične i gumene poklopce za zaštitu od vremenskih uslova (za nekoliko pregrada i bitne šrafove), zvučnik, navoj za montažu nosača i WPS dugme, dok se iza zaštite u pregradama nalaze napojni konektor, LAN port (RJ-45), ’Reset’ dugme i slot za MicroSD karticu. Po rečima proizvođača, kućište je otporno na vodu i prašinu po IP65 standardu. Stalak ima gumene nogice i rupe za šrafove, kao i zglob na vratu, što omogućava montažu na sto, plafon ili neki od bočnih zidova, a antena je fiksirana pod uglom od 90°, za razliku od standardnih koje imaju zglob.

Od softvera na disku stiže Setup Wizard koji je portabilan i D-ViewCam koji je potrebno instalirati. Wizard vodi kroz osnovne korake hardverskog povezivanja, ali i osnovna podešavanja same kamere. Prvo se uspostavlja bezbednost od neovlašćene izmene podešavanja postavljanjem šifre, pa se bira način povezivanja (Wi-Fi ili LAN) i na kraju da li će biti pridružena mydlink Cloud nalogu ili ne (login ili kreacija naloga). D-ViewCam nakon kratke instalacije nudi mogućnost pregleda do 32 kamere u prozoru ili full screen režimu. Kroz opcije se može udaljeno upravljati tim kamerama, kao i zakazati, ručno pustiti ili pokrenuti snimanje akcijom prouzrokovanom senzorom pokreta.

Pored ovih Windows aplikacija, kamerom je moguće upravljati i kroz browser na dva načina: putem WebUI direktnim pristupom kroz LAN ili putem interneta (DDNS), ili pak putem portala mydlink (Cloud). WebUI pruža podršku za sve vrste podešavanja za koja ovaj model ima mogućnosti. Prijavom na WebUI na naslovnoj strani dobijamo Live Video, gde imamo mogućnost da video pregledamo u tri različite veličine. Takođe se mogu praviti fotografije koje se otvaraju u novom prozoru/tabu i snimati na neki lokalni drajv. Pored standardnih podešavanja kao što su višestruka obaveštenja o događajima na e-mail ili FTP (foto ili video), podrška za nekoliko SMTP i FTP servera, izdvajamo mogućnost paljenja i gašenja signalne LED za snimanje, Allowed i Deny listu po IP adresi, HTTP i RTSP stream (MJPG i SDP), kao i multicast streaming. Portal mydlink takođe omogućava živi pregled video feeda, sa ili bez zvuka, ali i podešavanja osvetljenja, zooma, fotografisanje, izbor veličine prikaza (HD, 480p ili 240p), promenu sa automatskog na ručno noćno ili dnevno snimanje i dvosmernu komunikaciju. U podešavanjima postoji skroman izbor opcija – e-mail notifikacije, detekcija pokreta i pristup SD kartici. Za mydlink portal postoji i pristup kroz mobilne aplikacije dostupne za iOS i Android.

Pri testu sa predefinisanim postavkama i podešenom zonom za detekciju pokreta kamera se pokazala kao dobra. Detektovala je prolaznike sa solidnom preciznošću. Snimljene fotografije su omogućavale da se lik prolaznika prepozna u svako doba dana i noći, s tim što je na snimcima u potpunom mraku to dosta teže. Što se tiče pregleda preko mydlinka, on može služiti za neku vrstu manje ozbiljnog nadzora (tipa: šta kućni ljubimci rade po stanu), ali za ozbiljnije radnje potrebno je koristiti fotografije snimljene na SD karticu, jer ove imaju dosta šuma i niže su rezolucije.

S obzirom na set opcija i rezultate, ovu kameru možemo preporučiti za korišćenje, posebno ukoliko je jedna od potreba izdržljivost za malo ekstremnije vremenske uslove. Na kupcima jedino preostaje da odluče da li je cena od 270 evra nešto što bi izdvojili za takve potrebe.

Petar LONČAREVIĆ

 
Gigabyte GA-X99-UD7 WiFi
Genius GHP-430F
Chipolo
Sony Alpha 77 II
Logitech m280 i Genius Ergo 8800
Thecus N2520 i N5550
Logitech Z213
Asus ROG G751JY
Lenovo Yoga 3 Pro
Dell Inspiron 15-5547
D-Link DCS-2332L
Šta mislite o ovom tekstu?
Sony HDR-CX900
Epson EB-X18, Acer P1273, NEC V300XG i BenQ MX661

Rezolucija:
720p
Ostalo:
detekcija pokreta, višestruka obaveštenja o događajima na e-mail ili FTP (foto ili video), podrška za nekoliko SMTP i FTP servera, više načina snimanja (radi lakšeg bekapa), snimanje fotografija i video klipova na lokalni hard drive ili NAS putem web browsera, web konfiguracioni interfejs, težina 235 g (±5%), napajanje 5 V DC 1,2 A, potrošnja 5,3 W
Proizvođač:
D-Link
Kontakt:
KimTec
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera