TEST DRIVE<>
022015<><>

Canon PowerShot SX400 IS

Mali, crven, plastičan

Izuzev boje koja može da se razlikuje, naslov zvuči kao opis skoro svake moderne stvari. U ovoj sekciji ipak pričamo o foto-aparatima, ovog puta konkretno o Canonu PowerShot SX400 IS, osnovnom modelu iz ultrazoom kategorije. Njegova glavna karakteristika, pored izgleda koji podseća na veće dSLR aparate, jeste optički zum sa uvećanjem od 30 puta. Zum je ujedno i glavna tačka prodaje modernih „kompaktnih” aparata pred naletom mobilnih telefona, može se slobodno reći i poslednji bastion odbrane, pošto se s vremenom razlika u kvalitetu zabeleženih fotografija sve više smanjuje i uskoro će biti nepostojeća. Kako je reč o osnovnom modelu, na njemu nećemo naći fensi opcije kao što su WiFi ili ekran osetljiv na dodir, što u 2015. godini već može da se smatra nedostatkom.

Vizuelno je ovaj „mini-dSLR” krajnje dopadljiv, na šta sigurno utiče njegova nestandardna boja. Veoma je lagan i izrada je više nego solidna. Možda bismo poželeli da je plastika robusnija, ali to bi onda negativno uticalo na težinu koja sada iznosi oko 300 grama i ne osećate ga u rancu/torbi. Veličina gripa je dobro odmerena (kako za veće tako i za manje šake) i na njega je postavljena guma sa teksturom, pa ni u jednom trenutku nećete steći utisak da će vam aparat slučajno iskliznuti. Voleli bismo da su na isti način rešili oslonac za palac na poleđini, ali tu je tek tekstura na plastici koja solidno vrši svoj zadatak.

Raspored tastera je klasičan: zum polugica i shutter su gore, a u blizini je ’on/off’ taster. Tasteri za kontrolu su na poleđini i primetan je nedostatak multifunkcionalnog kružnog tastera koji znatno olakšava kretanje kroz meni i promene funkcije aparata. Tasteri za snimanje videa i prebacivanje na automatski režim fotografisanja su jedan iznad drugog i, po nama, to nije najbolje rešenje jer se neželjeno možete prebaciti na Auto mode za fotografisanje. Međutim, budimo realni, najveći broj korisnika će SX400 upravo i koristiti na taj način, pošto je ipak ograničen kako i kad je reč o broju naprednih opcija tako i u brzom pristupu tim opcijama (zbog nedostatka ’MF’ tastera). Na dnu se nalazi pretinac za bateriju i kartice, a na desnom boku multifunkcionalni USB konektor.

PowerShot SX400 IS opremljen je CCD senzorom veličine 1 x 2,3 inča, rezolucije 16 Mpx (4608 x 3456 px) i sa objektivom raspona 4,3–129 mm (ekvivalentno 24–720 mm u 35 mm formatu), otvorom blende f3,4 – 5,8 i stabilizacijom slike. Optički zum od 30X softverski je proširiv do 60X, ali se tada kvalitet fotografije znatno umanjuje. Iako ne koristi procesor poslednje generacije, ugrađeni DIGIC 4+ procesor se veoma dobro nosi sa zadacima koji se stavljaju pred njega pa je odziv aparata gotovo trenutan i uspeva da održi detalje do vrednosti ISO 400, nakon čega softverski algoritam za uklanjanje šuma interveniše i vidi se gubitak detalja.

Zabeležene fotografije su adekvatnog kvaliteta za klasu aparata (i dalje viši nivo nego one zabeležene prosečnim mobilnim telefonom), sa dobro odmerenim kontrastom i bojama koje su dovoljno saturisane i renderovane na prirodan način, kao što smo i navikli kod Canonovih aparata. Interesantno je napomenuti da je makro moguće snimati sa distance od 0 cm, tj. faktički nasloniti objektiv na sâm subjekat.

Video je moguće snimiti u HD rezoluciji (720p) sa 25 frejmova u sekundi ili u VGA rezoluciji (640 x 480 px) sa 30 fps. Dobijeni klip je zadovoljavajućeg kvaliteta, s nešto više šuma ako nema dovoljno svetla u prostoriji. Upotreba zuma je omogućena tokom snimanja i skoro je nečujna, a sistem autofokusa radi veoma dobro. Na poleđini se nalazi isti displej koji se prenosi s generacije na generaciju, dijagonale tri inča i rezolucije 230.000 piksela, koji pristojno prikazuje rezultate koje ste sačuvali na SD(HC) kartici. NB-11LH baterija će vam pružiti dovoljno autonomije za celodnevno umereno fotkanje, s tim što kada se snima video i često koristi zum, autonomija opada pa o tome treba povesti računa ako je niste napunili do punog kapaciteta pre nego što ste krenuli u akciju.

Canon SX400 IS je lagan, jednostavan za korišćenje i cenovno pristupačan aparat. Nedostatak naprednih opcija poput WiFi-ja neće previše smetati manje zahtevnim korisnicima, a brzina odziva i način funkcionisanja su taman malo bolji nego na aparatima iz prethodnih generacija. Ali... Najveća pretnja leži u samom Canonovom taboru u vidu modela SX510 (SK 12/2013) koji za nešto višu cenu nudi više naprednih opcija i bolji kvalitet slike, ali se morate odreći ponekog megapiksela.

Vojislav VUJANIĆ

 
Asus GTX 960 Strix i MSI GTX 960 Gaming G2
MSI Z97S SLI Krait Edition i Z97 XPower AC
Asus ZenBook UX305F
Dell Vostro 5470
Toshiba Satellite P50-B-V10
LC-Power LC-1320II i Antec NSK 1380
Gembird Energenie EG-PMS2-LAN
Canon PowerShot SX400 IS
Šta mislite o ovom tekstu?
Corto, LC-Power i APC eksterne baterije
Philips 48PFS8209 - Android TV

Canon PowerShot SX400 IS
Osnovno:
rezolucija 16 Mpx, optički zum 30X
Ostalo:
objektiv 4,3-129 mm (24-720 mm), f3,4-5,8, optička stabilizacija slike, ekran od 3 inča, video 720p @ 25 fps, upotreba optičkog zuma pri snimanju videa, makro 0 cm
Proizvođač:
Canon
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera