TEST RUN<>
012015<><>

Vintager 2014

Od novog pravi staro

Vintager je program za obradu fotografija. Ni prvi ni poslednji koji na svoja pleća preuzima ovaj opsežan posao. Međutim, njegovi autori – okupljeni oko imena Exeone, su u celu stvar ubacili dašak svežine. Na stranu to što je program prilično jednostavan za korišćenje, automatizovan i osmišljen tako da obavlja naročiti dijapazon akcija, izdvaja se od ostalih članova čopora po tome što stvari radi „unazad”. Kako to? Umesto da fotografije ulepšava fancy grafičkim efektima i šljokicama, on ih čini starijim! Voli da ih izbledi, „ošteti” i operiše od kolorne palete. Naravno, može da uradi i još neke druge stvari, pa će biti prilično zanimljiv onima koji žele da dođu do zanimljivih, retro rezultata za kratko vreme.

Program je 64-bitan i na ulazu prepoznaje 38 najčešće korišćenih statičnih grafičkih formata. Iako podrazumeva grupno učitavanje slika, ne možemo reći da je baš pogodan za batch obradu podataka. Naime, korisniku se stidljivo nagoveštava koliko slika postoji u radnoj listi, kao i na kojoj (po redosledu) trenutno radi. Minus je to što se lista ne vidi i jedina navigacija između učitanih fajlova je moguća preko dugmića Previous/Next. Drugo, nije nam se svidelo to što se radna forma ne može razvući preko celog ekrana, pa čak ni povećati ručnim putem. Zbog toga ćete kroz listu dostupnih šablona morati da skrolujete levo-desno sve dok ne nađete željeni filter. Upravo su ti grafički filteri najveća snaga ovog programa. Nema ih mnogo – samo 16, ali daju prilično zanimljive rezultate i fotografijama ubrizgavaju prepoznatljiv starinski look & feel. Apliciranje filtera obavlja se običnim klikom miša, a načinjena izmena odmah je vidljiva u preview sekciji koja zauzima gotovo polovinu ekrana. Izmene se na hard-disk snimaju tek po pritiskanju dugmeta Apply, s tim da možete odabrati da li će se novonastale kreacije pohraniti kao friške datoteke ili prepisati preko originalnih. Ovde se krije jedna korisna mogućnost. Vintager dozvoljava da svakoj od učitanih slika dodelite filter po svojoj volji i ne ograničava vas na korišćenje jednog šablona za sve unose na listi. Inače, filteri se uglavnom koriste u as is formi i jedino što možete da učinite je da odredite da li će se efekat na fotku „naneti” u kvadratnom ili kružnom formatu. Isto tako, slikama se mogu pridodati naročiti okviri kojih je svega sedam (svideo nam se onaj koji „glumi” ivicu starog filma, odnosno okvir TV ekrana katodaša).

Vintager može da obavi i nekoliko osnovnih obradnih radnji. Slike mogu da se kropuju i to tako da se rezultat odmah pojavljuje u preview sekciji. Nažalost, nećete imati puno prostora za manevar, pogotovo ako želite da ponovite postupak jer ne postoji mogućnost undo/redo koraka, što je ozbiljan propust. Svaki sledeći pokušaj dodatno kropuje sliku, pa je jedino što preostaje u slučaju grešaka resetovanje načinjenih izmena koje se obavlja pritiskom na istoimeno dugme. Dalje, slike mogu da se rotiraju u koracima od po 90 stepeni u levu ili u desnu stranu, a na raspolaganju je i funkcija horizontalnog i vertikalnog flipovanja. Tu je i ručno podešavanje osvetljenja i kontrasta preko dva klizača, kao i sekcija za resizeovanje slika sa ili bez očuvanja originalne geometrije.

U pitanju je veoma jednostavan program koji se lako koristi i na izlazu daje zanimljive rezultate. Pomenuti nedostaci mogu da budu deal breaker kada su napredni korisnici u pitanju, ali Vintager njima nije ni namenjen. Korist od njegovog korišćenja izvući će oni koji ne barataju baš sjajno Photoshopom i sličnim dinosaurusima za ozbiljnu obradu fotografija.

Vladimir PISODOROV

 
SeaMonkey 2.31, Maxthon Cloud Browser 4.4.3, Whitehat Aviator 37.0, Superbird 37.0, Pale Moon 25.1.0, BlackHawk 35.0, Avant Browser 2015, K-Meleon 74.0, Comodo Dragon 36.1, LunaScape 6.9.3, QupZilla 1.8.4, SlimBoat 1.1.53, SlimBrowser 7.00 i SlimJet 2.0
Open Broadcaster Software 0.638b
CCleaner 5.0 Professional
Passcape ISO Burner 1.4.3
PhraseExpress 10.5.35d
Light Alloy 4.8.7.1
Hermetic Word Frequency Counter
SmoothVideo Project 3.1.6
Vintager 2014
Šta mislite o ovom tekstu?
East-Tec Eraser 2015
Bit Che 3.0
Cofeshow 0.9.0.0
Notzy 0.9.1 beta
Metascan Online 0.2
Mr.IP 1.29
TaskSpace 0.3
iChrome New Tab 2
Speed Test 2.1
Mousotron 10
Random Selection Tool
Time Restart 1.2

Potrebno:
Windows
Veličina:
15 MB, 22,7 MB na HD-u
Cena:
besplatno
Adresa:
www .exeone .com /vintager
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera