TEST RUN<>
022015<><>

CyberLink Power2Go 10 Platinum

Rezač, multimedijalni konverter, bekap majstor – dinosaurus!

Kao i većina velikih softverskih kompanija koje se na ovaj ili onaj način bave obradom multimedijalnog sadržaja, i CyberLink ima jedan multifunkcionalni program u ponudi. Power2Go je teško svrstati u određenu grupu, ali kad se crta podvuče možemo reći da je u pitanju alat za narezivanje diskova. Iako u sebi sadrži oblasti koje se bave i drugim stvarima, u osnovi svega nalazi se burning engine osmišljen da zadovolji većinu potreba kućnih korisnika...

Glavni meni je, očekivano, uzletna pista za definisanje poslova na kojima radite, odnosno pozivanje ugrađenih potprograma namenjenih konkretnim potrebama. Na raspolaganju je čak osam odeljaka, a kao što smo rekli, većina je namenjena narezivanju sadržaja na optičke medijume. Međutim, Power2Go akcenat ne stavlja na narezivanje običnih data kompilacija (mada je i to podržano – na CD, DVD i Blu-ray), već na skladištenje multimedijalnog materijala. Sve počinje od video-diskova koji mogu biti prastari VCD-ovi, DVD-Video projekti, a podržano je i narezivanje ranije izrađenog video-materijala koji se čuva u naročitom VIDEO_TS direktorijumu. Ako ste pomislili da Power2Go posao samo „odrađuje”, onda ste se prevarili. U ovoj sekciji na raspolaganju je baterija mogućnosti, more dobro sortiranih opcija koje služe da disk uobličite po svojoj zamisli. Ovde se program ponaša kao punokrvni alat za autorizaciju diskova i omogućava definisanje menija, ubacivanje pozadinske muzike, podešavanje kvaliteta i formata izlazne slike i sve one lepe stvari koje smo navikli da viđamo u usko specijalizovanim programima iz klase. Naravno, ovde je sve to smešteno na mali prostor, probrano i uobličeno tako da resurse može koristiti gotovo svako i sa tim nemamo ama baš nikakvih problema – u praksi se sve kotrlja kao po najkvalitetnijem asfaltu.

U radu sa muzikom, Power2Go je nešto suvoparniji, ali je to zato što ova oblast diktira takav pristup. Poslovi su „razvodnjeni” i podeljeni tako da svojim nazivom jasno ukazuju na delokrug delovanja. Na meniju je snimanje klasičnih audio CD-ova, WMA i MP3 CD/DVD kompilacija, ali i CUE audio-diskova koji podrazumevaju importovanje CUE metadata informacija i rad sa FLAC/APE formatom zapisa. Odabirom posla, Power2Go automatski podešava upravljački interfejs prema potrebama, sam definiše izlazni medijum i vama ostavlja samo da preko ugrađene Browse rutine (podseća na Nero i slična ostvarenja iz žanra) odaberete koje fajlove želite da narežete. Iz padajućeg menija u svakom momentu može da se pozove program za audio-konverziju, pa čak i alat za ripovanje muzičkih CD-ova.

Sledeća sekcija bavi se prebacivanjem slika na optičke medijume. Ne radi se samo o prostom „kopiranju” fajlova sa hard-diska, već (polu)automatizovanoj izradi interaktivnih slideshow prezentacija. Disk se kreira kao klasična data kompilacija – prevlačenjem slika na radnu površinu, ali se iz menija Edit pristupa opcijama koje iz korena menjaju stvari. Na raspolaganju nemate dijapazon alatki kao kod klasičnih programa za izradu slideshow prezentacija, već samo najosnovnije stvari. Ruku na srce, Power2Go nije namenjen izradi uobičajenih projekata za ovu namenu, već svojevrsnih portabilnih foto-galerija. Možete da menjate pozadinu glavnog menija, da kreirate više albuma sa slikama, da ubacite svoj logo, pozadinsku muziku i tako dalje. Prilikom listanja, slike se pojavljuju u vidu thumbnailova na horizontalnoj traci pri dnu ekrana, tu su i dugmići za kontrolu toka reprodukcije, dok je veći deo ekrana rezervisana za prikaz selektovane slike. Veoma jednostavno i upečatljivo.

Posebna sekcija u programu posvećena je bekapovanju podataka. Umesto klasičnog zahvata, ovde je reč o preuzimanju materijala sa online servisa koje, eventualno, koristite. Podržani su YouTube, Facebook, Flickr i Vimeo, a datoteke se mogu uskladištiti na CD, DVD, Blu-ray ili na hard-disk. Dalje, na raspolaganju je opcija za narezivanje ISO „slika” na optičke medijume, „nulovanje” izbrisivih medijuma, kreiranje ISO „slika”, mountovanje diskova u virtuelni drajv, pa čak i kopiranje diskova. Konačno, u paket su uključeni i programi za konvertovanje audio/video-datoteka za reprodukciju na mobilnim uređajima, ripovanje audio-diskova i automatsko konvertovanje u format zgodan za slušanje „u pokretu”, a tu su i pomenuti audio-konverter, kao i mogućnost klasičnog ripovanja muzičkih CD-ova.

Power2Go je klasičan „volim sve što vole mladi” paket alatki i programa. Veoma je lepo osmišljen, brz je, ne pravi probleme u radu i izuzetno lako se koristi. Donosi podršku za preko 150 tipova mobilnih uređaja, ne libi se izazova zvanog 4K video-sadržaji, barata i Blu-ray diskovima, „vidi” ISO datoteke, ima ugrađen multimedijalni plejer... Za sve to moraćete da platite 70 „zelenih novčanica”, ali i da se zapitate da li vam je ovako nešto potrebno u prezentovanom obliku? Ako ste konformista i volite sve da imate na jednom mestu, Power2Go je pun pogodak – bez ikakvog razmišljanja. S druge strane, ako spadate u napredne korisnike, sve ovde opisane radnje obavićete uz pomoć besplatnih programa kakvih ima u izobilju. Power2Go postoji i u jeftinijoj – Deluxe, verziji kojoj nedostaju neke opcije (na primer, mogućnost ripovanja audio-diskova u lossless formate, izrada sistemskih recovery diskova, podrška za MKV i Dolby...). Tada cela zamisao ipak gubi na težini.

Vladimir PISODOROV

 
Manipulacija Linux particijama iz Windowsa
Internet Friendly Media Encoder 4.8.0.0
WriteMonkey 2.7
Diffractor 1.14
Zoom Player 9.5 Free
PhotoStage Slideshow Producer 3.10
TorrentRover 0.22.9 Beta
DriveTheLife 6.2
SHAREit 2.1.14
Splat 1.0.8
AntiLogger Free 1.8.2
Browser Password Remover 2.0
CyberLink Power2Go 10 Platinum
Šta mislite o ovom tekstu?
Overlay Blocker 1.2.2
Screen Tweaker 2.0
BDReader 1.03
Copy All Links 1.3.1
Window Resizer 1.9.10
WeatherDan 8.1.4
Program Starter 2.0.1
Print Edit 13.8

Potrebno:
Windows Vista/7/8/8.1
Veličina:
243 MB (trial), 469,8 MB na HD-u
Cena:
70 dolara, proba 15 dana
Adresa:
www .cyberlink .com /products /power2go -platinum
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera