TEST RUN<>
012015<><>

East-Tec Eraser 2015

Čuvar privatnosti

Mnogi korisnici ovaj program mešaju sa Piriformovim CCleanerom. Posao kojim se bave jeste sličan, ali samo zbog reči „čišćenje”. Naime, Eraser nije neposredno namenjen boostovanju performansi i oslobađanju zauzetog prostora od kojekakvog đubreta, već je isključivo tu da zaštiti privatnost korisnika. On proždire sve datoteke koje predstavljaju sigurnosnu pretnju, sve fajlove u kojima se nalaze lični podaci korisnika i to sa učešćem korisnika u procesu ili, automatizovano, bez njega. Treba napomenuti i to da se Eraser sa potencijalnim pretnjama ne obračunava po principu „kao Maksim po diviziji”, već napada stare, zaboravljene i odavno neupotrebljavane fajlove koji sadrže lične podatke korisnika. Uklanjanjem ovakvih datoteka čak može doći i do ubrzanja rada operativnog sistema koji će početi lakše da diše.

Program radi sa hard-diskovima, ali i USB stikovima čija veličina ne prelazi 128 GB. Podržani su NTFS, exFAT, FAT32, FAT16 i FAT12 fajl-sistemi, a sve načinjene izmene smeštaju se u naročitu kantu za otpatke tako da bojazni od gubitka podataka nema. S druge strane, pre preduzimanja bilo kakvih izmena, Eraser prvo obavlja skeniranje sistema i korisniku predočava koje su to datoteke sa kojima bi trebalo da se izljubi i poslednji put pozdravi. Verovali ili ne, Eraser podržava preko 300 aplikacija među kojima su i Office paketi, Adobeove najpoznatije alatke, zatim pregledači slika, arhiveri, multimedijalni plejeri... U posebnoj sekciji smešteni su internet pregledači, P2P programi, news readeri i email klijenti, programi iz oblasti bezbednosti, odnosno sistemske (Windows) komponente. Eraser donosi podršku u ovoj oblasti kao nijedan drugi program i prijatno smo iznenađeni brojem i tipom uključenih alatki/komponenata. Naravno, korisnik ne mora da skenira sistem u potrazi za manjkavostima u full režimu, dovoljno je da dečekira kućice ispred naziva svake od pomenutih komponenti i tako napadne samo one elemente za koje smatra da mogu biti potencijalno rizični. Preko posebnog klizača bira se način na koji će se Eraser obračunati sa neželjenim materijalom. Na raspolaganju je čak 14 metoda koje se međusobno razlikuju po brzini skeniranja, ali i načinu obračuna sa datotekama. Svaka metoda koristi drugačiji sistem brisanja (algoritam) koji je više ili manje siguran u odnosu na prethodni. To znači da Eraser ne radi obično već sigurnosno brisanje, a u zavisnosti od raspoloživog vremena i sigurnosnih potreba odlučićete se za bržu ili sporiju metoda.

Pored ručnog pokretanja procesa skeniranja, akcije mogu da se izvode i u unapred zakazanom vremenu. Scheduler, tako, omogućava pokretanje na dnevnom, nedeljnom ili mesečnom nivou, ali i pri logovanju korisnika ili kad se računar nalazi u idle režimu. Korisnik programu tačno naznačuje koje komponente će proveriti, čak je moguć i pristup naprednim podešavanjima tako da će akcija biti sprovedena u delo baš onako kako je korisnik zamislio. Pored Schedulera, Eraser ima još nekoliko veoma zanimljivih funkcija. Na primer, tu je sekcija Erase Files & Folders iz koje se obavlja sigurnosno brisanje datoteka i foldera koje korisnik ručno odabere. Na raspolaganju je pomenutih 14 sigurnosnih algoritama brisanja. Slična stvar obavlja se i iz sekcije Erase Deleted Data, s tim da se ovde napadaju ranije obrisane datoteke i folderi. Tu je i Media Wiper koji služi za „nulovanje” USB diskova veličine do 128 MB. Nakon propuštanja kroz Eraser, niko više neće moći da povrati podatke sa USB stikova.

Vladimir PISODOROV

 
SeaMonkey 2.31, Maxthon Cloud Browser 4.4.3, Whitehat Aviator 37.0, Superbird 37.0, Pale Moon 25.1.0, BlackHawk 35.0, Avant Browser 2015, K-Meleon 74.0, Comodo Dragon 36.1, LunaScape 6.9.3, QupZilla 1.8.4, SlimBoat 1.1.53, SlimBrowser 7.00 i SlimJet 2.0
Open Broadcaster Software 0.638b
CCleaner 5.0 Professional
Passcape ISO Burner 1.4.3
PhraseExpress 10.5.35d
Light Alloy 4.8.7.1
Hermetic Word Frequency Counter
SmoothVideo Project 3.1.6
Vintager 2014
East-Tec Eraser 2015
Šta mislite o ovom tekstu?
Bit Che 3.0
Cofeshow 0.9.0.0
Notzy 0.9.1 beta
Metascan Online 0.2
Mr.IP 1.29
TaskSpace 0.3
iChrome New Tab 2
Speed Test 2.1
Mousotron 10
Random Selection Tool
Time Restart 1.2

Potrebno:
Windows
Veličina:
11,8 MB (trial), 58,6 MB na HD-u
Cena:
30 dolara, proba 15 dana
Adresa:
www .east -tec .com /eraser
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera