TEST PLAY<>
022015<><>

Tengami

Najupečatljivija odlika Tengamija, istraživačke igre sa elementima niskokalorične avanture, je njen vizuelni aspekt, koji je nadahnut japanskim motivima. Nažalost, iako je grafika lepa, mehanika je minimalistička, a priča maltene i ne postoji. Uživao sam u mirnoj atmosferi igre, ali mi je i sve vreme bilo pomalo dosadno.

Neuobičajena grafika ove igre je upečatljiva, ali to nije dovoljno.

Tengami privlači pažnju pre svega zato što je napravljen u fazonu pop-up knjige. To u praksi znači da kada dođete do unapred određenih mesta na ekranu, prelazite na sledeći deo nivoa tako što mišem (ili prstom ako igrate na telefonu) prevučete deo ekrana, kada se u stilu pop-up knjige otvara drugi deo scene. Sem što lepo izgleda, to ima uticaja i na mehaniku, jer na taj način povremeno pomerate delove scenografije kako biste napravili prolaz ili uočili simbole koji se kriju između delova „pop-up scene”. Ipak, opšti utisak je da je to običan gimmick, jer su izazovi sve vreme izuzetno jednostavni, zbog čega nisu posebno zabavni. Dobar primer kakve „probleme” možete da očekujete je situacija kada naiđete na kotur, koji treba da okrenete i da onda spustite polugu koja će da se pojavi. Problem rešen. Doduše, ima i malo težih „zagonetki”, ali ipak su maltene sve trivijalno lake.

Opšta jednostavnost je s jedne strane razumljiva jer je namera autora bila da naprave igru čija je jedina svrha da vas uvuče u svoj svet. Posledica takvog pristupa je to što tokom većeg dela igre čekate da protagonista s jedne strane ekrana pređe na drugu. Za to vreme, od vas se očekuje da kontemplirate o smislu života i slično. Nažalost, iako je neuobičajena grafika upečatljiva, to nije dovoljno, jer ovde nema ničega što bi vas navelo na razmišljanje. Priča, čiji junak treba da udahne novi život posustalom drvetu, ne samo da se ne razvija, nego se doslovno ništa i ne dešava. Takođe, uticaj japanske kulture je prisutan samo vizuelno. Tengami je igra u kojoj su pagode i cvetovi trešnje samo ukras, šljašteće pakovanje koje je obmotano oko generične, šuplje osnove. Kada sam ga prešao, nisam postao duhovno bogatiji. Ovde nećete naučiti ništa ni o mitološkom ni o istorijskom Japanu. Samo ćete pročitati nekoliko haikua.

Kada se uporedi s konceptualno sličnim naslovima koje smo opisivali, kao što su Stranded i Morphopolis, igra se izdvaja kvalitetom produkcije. Ovo je igra nezavisnog tima Nyamyam, koji čine bivši radnici „zavisnog” Rarea, što se i te kako primećuje, prvenstveno u pogledu udobnosti igre i pomenutom audio-vizuelnom smislu. Ipak, Tengami je podjednako isprazan kao navedeni naslovi.

Aleksandar ĐURIĆ

 
Elite: Dangerous
Ziggurat
Resident Evil HD Remaster
Outcast 1.1
Warhammer Quest
Assetto Corsa
Karmaflow: The Rock Opera Videogame; Act 1
It’s A Wipe!
Sentinels of the Multiverse
McDROID
Metrocide
Tengami
Šta mislite o ovom tekstu?

Platforma:
PC, Mac, iOS, Wii U
Potrebno:
Vista, Core 2 Duo, 2 GB RAM, grafička kartica koja podržava OpenGL 2.1
Poželjno:
Windows 7
Veličina:
1 CD
Adresa:
nyamyam .com /games

68
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera