LAKI PINGVINI<>
022015<><>

Trisquel 7.0

Zaista slobodni pingvin

Kada se spomene termin „slobodan softver”, većina ljudi prvo pomisli na softver koji je besplatan pa tako i freeware softver često svrstaju u ovu kategoriju. Pravi smisao leži u tome što je u pitanju softver otvorenog koda u koji korisnici imaju uvid, za koji znaju kako funkcioniše i koji mogu slobodno da menjaju i dalje distribuiraju. Inicijator i najveći zagovornik ove ideje je Ričard Stolman koji je 1985. godine osnovao Fondaciju za slobodan softver (Free software foundation) i na njihovom sajtu (www.fsf.org) možete naći spisak distribucija koje oni podržavaju i koje koriste isključivo slobodan softver. Mi ćemo ovom prilikom obratiti pažnju na Trisquel u verziji 7.0.

Distribucija kao osnovu koristi Ubuntu 14.04 LTS (podrška do 2019. godine) sa jednom velikom razlikom – posebnim repozitorijumima u kojima se nalazi samo slobodan softver (preko 20.000 paketa). Na zvaničnom sajtu možete pronaći tri verzije: Trisquel, Trisquel Mini i Trisquel Sugar TOAST, od kojih su prve dve najzanimljivije. Trisquel kao okruženje koristi modifikovani GNOME 3 classic sa panelom na dnu i klasičnim menijem, postavka na koju su mnogi korisnici već naviknuti, dok Mini verzija koristi LXDE kao podrazumevano okruženje. Za ovu recenziju smo odabrali „punokrvnu” Trisquel varijantu. Pored rezanja na DVD, za postavljanje skinutog ISO fajla na fleš memoriju možete koristiti Unetbootin, Mint USB Writer, openSUSE Image Writer ili dd komandu direktno iz konzole. Sa instalacijom nećete imati problema jer je u pitanju dobro poznati Ubuntu instaler.

Nakon prvog pokretanja, dočekaće vas veoma elegantno okruženje, za zeleno plavom pozadinom, braon panelom i sivom GTK temom napravljenom posebno za ovu distribuciju. Postavka okruženja će se svideti ljubiteljima starog GNOME 2 jer podseća na njega, iako okruženje i zadane aplikacije koriste GTK3. Zauzeće memorije prilično je nisko, a i procesor je mirovao (0-5%). Odziv aplikacija je veoma dobar i sve radi prilično glatko i brzo od samog početka. Panel na dnu, pored jednostavnog menija, ima prečice za internet pregledač (Abrowser) i fajl menadžer (Nautilus 3.10), spisak otvorenih prozora, sistemsku kasetu (Notification area), sat i dugme za prikaz radne površine. Panel je podesiv, ali da biste izmenili neku stavku potrebno je držati taster ’Alt’ i desnim klikom miša kliknuti na željeni deo, nakon čega ćete dobiti potrebne opcije. Prilikom testiranja smo naišli na situaciju da je falio system tray nakon instalacije, tako da smo morali da ga dodamo „ručno”. Što se softvera koji dolazi preinstaliran tiče, u sekciji Multimedija se nalaze: Videos (Totem), Brasero, Cheese, Oggconvert, Pitivi, Rhythmbox, Sound recorder, a u sekciji Internet: Abrowser, Evolution mail, Pidgin, Liferea feed reader, Electrum bitcoin wallet, Transmission, a tu je i kompletan LibreOfice paket. Pored standardnih programa koje često viđamo, lepo je što uz Trisquel dolazi i program Electrum, u skladu sa sve većom popularnošću Bitcoin elektronske valute. Program za koji verovatno prvi put čujete je Abrowser. Ovo je nebrendirana verzija Firefoxa, a najveća razlika je što ovaj pregledač dozvoljava upotrebu isključivo dodataka otvorenog koda koji su vam ponuđeni na posebnoj stranici. Početna stranica se takođe razlikuje i na njoj imamo par mogućnosti, a najzanimljivije su one za isključivanje JavaScripta i link za instalaciju GNU/IceCat internet pregledača koji je još više posvećen vašoj privatnosti na internetu.

Prvo što nam pada na pamet od mogućih problema kada se radi o ovakvim distribucijama je multimedija, jer su u pitanju mahom tehnologije zatvorenog koda. Međutim, u svakodnevnom radu se ne primećuju nikakvi nedostaci. Prisutni su kodeci za puštanje audio i video snimaka, a za korišćenje sajtova koji koriste Flash zadužen je Gnash, zamena za Adobe Flash player. Što se Jave tiče, Oracle verzija se odavno slabo koristi na Linuxu, tako da je tu OpenJDK, a kao dodatak za internet pregledače možete instalirati icedtea paket.

Unutar System settingsa objedinjena su sva podešavanja. Pored onih standardnih koje možete naći kod okruženja GNOME, ovde su dodata još neka korisna pa tako možete izmeniti stavke glavnog menija, pokrenuti nadogradnju sistema, pokrenuti Synaptic, organizovati repozitorijume, pokrenuti programe za rad sa hard-diskovima (Disks i Gparted), kao i podesiti detalje okruženja (između ostalog i GTK teme i teme ikona) koristeći GNOME tweak tool. Softverski centar pod nazivom Add/remove applications je veoma jednostavan i brz. Pored mogućnosti pretrage po imenu, moguće je listati kategorije sa leve strane, dok se sa desne strane nalalaze opis i ocena obeležene aplikacije.

Kao što vidite, ova distribucija se za svakodnevnu upotrebu od strane prosečnog korisnika ne razlikuje od drugih popularnijih. Jedino što vam može zatrebati od vlasničkih programa, a da nema alternativu, su programi za internet komunikaciju kao npr. Skype. Ovo nije nedostatak distribucije, nego jednostavno ne postoji pogodna alternativa otvorenog koda. Najpopularniji programi koji se mogu koristiti u ovu svrhu su Jitsi i Ekiga, ali korisnici često i sa njima imaju problema pri uspostavi veze. Naravno, ako baš ne možete bez njega, a sviđa vam se Trisquel, Skype možete instalirati tako što ćete skinuti instalacioni fajl sa zvaničnog sajta i instalirati program, mada se ovim postupkom gubi smisao korišćenja distribucije koja propagira upotrebu softvera otvorenog koda. Moramo pohvaliti i zvaničnu stranicu distribucije jer je puna korisnih informacija, kako o distribuciji tako i o slobodnom softveru i ako negde zapnete, potražite tamo rešenje.

Većih problema pri korišćenju Trisquela nismo imali, tačnije, jedini problem je bio gorepomenuti nedostatak system traya nakon instalacije, što je brzo rešeno. Iako nam je delovalo da ovo nije distribucija koju može svako koristiti ipak nas je razuverila, čak i oduševila, jednostavnošću i brzinom. Ako niste osoba koja zavisi od vlasničkog softvera (Skype, Viber, Steam), definitivno probajte Trisquel, verujemo da ćete se pozitivno iznenaditi kada osetite moć slobodnog softvera. Na kraju vam preporučujemo i da posetite zvanične GNU (www.gnu.org) i FSF stranice i informišete se o slobodnom softveru i njegovom značaju.

Bojan STOJANOVIĆ

 
”Nevidljivi” računari i Linux (1)
Trisquel 7.0
Šta mislite o ovom tekstu?
AutoKey 0.90
SubDownloader 2.0.18
LiBRE! časopis o slobodnom softveru

Platforma:
GNU/Linux
Licenca:
GPL
Veličina:
1,5 GB
Cena:
Besplatno
Adresa:
www .trisquel .info
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera