TEST DRIVE<>
022015<><>

Dell Vostro 5470

Sitne nesavršenosti

Vostro je dobro poznata familija Dellovih laptopa, omiljena kako kod profesionalnih tako i kod kućnih korisnika. Ovoga puta novi Vostro nam je stigao sa preinstaliranim Ubuntu 12.04 operativnim sistemom. Dell je uložio puno truda da ponudi Linux kao validnu alternativu Windowsu. Neki od njegovih najprodavanijih modela laptopa su ušli na listu zvanično podržanog hardvera od strane Canonicala, dok su drugi modeli zvanično podržani od strane proizvođača. Međutim, događa se da neki modeli, recimo novi Vostro, od strane proizvođača budu tretirani kao direktno podržani za Ubuntu, a da oni realno to nisu. U tim slučajevima laptopi iz fabrike izlaze pre-particionisani sa recovery particijama i preinstaliranim Ubuntuom, ali bez dodatnih drajvera/firmvera za hardver koji nije direktno podržan, što ukazuje na relativno nizak stepen kontrole kvaliteta finalnog proizvoda. U tom slučaju korisniku ostaje da sam dovrši instalaciju operativnog sistema da bi računar bio operativan ili da računar odmah po kupovini reklamira i čeka „zakonski rok” da bi svoj novi računar mogao da koristi. Ova nerazumljiva praksa šteti Dellovom imenu jer nanosi štetu kupcu, ali i samom Canonicalu kome je ulazak na tržište preko Della otvorio mnoga druga vrata.

Ukratko, niko ne dobija, a potrebno je samo malo truda da se ova nemila situacija izbegne. Pre svega, neophodno je nabaviti firmver za Intel Wireless 7260 karticu sa kojom dobijate izlaz na Mrežu, a odatle možete lagano i jednostavno instalirati sve neophodne drajvere, ažurirati sistem itd. Firmver za 7260 vam neće raditi ukoliko nemate bar kernel 3.10+, pa imajte to u vidu ukoliko planirate instalaciju neke druge distribucije GNU Linuxa. Za novije kernele postoje i novije verzije firmvera, a instalacija se svodi na kopiranje jednog malog fajla u /usr/lib direktorijum sa root privilegijom i zatim restartovanje sistema.

Nakon ovog koraka Ubuntu je ponudio ažuriranje sistema na verziju 14.04 što je potrajalo nekih sat vremena i nakon toga ostalo je samo da eventualno aktivirate vlasničke drajvere za Nvidia GT 740M grafičku karticu. Uz minimum truda Ubuntu je bio potpuno spreman za rad, pa je prava šteta što tih par koraka nije učinio Dell ili neko ko se brine o distribuciji Dell mašina na našem tržištu.

Vostro pokreće Core i5 4210U procesor koji ima dva fizička jezgra odnosno, zbog Hyperthreadinga, četiri logička. Model koji nam je stigao na test je došao sa popunjenim samo jednim memorijskim podnožjem i ima 4 GB RAM-a. Ove specifikacije bi bile apsolutni minimum za Windows 8.1, dok bismo vam za bilo kakav udobniji rad svako preporučili da popunite i drugo memorijsko podnožje. Međutim, Ubuntu, koji je inače zbog svog Unity desktop okruženja jedna od zahtevnijih distribucija GNU Linux sveta, i na ovom hardveru će raditi savršeno. Sve kancelarijske aplikacije LibreOfficea ili drugih kancelarijskih paketa, kao i obrada fotografija GIMP-om ili manje zahtevne igre će raditi sasvim komotno čak i u ozbiljnijim multitasking akcijama. Isto važi i za sveprisutne brauzere: Firefox, Chrome, Opera i slično. Vrlo interesantno i ohrabrujuće je i to što Nvidia GT 740M, koja se u Vostro laptopima našla da pripomogne Intel HD4400 integrisanoj grafici, pod Ubuntuom radi podjednako brzo kao pod Windowsima, što su potvrdili zajednički OpenGL testovi. Nvidia GT 740M nije kartica sa kojom ćete moći komotno da igrate najnovije 3D igre, ali će za povremeno igranje tzv. kežual naslova ili onih starih godinu-dve biti dovoljna.

Toshiba hard disk od 500 GB je sasvim adekvatan za laptop ove klase, mada ne bi bilo loše da je Dell rešio da Vostro podrži sa nekim bržim magnetnim diskom i/ili SSD-om, pogotovo ako se ima u vidu cena ovog laptopa. Pod Ubuntuom ovo neće biti tolika smetnja, pošto je swap-ovanje daleko ređe nego pod Prozorima, zbog nižeg zauzeća resursa. Ipak, pod Prozorima nemojte očekivati pokretanje više zahtevnih aplikacija ili brauzera sa desetinama otvorenih tabova jer ova mašina nije projektovana za takve zadatke bar dok joj ne dodate još 4 GB.

Veličina ekranske dijagonale od 14 inča je po mnogo čemu idealna za prenosne računare. Pre svega, ova dijagonala nudi odličan kompromis između težine i veličine ekrana udobne za svakodnevni rad. Osim toga, na ekranima od 14 inča niko ne očekuje jako visoku rezoluciju kao što je to slučaj sa velikim laptopima koji menjaju desktop mašine ili jako malim laptopima na kojima se proizvođači razmeću velikom gustinom piksela.

Dell nudi i touch varijantu Vostro modela, sa istom veličinom ekrana, ali je rad sa touch ekranima koji se ne postavljaju u tablet položaj nepraktičan, a ponekad i komičan. Inače, slika na Vostroovoj 14-ici je oštra sa dobrom kontrolom osvetljenja kako se i očekuje od LED ekrana. Standardna rezolucija od 1366 x 768 piksela predstavlja takođe dobar kompromis između čitljivosti i performansi na ovoj dijagonali. Ekran je presvučen refleksivnim slojem, mada postoje korisnici kojima više odgovara matirani ekran zbog dnevnog svetla. U enterijerima, pak, i osvetljenje od oko 50 odsto čini ekran dovoljno čitljivim bez naprezanja.

Zvuk nije primarna prodajna tačka ovog modela. Vostro 5470 ima četiri zvučnika i jedan sabvufer koji su postavljeni u 2.1 formaciju. U svakodnevnom radu jačina i jasnoća zvuka koji proizvodi Vostro je nešto o čemu nećete previše razmišljati. Ako želite ozbiljnije da se opustite uz vaš omiljeni instrumental ili snimak koncerta to ćete svakako raditi uz pomoć nekih boljih slušalica. Zahtevnija publika, audiofili i perfekcionisti će verovatno preskočiti ovaj model. Mala zamerka Dellu se može uputiti jedino kada je podrška za GNU Linux u pitanju, jer nema aplikacija koje pružaju isti nivo kontrole nad funkcijama poput Waves MaxxAudio 4.

Materijali u koje Dell uklapa Vostro komponente su kvalitetni i ukusno dizajnirani. Boje i oblici „namiguju” poslovnoj ili ozbiljnijoj publici i mada se novi Vostro smatra ultrabook klasom, on ne spada u najtanje modele na tržištu. Čitanje optičkih medija nije opcija na ovom modelu, jer u skladu sa ultrabook konceptom nema optičkog čitača, ali se dužinom trajanja baterije zaista može pohvaliti. Troćelijska baterija izdržava gotovo celih pet sati rada sa konstantno maksimalno osvetljenim ekranom i prosečnom opterećenošću procesora i grafičke karte.

Tačped je veliki pa omogućava da vam pointer miša ne bude podešen na najveće brzine i to vam neće smetati u radu. Preciznost tačpeda je takođe na očekivanom nivou pa ćete za udobnije surfovanje iz fotelje ili gledanje nekog filma, miša moći da ostavite na stolu. Tastatura je sa US rasporedom, ali su tasteri odlične veličine pa je moguće i duže kucanje bez zamora, što će naročito ceniti oni koji se bave bilo kojim vidom pisanja. Bilo bi lepo da Vostro tastatura ima sopstveno osvetljenje ali laptopu od cirka 1,5 kg sa odličnim ekranom, tastaturom i autonomijom se ponešto i može progledati kroz prste.

Vostro 5470 se vrlo umereno greje, a Ubuntu i Windows su radili bez izuzetaka stabilno posle instalacije svih neophodnih drajvera. Performanse za svakodnevne digitalne aktivnosti i kancelarijske poslove su na vrlo zavidnom nivou. Poslovi koji zahtevaju masivniji prenos podataka sa i na hard disk ili oni koji imaju veće RAM afinitete neće biti nešto što će Vostro odrađivati sa istom lakoćom. Dell, kao i obično, nudi pouzdanost i pristojne performanse, važno je samo da ne omašite koncept koji vam najviše odgovara. Naravno ostaje još da razmotrite i „sitno” pitanje cene, a Vostro tradicionalno ne spada u jevtinije modele.

Stevan JOSIMOVIĆ

PCMark 8
Home [score]2915
Creative [score]2376
Work [score]4381
Storage [score]1919
Storage bandwidth [MB/s]6.22
Work Batery Life [hh:mm:ss]4:46:02
3DMark
Ice Storm [score]47687
Cloud Gate [score]5215
Fire Strike [score]1063
Cinebench R15
OpenGL [FPS]52.93
CPU [score]192
Fritz Chess Benchmark
Relative Speed10.01
Knodes/s4802
CrystalDiskMark 3.0.3
Sequential [read / write MB/s]112 / 100.8
4K [read / write MB/s]0.566 / 0.286
 
Asus GTX 960 Strix i MSI GTX 960 Gaming G2
MSI Z97S SLI Krait Edition i Z97 XPower AC
Asus ZenBook UX305F
Dell Vostro 5470
Šta mislite o ovom tekstu?
Toshiba Satellite P50-B-V10
LC-Power LC-1320II i Antec NSK 1380
Gembird Energenie EG-PMS2-LAN
Canon PowerShot SX400 IS
Corto, LC-Power i APC eksterne baterije
Philips 48PFS8209 - Android TV

Procesor:
Intel Core i5-4210U 1,7 GHz (Turbo Boost 2,7 GHz)
Čipset:
Intel Lynx Point-LP (Premium)
Grafika :
integrisana Intel HD Graphics 4400, diskretna Nvidia GeForce GT 740M 2 GB
RAM:
Micron Tech. 4 GB Single Channel DDR3-1600
Ekran:
14 inča, 1366 x 768 px, Truelife LED
Hard disk:
Toshiba 500 GB 5400 rpm SATA
Zvuk:
četiri zvučnika i sabvufer u 2.1 konfiguraciji sa Waves MaxxAudio 4
Mreža, WiFi, Bluetooth:
integrisani 10/100/1000 Ethernet, Intel Wireless-AC 7260, Bluetooth 4.0
Priključci:
HDMI, slušalice, RJ-45, 3 x USB 3.0, Kensington lock
Web kamera :
integrisana 720HD (1 Mpx), sa mikrofonom
Dimenzije i masa:
337,6 x 233,5 x 18,3 mm, 1,53 kg
Baterija :
3-ćelijska, 51,2 Wh
Operativni sistem :
Ubuntu 12.04
Proizvođač:
Dell
Kontakt:
List Computers
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera