GAME TALK<>
022015<><>

Alchemists

Sredinom oktobra svake godine, otprilike nedelju dana pre Oktoberfesta, hiljade gikova iz svih krajeva sveta se sjati u Esen, grad u severozapadnoj Nemačkoj. Razlog nisu visinske pripreme pred festival piva već Essen Spiel, najveći sajam društvenih igara na svetu. Četiri dana ovog sajma obeležavaju svetske i evropske premijere i po nekolko stotina igara, opšta šoping groznica (svako malo ćete viđati nekoga da vuče prepuna kolica igara i kolekcionarskih figura) i, naravno, igranje brojnih naslova koji su izloženi na štandovima. Kao i u slučaju video igara, oko određenih naslova se mesecima podiže hype te na samom sajmu nastane opšti grabež i kada se radi o tim igrama već drugog dana ove manifestacije postaje izuzetno teško da nabavite primerak za sebe. Jedna od takvih igara je Alchemists, apsolutni hit na sajmu za koji se tražio primerak više, odnosno čekalo po sat vremena u redu za demo.

Alhemičari stižu iz Češke od izdavača Czech Games Edition i prva su igra mladog dizajnera Matuša Kotrija. Dva do četiri igrača preuzimaju uloge naslovnih alhemičara kojima je cilj da otkriju recepte za specijalne napitke, objave to u alhemičarskom almanahu i tako steknu slavu i bogatstvo. Kombinacije elemenata se nasumično menjaju svaki put (nešto kasnije u tekstu sledi i objašnjenje kako) pa ne postoji univerzalna formula za pobedu. Prosečna partija traje oko dva sata, a moguće je igrati u dve varijante – Apprentice (lakšoj) i Master (komplikovanijoj).

Prvi pogled na postavljenu igru na stolu obično izaziva momentalni užas na licima posmatrača: dve table, dva špila karata, skalamerije od paravana iza kojih igrači kriju bitne resurse, papirići sa kvadratnim šemama poput onih za Sudoku, nebrojeno mnogo kartonskih žetona… Kutija je definitivno jedna od bogatijih sadržajem, nije baš da eksplodira pri otvaranju, ali nije daleko od toga. Istina je da je igra u osnovi vrlo jasna i nimalo nije komplikovana kada odigrate jedan krug ili prelistate duhovito napisani manual (šaljive knjižice sa pravilima su svojevrsni trademark izdavača). Partija je podeljena u šest krugova tokom kojih nabavljate elemente potrebne za kuvanje napitaka, pišete teze i testirate elemente zarad otkrivanja novih kombinacija. Najviše ćete biti skoncentrisani na veliku tablu gde sa ostalim igračima određujete redosled igranja biranjem da li će se vaš alhemičar tog dana probuditi pre svih ili malo kasnije otići na posao, ali će usput da pokupi pokoju biljku ili sklopi dogovor sa prodavcima.

Na manjoj tabli se prati rezultat u poenima slave svakog alhemičara, kao i popunjava almanah otkrićima tj. teorijama. Jedna od akcija dostupnih posle prvog kruga je objavljivanje teorija pri čemu igrač postavlja svoj seal of approval na jedan od elemenata u almanahu. Drugi igrači imaju mogućnost da ovu teoriju obore ukoliko smatraju da su bolje proučili taj element i, u slučaju da su bili u pravu, igrač čija je teorija oborena gubi određen broj poena. Inače, skoro sve što radite u igri je tajnovito – sakupljene elemente i bonuse krijete iza paravana, otkrića beležite na papirić, čak i odbačene karte postavljate licem na dole nakon što od njihovih elemenata napravite napitak. Ovo je igra dedukcije, tako da je svaka informacija do koje se dođe potencijalni korak bliže ka pobedi za svakog igrača.

Verovatno se sada pitate kako onda uopšte možete da znate da li ste blizu rešenja ako se mnoge informacije kriju, a rešenje je drugačije svaki put. Odgovor je u poslednjoj, digitalnoj komponenti igre u vidu (besplatne) mobilne aplikacije. Ovaj jako bitan deo igre zadužen je za generisanje kombinacija elemenata i odavanje hintova prilikom pravljenja napitaka. Naime, kada izaberete da napravite napitak, u aplikaciji birate tu funkciju, čime se uključuje kamera telefona i tada uslikate dva elementa od kojih pravite napitak. Rezultat se prikazuje kao napitak u jednoj od tri boje i sa znakom + ili – i to je jedna od retkih situacija kada saznanja morate da podelite sa drugim igračima (samo rezultat, ne i kako ste došli do njega). Očekivano, nisu svi bili oduševljeni idejom korišćenja aplikacije u društvenoj igri pa su česte diskusije poput „ovo previše vuče ka video igri” ili „šta ako aplikacija izgubi podršku”, mada i sulude poput „šta će biti ako jednog dana ne bude struje/svetla” (ako se to zaista desi, najmanja briga tada će biti da li možete da se igrate). Mislimo da je aplikacija pun pogodak jer čini interakciju zabavnom, olakšava stvaranje nasumičnosti u postavci igre i pritom radi jako stabilno čak i na slabijim telefonima. Postoji opcija da jedan igrač bude u ulozi arbitra, ali, da budemo realni, ne verujemo da iko želi da dva sata vrti palčevima dok se ostatak društva za stolom zabavlja.

Kroz igru provejava zdrava doza humora, počevši od pomenutog duhovitog manuala do crteža i određenih situacija do kojih dolazi. Testiranje napitaka kroz aplikaciju je samo jedan deo priče, taj napitak je potrebno uval… pardon, prodati naivnim avanturistima ili dati jednom od alhemičarevih studenata da popije. U krajnjem slučaju može i sam alhemičar da kuša svoje eksperimente s tim što tako rizikuje neki od neželjenih efekata koji ga onesposobljavaju u sledećem krugu i namiču negativnu reputaciju. Reakcije igrača za stolom kada se „100% sam siguran da ću smućkati plavi + napitak” završi brisanjem pamćenja putujućem varvarinu su neprocenjive.

Esenovski hype neretko ostaje opravdan i drago nam je što se Alchemists pokazao kao igra koju apsolutno vredi uvrstiti u kolekciju. U pitanju je duhovita, inteligentno dizajnirana igra sa pratećom novotarijom u vidu aplikacije, što ćemo, čini nam se, sve češće viđati. Za Matuša Kotrija veliki naklon i jedva čekamo njegovu sledeću igru.

Bojan JOVANOVIĆ

 
 AKTUELNOSTI
Najočekivaniji naslovi u 2015. godini

 TEST JOY
Kingston HyperX Cloud II
Genius X-G300

 GAME TALK
Alchemists
Šta mislite o ovom tekstu?
Deljenje igara na PlayStationu 4

 JA, IGRAČ
Come Join the Murder

Adresa:
czechgames .com /en /alchemists /
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera