TEST RUN<>
012015<><>

PhraseExpress 10.5.35d

Asistent za brže kucanje

Mnogi programi, naročito oni koji se bave procesiranjem teksta, imaju svoje asistente za kucanje (verovatno se sećate simpatične „spajalice” u starijim verzijama Worda). PhraseExpress je alat koji tom poslu pristupa sa malo višeg nivoa, jer asistenciju radi na nivou operativnog sistema. Dakle, bez obzira na aplikaciju, ako ona dozvoljava unos nekog teksta, PhraseExpress je tu da vam taj posao olakša i ubrza. Sposoban je da uči i da nakon nekog vremena ponudi pametan izbor opcija za dopunjavanje započetog teksta. To radi tako što pamti i analizira sve što ste otkucali. Ako primeti da se često ponavlja isti sled reči, shvatiće da je u pitanju fraza koju redovno koristite i počeće da vam je nudi za automatsku dopunu ispisa čim „ukapira” da je započeto njeno kucanje. U neku ruku mogli bismo ovu funkcionalnost da uporedimo sa programima Swype i SwiftKey često upotrebljavanim na iOS i Android platformama. Kad već pominjemo druge platforme, treba reći da postoji verzija ovog programa i za Android.

PhraseExpress se ne zaustavlja na dopuni ispisa teksta. On donosi još mnogo korisnih opcija. Jedna od njih je rad sa skraćenicama i njihovo automatsko „razvijanje” u pun tekst. U okviru programa postoje predefinisane brojne skraćenice na engleskom jeziku, ali naravno postoji i mogućnost dopunjavanja novih. Tako „npr” može da se automatski prepravi u „na primer”, „potp” može da se zameni sa kompletnim potpisom (koji može da sadrži i sliku)... U kombinaciji sa prepoznavanjem fraza ovo, uz određeni stepen vežbe, može znatno da ubrza kucanje, odnosno da poveća produktivnost rada.

Ukoliko se korespondencija često vodi na engleskom jeziku, na raspolaganju je i neka vrsta spell checkera. To nije prava provera pravopisa, već lista u kojoj se nalaze primeri čestih grešaka prilikom kucanja reči, koje će se automatski ispravljati. Kao i kod prethodne funkcionalnosti i ovde je dozvoljeno personalizovanje, odnosno dopunjavanje baze rečima (greškama) koje ste primetili da često pravite.

Sledeća funkcionalnost je jedinstvena i veoma interesantna. Ona omogućava da pokrenete neku eksternu aplikaciju kucajući tekst u bilo kom programu. Tehnički, to se svodi na kreiranje prečice za pokretanje programa, koja funkcioniše na isti način kao i ranije pomenute skraćenice. Samo, kada se u ovom slučaju prepozna izraz, PhraseExpress će upitati da li želite da pokrenete linkovanu aplikaciju. Ako ne želite, dovoljno je da se taj upit ignoriše i da se nastavi sa kucanjem. Koliko je ova neobična opcija korisna, dovoljno govori činjenica da, recimo, u toku kucanja maila možete da pokrenete neku aplikaciju, bez odlaska na desktop ili bez otvaranja Start menija.

Napredniji tekst procesori poseduju mogućnost ubacivanja varijabli u tekstove koje će automatski biti zamenjene određenim vrednostima. To je posebno korisno kada su u pitanju datumske i vremenske odrednice. Uz PhraseExpress to je moguće bukvalno svuda gde postoji opcija upisa nekog teksta. Dovoljno je samo da se pre komande otkuca „taraba” (znak #) koja naznačava da je u pitanju varijabla kako bi program shvatio da to treba da zameni odgovarajućim vrednostima. Na primer, komanda #date će na mestu tog izraza ubaciti tekući datum.

Postoje još mnogi načini korišćenja ovog programa koji će automatizovati i ubrzati rad na računaru. Problem koji može da se negativno odrazi na njegovu primenu je što PhraseExpress nije alat koji ćete instalirati i odmah početi da koristite u punom potencijalu. Proces učenja i nije toliko strašan koliko je neophodna potreba prilagođavanja svakom pojedinačnom korisniku, što oduzima dosta vremena i pažnje koja mu se mora posvetiti u pripremnom periodu.

Takođe, primetili smo da PhraseExpress ne sarađuje baš najbolje sa Windowsom 8/8.1. Dok je na Windowsu 7 sve radilo kao podmazano, na Windowsu 8.x neke od opcija ponekad su odbijale poslušnost i program se generalno ponašao prilično mušičavo. Ali, s obzirom na to da novi Windows OS-ovi zajedno zauzimaju tek nešto preko 10 procenata tržišta desktop i laptop računara, izgleda da se autori programa ne potresaju preterano oko toga. Koliko smo videli iz komentara, do sada su se oglušivali na zahteve korisnika da isprave te probleme.

Branislav BUBANJA

 
SeaMonkey 2.31, Maxthon Cloud Browser 4.4.3, Whitehat Aviator 37.0, Superbird 37.0, Pale Moon 25.1.0, BlackHawk 35.0, Avant Browser 2015, K-Meleon 74.0, Comodo Dragon 36.1, LunaScape 6.9.3, QupZilla 1.8.4, SlimBoat 1.1.53, SlimBrowser 7.00 i SlimJet 2.0
Open Broadcaster Software 0.638b
CCleaner 5.0 Professional
Passcape ISO Burner 1.4.3
PhraseExpress 10.5.35d
Šta mislite o ovom tekstu?
Light Alloy 4.8.7.1
Hermetic Word Frequency Counter
SmoothVideo Project 3.1.6
Vintager 2014
East-Tec Eraser 2015
Bit Che 3.0
Cofeshow 0.9.0.0
Notzy 0.9.1 beta
Metascan Online 0.2
Mr.IP 1.29
TaskSpace 0.3
iChrome New Tab 2
Speed Test 2.1
Mousotron 10
Random Selection Tool
Time Restart 1.2

Potrebno:
Windows
Veličina:
14,01 MB 28,96 MB na HD-u
Cena:
Besplatno
Adresa:
www .phraseexpress .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera