TEST RUN<>
022015<><>

PhotoStage Slideshow Producer 3.10

Slideshow prezentacije za profi korisnike

Programi za izradu slideshow prezentacija rađeni su uglavnom po istom ključu. Na prethodno grupno učitavanje slika, nadovezuje se dodavanje tranzicionih efekata, dok na kraju sledi snimanje u oblik pogodan za dalju distribuciju. Osim što postoje kao samostalne alatke, beležimo i verzije ugrađene u programe za manipulisanje grafičkim sadržajem. Pored njih tu je i Slideshow Producer, koji spada u grupu za sebe...

Možemo reći da je u pitanju program za „montažu” slika. Učitani materijal smešta se na klasičnu vremensku liniju po kojoj pojedinačne frejmove (slike) premeštate po sopstvenom nahođenju. U jedinstvenu celinu spajaju ih dve stvari – kvadratić između susednih slika koji označava tranzicioni efekat i pravougaonik pri dnu svake slike u kojem je upisano vreme držanja pojedinačnog frejma na ekranu tokom reprodukcije. Jednostavnim klikom miša možete da promenite podrazumevanu vrednost, zamenite tranzicioni efekat, kao i da mu produžite/skratite trajanje. Primetićete da vremenska linija ima još dva „slota” i oba su namenjena za zvuk. U prvi možete da postavite muzičku numeru koja će pratiti dešavanja na ekranu, dok je drugi rezervisan za naraciju koju možete da snimite direktno iz programa. Pohvalno je što niste ograničeni na korišćenje samo jedne pozadinske numere (viđali smo i takve stvari), kao i to što program neće automatski izvršiti „skaliranje” učitanog sadržaja kako bi ga izjednačio sa trajanjem ubačenih pesama. Sve je u vašim rukama... Inače, iz programa je moguće pristupiti ogromnoj online bazi zvučnih efekta/numera.

Osim tranzicionih efekata, slikama se mogu pridodavati i razni specijalni efekti i animacije. Svaka slika, tako, može da predstavlja skup naročito uklopljenih efekata koje bukvalno ređate na listu i dobijate upečatljive rezultate. Preko svega toga može se zalepiti tekst, uz nezaobilazan izbor fonta, veličine slova, boje, providnosti, pa čak i kretanja. Slideshow Producer ne može da se pohvali velikim brojem pomenutih pomagala – na raspolaganju je svega četrdesetak tranzicionih efekata, desetak animacija i dvadesetak specijalnih efekata. Stvar izvlači mogućnost njihovog slobodnog uklapanja, čime se dobija veliki broj kombinacija. Sve načinjene izmene odmah su vidljive na previewu, čak se slika „premazana” efektima može snimiti kao nova slika, a tok reprodukcije zaustavljati i ubrzavati po volji i, naravno, preneti u režim prikaza preko celog ekrana.

Još jedan segment gde program briljira je snimanje gotovog materijala. Podržano je čak 15 različitih formata (AVI, 3GP, FLV, GIF, MKV, MOV, MPG, MP4...), uz slobodan izbor frameratea, radne rezolucije, pa čak i definisanja parametara vezanih za podržane kompresione rutine (čitaj: kodeke). Međutim, materijal nije neophodno snimiti uz prethodni izbor formata. Podržana je izrada DVD-Video materijala koji se narezuje direktno iz programa. Ovde su na raspolaganju čak i Blu-ray komplementi. Dalje, sve se može uobličiti u oblik koji je pogodan za reprodukovnje sa nekog prenosnog uređaja: mobilnog telefona, „iGedžeta”, PSP-a i tako dalje. Konačno, na raspolaganju je i opcija snimanja u vidu sekvence slika, gde korisnik bira format zapisa (JPG ili PNG), radnu rezoluciju, odnosno jedan od pet ponuđenih kvaliteta. Ovde se, naravno, slike snimaju sa „prilepljenim” specijalnim efektima i tekstom. Za one koji su „društveno orijentisani” autori su pripremili opcije putem kojih se izrađeni klipovi automatski mogu proslediti na YouTube, Flickr ili Facebook.

Slideshow Producer se korisnicima nudi u dve varijante. Verzija Home (koju smo mi testirali) košta neverovatnih 40 „zelenih novčanica”, ali stvarno predstavlja ultimativni izbor za sve kojima je na umu izrada efektnih slideshow prezentacija. Ako vam sve što smo rekli o ovom programu ipak nije dosta, tu je i verzija Pro – košta 60 dolara i u vatru baca mogućnost rada sa video-klipovima. Dve stvari nam se nisu svidele, pored cene, naravno, koja je van svakog konteksta. Upravljački interfejs je rogobatan i podseća na Win95 komplemente, što programu daje snažan retro look koji ne vole svi. Okruženje jeste funkcionalno, ali kad otvorite novčanik do ove mere očekujete da dobijete kompletno pakovanje. Druga stvar je što vas program ohrabruje na nabavku eksterne alatke – PhotoPad, koji služi za obradu slika, a on dodatno košta...

Vladimir PISODOROV

 
Manipulacija Linux particijama iz Windowsa
Internet Friendly Media Encoder 4.8.0.0
WriteMonkey 2.7
Diffractor 1.14
Zoom Player 9.5 Free
PhotoStage Slideshow Producer 3.10
Šta mislite o ovom tekstu?
TorrentRover 0.22.9 Beta
DriveTheLife 6.2
SHAREit 2.1.14
Splat 1.0.8
AntiLogger Free 1.8.2
Browser Password Remover 2.0
CyberLink Power2Go 10 Platinum
Overlay Blocker 1.2.2
Screen Tweaker 2.0
BDReader 1.03
Copy All Links 1.3.1
Window Resizer 1.9.10
WeatherDan 8.1.4
Program Starter 2.0.1
Print Edit 13.8

Potrebno:
Windows, Mac OS X 10.4.4
Veličina:
1,4 MB (demo), 15,8 MB na HD-u
Cena:
40 dolara
Adresa:
www .nchsoftware .com /slideshow
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera